Защо фибрите са толкова важни за храносмилането?

Разберете как може да се запасите с повече фибри
31 яну 2024 13:30, Дарена Найденова
8
Защо фибрите са толкова важни за храносмилането?
Снимка: iStock

Фибрите са въглехидрати, които тялото не може да смила. И все пак са от съществено значение за здравето на храносмилането.

Фибрите насърчават редовната храносмилателна функция и предотвратяват запека. Забавят храносмилането и поддържат кръвната захар в нормално ниво. Друго забележимо предимство, често пренебрегвано от хората извън медицината, е че фибрите действат като гориво за чревния ви микробиом – тази голяма колекция от бактерии, вируси, гъбички и други микроби, които живеят в стомашно-чревния тракт. Тези микроби съществуват в симбиоза с храносмилателната система и както показват изследванията, подпомагат енергийните нива, храносмилането и имунната защита.

Получавате ли достатъчно фибри?

За да може вашият чревен микробиом да се възползва от диетичните фибри, трябва да сте сигурни, че получавате адекватно количество. Според проучване, публикувано в Medicine in Microecology, приемът на диетични фибри днес е значително по-малък, отколкото във времето на предците ни, особено в страните с високи доходи. Това се дължи отчасти на индустриализацията и възхода на западната диета, която включва високи нива на преработени храни, рафинирани захари, животински протеини и наситени мазнини.
 

Цялата статия можете да прочетете в Tialoto.bg

Източник: Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още по темата: фибри
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
3
 
! Отговори
Маринчо Кожухаров преди 2 месеца
Препоръчвам Ви единственото готино нещо за стомашночревния тракт което може да се окачестви като фибри ....това са Я Б Ъ Л К И Т Е .........................сутрин на закуска и вечер след вечеря по една ЯБЪЪЛКА ..........и никакви проблеми със запеци , хемороиди и рак на дебелото черво няма да имате Ябълки и нищо друго .........цената на ябълките е нищожна що се касае за ЗДРАВЕТО
5
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Защото го затрудняват максимално и е желателно да не ги ядете. :-)
4
0
 
1
 
! Отговори
Рендету преди 2 месеца
Има разтворими фибри в пакетчета с много приятен вкус като на натурален сок - праскови, портокал, ананас та, , всяка сутрин и вечер си пия по едно щото от мен Веган не става!!!!
3
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
За храносмилането ви са важни хамбургергите на Макдонарлдс и картофки фрии. А баба Урсула ще ви нахрани със смляни буболечки, за да сте екологично чисти.
2
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Абе не за всяко храносмилане са полезни. И не в големи количества.
1
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Защото бизнеса трябва да върви...