Стойчо Качаров: Здравната система е в много лошо състояние

Броят на общопрактикуващите лекари е намалял с 25%.
4 апр 2024 16:52, Инна Ангелова
35

В страната се забелязва тенденция към застаряващ персонал в лечебните заведения, но болниците генерират над 7 млрд. лв. в икономиката на страната. "Здравната система е в полза на държавния бюджет, а не в разход. Разходът на държавния бюджет за здравеопазване е около 4 млрд. лв., приходът, който генерира държавният бюджет от здравната система, е 7 млрд. лв. Нашето правителство пречи на развитието на здравната система. Чуждестранните инвестиции през последните години са 0”, каза бившият здравен министър д-р Стойчо Кацаров в студиото на "България сутрин".

“Ако една болница не се посещава от пациенти, няма потребност от нея. Ако се посещава, но няма заплати, значи някой е откраднал парите. Ако ние оставим на пазара да регулира тези взаимоотношения, ще имаме по-добра картина. Ако някъде има търсене, ще се намери кой да го предложи", добави още Кацаров.

Бившият министър на здравеопазването коментира, че никой не се интересува от това кой е собственикът на болниците, защото и в държавните, и в частните болници се работи еднакво добре. Частните болници харчат собствените си пари. Кацаров е на мнение, че най-доброто, което може да се направи, е държавата да приватизира частните болници.

"Националната здравна карта в този вид не помага, а пречи в развитието на здравната система. Тя трябва да бъде отменена. Няма нужда да се прави специален документ, защото информацията, която дава, е налична. Единственото, което прави, е да забранява да се разкриват нови лечебни заведения. Къде отива правото да се лекуваме в която и да е болница в страната?", попита д-р Кацаров.

Пред Bulgaria ON AIR д-р Кацаров каза, че държавата трябва да се погрижи да се използват електронни рецепти, но не трябва да се забраняват хартиените и допълни, че лекарите не трябва да се принуждават да предписват лекарства само електронно или само хартиено, а сами да преценяват.

"По отношения на електронния подпис проблемът с лекарите не е толкова голям, защото Здравната каса ги е накарала да работят с електронен подпис. Принудата пациентите да имат електронен подпис, за да имат достъп до своето здравно досие, е абсолютно неприемлива", настоя бившият министър на здравеопазването.
По думите му здравната система е в много лошо състояние, а броят на общопрактикуващите лекари и практиките са намалели с 25%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от Здраве
За какво е полезна ванилията?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
1
 
! Отговори
Доня преди 3 седмици
Благодарение и на теб господине.
31
0
 
0
 
! Отговори
1262 преди 3 седмици
За парите отделени за нея (20 пъти по-малко от европейските) тя си е направо добра.
30
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Здравната система е търговия с здравето на хората.В момента държавата е пълна каша.
29
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Здравната система няма нищо общо със системата на здравеопазване. И Стойчо си го казва в прав текст. Здравната система е индустрия, която носи 7 милиарда на държавата...
28
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Пак ли, Стойчо, лобираш за частните измаамници с платените от касата лекарства?
27
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Мошенникът Стойчо пак се промотира!
26
4
 
12
 
! Отговори
масов убиец преди 3 седмици
........докато въртеше корупционни схеми и чегърташе гербаджии в качеството си на служебен здравен министър , десетки хиляди Българи измряха по болници , коридори , стълбища и линейки , а БЪлгария оглави класацията за умрели от covid в световен мащаб - ФАКТ !
25
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
А защо не промени нещата, докато беше министър, а.. Заради такива министри като тоя, така се получава..
24
3
 
6
 
! Отговори
ааааааа преди 3 седмици
щом " народа " си мълчи значи всичко е наред !
23
0
 
7
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 3 седмици
здравеопаюзване няма мн отдавна - народа почна да измира яко ! цяла София е некролози ! стане ли ти нещо по-сериозно си заминаваш ....но на българина не му дреме изобщо ....
22
0
 
12
 
! Отговори
Този Който преди 3 седмици
Тоя ако го видя на улицата без охрана ще храча, плюя и псувам докато прегракна!!! Няма да забравим Ковид плашителите!!
21
0
 
6
 
! Отговори
До Анонимен 11 преди 3 седмици
Вярно е, че го въведе Зеления сертификат вероятно под натиска на тогавашния служебен премиер Янев и президента Румен Радев. Да не забравяме обаче и изказването на Кирил Петков акто премиер от 14 декември 2021: Петков подчерта, че първата му заповед днес ще бъде всеки в МС да влиза със Зелен сертификат и изрази надежда, че това ще стане във всички министерства. "Същото го направете и във вашите бизнеси. Трабва да вдигнем нивото на ваксинация ако искаме бизнесът ни да бъде отворен ..."
20
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Тоя трябва да е в затвора, а не да му давате трибуна.
19
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Да не дава Господ да влизаме в болница! Живи няма да излезнем.
18
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ние нямаме здравна система! Това нашето е здравна търговия! Лекарите те гледат в ръцете дали ще им дадеш пари, иначе край- умираш!
17
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Продължете промяната, велики реформатори. Още 12 г. трябваше да продължите промените за да обявим 2 или 3 фалита с невероятните ви реформи. Бързо ви разбрах, ама и аз се подлъгах за кратко
16
0
 
12
 
! Отговори
баба мара преди 3 седмици
този ли сдс кадър ще се изказва за здравеопазването нали сдс хунтата на ив костовсъсипа болниците били търг дружества нали измислиха личните лекари едноличнитърговци копче не можеш да им кажеш те ни разболяха тотално тази институцияличен лекар е опасна и трябва да се премахне незабавно болниците са стари и неотговарят за 21 век и застаряващото население
15
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ко станЪ с ваксините , с колко Урсула ощети хазната на ЕС ??? Или това не се брои !Защо ни отровиха с ваксините ОТ САЩ !
14
0
 
7
 
! Отговори
До 4 преди 3 седмици
Стойчо Кацаров е кадър на СДС,Костов го направи министър на Здравеопазването.Но ти помниш от две години.
13
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
То и населението в Бг е намаляло , гусине !