Трансплантираха модифициран свински черен дроб в човешко тяло

Органът е функционирал 10 дни в реципиента, който е бил в мозъчна смърт
22 мар 2024 09:28, Елка Василева
10
Трансплантираха модифициран свински черен дроб в човешко тяло
Снимка: архив, БГНЕС

Китайски учени успешно трансплантираха генетично модифициран свински черен дроб на човек в мозъчна смърт. Органът функционира 10 дни, което е важен момент в трансплантацията на животински органи на хора, съобщи Синхуа.

Изследването е спряно в сряда по желание на семейството на реципиента.

Трансплантацията е извършена от Доу Къфън, академик на Китайската академия на науките и екип ръководен от Тао Кайшан, лекар в болница „Сицзин“ към Медицинския университет на Военновъздушните сили в Сиан, столицата на северозападната китайска провинция Шенси.

Реципиентът е пациент с тежко мозъчно увреждане и е обявен за изпаднал в мозъчна смърт. Семейството на пациента се съгласява да участва в изследването, за да допринесе за напредъка на медицината.

Хирургическият план е обсъден и одобрен от различни академични и етични комисии, и е стриктно изпълнен съгласно съответните национални разпоредби.

„За пръв път в медицината генетично модифициран свински черен дроб е трансплантиран в човешко тяло“, каза Доу. „Наблюдавахме черния дроб, който функционираше добре в човешкото тяло“.

Изследването е значителен пробив в областта на ксенотрансплантацията, като осигурява теоретична основа и практически опит за бъдещи клинични приложения, съобщи Синхуа.

Дейвид Купър, имунолог по ксенотрансплантация в Масачузетската главна болница в Бостън, поздрави екипа на Доу за постижението. „Китайското проучване дава значими сведения за това дали трансплантацията на свински черен дроб може да запази живота на хората, дори само за няколко дни“ каза Купър.

Доу уточни, че изследванията и прилагането на ксеногенна чернодробна трансплантация са особено важни, тъй като има много пациенти с чернодробни заболявания и сериозен недостиг на органи за трансплантация.

„Очаква се в бъдеще, с непрекъснатия технологичен напредък, ксеногенната чернодробна трансплантация да донесе големи ползи на повече пациенти и да се превърне в ефективен подход за решаване на проблема с недостига на органи за трансплантация“, добави Доу.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
Знаещ преди 1 месец
Пак в Бостън вчера генномодифициран бъбрек със свински произход.Успешно поне за сега.Учените имат огромни надежди за подобни практики в бъдеще.Беше много вълнуващо да се види как се разплака хирурга на пресконференцията на която присъства и 99 годишния хирург извършил първата в света бъбречна трансплантация!
9
0
 
1
 
! Отговори
евтино преди 1 месец
докторите могат да ни учат на спестовност . един човешки дроб е нормално да има , а като се увреди свинския как ще го замести .
8
1
 
7
 
! Отговори
ЗОРО преди 1 месец
Искам да трансплантират свински глави на всички бг политици!
7
2
 
2
 
! Отговори
До Анонимен 6 преди 1 месец
То и сега е малък ад на земята, а ако олигархата живееше вечно щеше е още по-зле. Аз съм чувал, че дигитализацията на човешкото съзнание е по-близо от колкото биомеханиката и трансплантация на мозък. Та може и затова толкова да напират за ИИ, един вид да тестват платформата за дигитализация.
6
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Богатите търсят начини да живеят вечно като заменят органите си, но никой не е по-велик от Бог. Ако живеехме вечно - Адът щеше да е на земята. Като се замисли човек как днес богатите и хората с власт мачкат обикновените хора по всякакъв начин, изземайки имоти, пари, всичко предвид факта, че и те ще изгният като нас в земята, смятайте какво ще правят ако живееха вечно, щеше да е по-зле римското робство.
5
1
 
3
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 месец
ЛЪЖАТ! ПАЦИЕНТА Е УМРЯЛ! НИКОЙ НЯМА ДА СИ ПРАВИ ТРУДА ДА СЛАГА ПОСЛЕ ДА ВАДИ И ПАК ДА ВРЪЩА! ПОСЛЕДНИЯ ПЪК СЪС ТРАНСПЛАНТИРАНИ ОРГАНИ ОТ ГРУХЧО ИЗДЪРЖАХА МЕСЕЦИ И ТЯЛОТО ГО ОТХВЪРЛИ! ОТХВЪРЛЯНЕТО НЕСТАВА АВТОМАТИЧНО ПИЯТ СЕ СЕРИОЗНИ ЛЕКАРСТВА ЗА ДА НЕ СЕ ОТХВЪРЛИ НО ОРГАНИЗМА НАДДЕЛЯВА :D
4
1
 
5
 
! Отговори
Стария Джо преди 1 месец
Докато не видя лъв на скарата то прасето си остава царя на животните
3
2
 
1
 
! Отговори
До 1 преди 1 месец
До СвВсъщност, преди мноооого години, бях и много малка, но гледах един филм Съветът на дванадесетте и там дадаха , че в някаква секрктна болница бяха присъдили точно свинска глава на човешко тяло. Толкова се уплаших, че го помня и след толкова време!
2
0
 
8
 
! Отговори
Бау преди 1 месец
Свинско е добре,защото арабата не обича свинско.
1
2
 
0
 
! Отговори
Св преди 1 месец
Абе много свинско стана. Сутринта слушах че вчера американци са трансплантирали бъбрек, китайците не се забавиха с дроб. Направо да ни трансплантират главите ни върху прасе и да се свършва. Обаче свинското сега ще поскъпне много покрай тия трансплантации, ще е много търсено.