Колко опасни са алергиите?

Експерт даде отговор и дали се израстват
Обновена: 3 апр 2024 10:26 | 3 апр 2024 10:25, Инна Ангелова
2
Колко опасни са алергиите?
Снимка: БГНЕС

Алергията, независимо дали е от храна или ужилване от насекомо, е много опасна. “Това са алергии, които убиват, тоест много малки количества храна или ужилване от пчела или стършел, могат да костват живота на човек. При алергиите първо стомашно-чревните симптоми се появяват, при ужилванията първо е шокът – човек пада и губи съзнание.“

Проф. Мария Стаевска, началник на Клиниката по по клинична алергология в УМБАЛ Александровска каза пред bTV, че ако човек прояви алергия, нещата могат да се развият много бързо - в рамките на 10-15 минути. Проф. Стаевска допълни, че не всеки шок е фатален. “Понеже много бързо се разгражда хистамина може човек да го преживее -  след 15 минути той се разгражда, кръвното се вдига и човек може и да се оправи, но за съжаление докато стане това може и да умре“, обясни още тя.

Д-р Стаевска предупреди, че е задължително всеки, който има хранителна или инсект алергия, да има автоинжектор. По думите й у нас обаче не може да се купи адреналинов автоинжектор и лекарите са принудени да изпращат пациентите на границата с Гърция, Румъния или Сърбия.

„Хранителната алергия е нещо доста рядко, но неврозите от хранителна енергия са много често. Ние в нашата клиника например захранваме хора, които от страх от храни са на някаква ужасно недоимъчна диета, с анемия, с други недоимъчни състояния“, казва тя.

Д-р Стаевска обясни още, че честотата на хранителната алергия към мляко в ранна детска възраст е около 2%, към яйца е около 1,5 – 2 %. Голяма част от пациентите израстват тази алергия и вече стават толерантни. С помощта на молекулярен анализ може да се установи дали тя е кръстосана – между няколко вида млечни продукти и яйца, например, или не.

Лекарят допълни, че за някои алергии има различни имунотерапии, но за хранителната алергия обаче към момента няма лечение. Д-р Стаевска даде пример със Щатите, където се опитват да постигнат минимален толеранс към фъстъчената алергия с приема на много малки количества от алергена на капсули. Целта е ако изядем нещо, в което са попаднали фъстъци, да сме спокойни, че няма да има фатален край. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от Здраве
Как да премахнете плаката от зъбите?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари