Какви са възможните причини за мускулни крампи?

Причините за поява на мускулни крампи са различни
5
Какви са възможните причини за мускулни крампи?
Снимка: Istock

Крампите в мускулите са много неприятен проблем, който може да ви връхлети с всичка сила и то неочаквано. Най-коварни са силните крампи през нощта, които ви будят внезапно със сковаваща болка.

Мускулните спазми могат да са с различен интензитет и сила – от леко мравучкане до нетърпима болка, която не ви дава възможност да помръднете.

Причините за поява на мускулни крампи са различни. Някои от тях подсказват за проблеми в здравословното състояние, които косвено предизвикват спазми в мускулите заради нарушен електролитен баланс или пренос на нервни импулси към мускулите.

Какви са възможните причини за мускулни крампи?

Претоварване при тренировка

Ако редовно правите прекалено интензивни и тежки тренировки, това може да допринесе за изчерпването на някои микроелементи в тялото, което е предпоставка за крампи. Когато тренирате силово е важно да сте стриктни в храненето за възстановяване. В противен случай рискът от дефицит на някои витамини и минерали нараства.

Ако заради интензивните тренировки нивата на магнезий, калий, калций, натрий, цинк, манган, мед спаднат, това може да доведе до сериозни мускулни крампи. Те могат да са придружени от мравучкане, изтръпване, слабост на крайниците, лесна умора.

Повтарящи се движения

Еднообразието в движенията на определени крайници може да е в основата на появата на спазми в мускулите. Ако работата ви е свързана с повтарящи се движения или правите едни и същи упражнения с фокус върху едни и същи мускулни групи, това може да причини крампи.

Продължителните повтарящи се движения могат да доведат до сковаване и претоварване на мускулите, както и изчерпване на запасите от енергия и хранителни вещества. Крайният резултат са болезнени схващания и крампи.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Как може да бягаш със обувки в които имаш "Стискащи чорапи" които ти спират кръвообръщението? Точно тия стискащи чорапи правят мъртви клетки в стъпалата и в долната част на краката. Няма кръвообръщение! Става Мъртва Зона! Иии после тия мъртви клетки отиват по всички органи и се разболяваш. Изхвърляй стискашите чорапи и всичко ще е наред!
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Стискашите чорапи спират кръвообръщението в стъпалата, а оттам и по краката нервите се чудят по какъв начин да помогнат на клетките в стъпалата да не умират. Та сами си оплетете нестискащи чорапи и всичко ще ви се управи!
2
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
много копане на нивата никой не пише като причина. Все тренировки ви в главата.
1
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Разтягайте се всеки ден. Имайте под ръка щипка морска сол. Може да се вземе половин час след хранене.