Всяка трета медсестра е над 65 години, годишно по 1000 напускат системата

Едно от решенията - достойно заплащане
43
Всяка трета медсестра е над 65 години, годишно по 1000 напускат системата
Снимка: БГНЕС

България всяка трета практикуваща медицинска сестра е над 65-годишна възраст, а за да работи спокойно здравната система и за да има кой да се грижи за пациентите, са ни необходими над 50 хиляди медицински сестри. Това каза в интервю за БТА Милка Василева, председател на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи.

Мотото на 12 май тази година е „Нашите сестри са нашето бъдеще – икономическата сила на здравните грижи“. По данни на асоциацията в България работят 21 860 медицински сестри. Необходима е реформа и „пренареждане“ на здравната система, както и изработване на стандарти за работа, които да се спазват. В противен случай здравната система ще фалира, каза още Василева. Всяка година 800-1000 медицински сестри напускат професията, като част от тях заминават за чужбина, а оставащите в България напускат здравната система.

От няколко години от съсловната организация с тревога посочват проблемите, свързани с кадровата криза, като през 2023 г. в отворено писмо, изпратено до премиера, до председателя на парламентарната комисия по здравеопазване, до министъра на здравеопазването и др. призоваха за създаване на система за планиране, назначаване и задържане на медицинския персонал, за рамка за устойчиво кариерно развитие, за устойчиво повишаване на заплатите спрямо придобитите знания, умения и компетентности, за изискване за минимален брой медицински специалисти по здравни грижи за оптималното функциониране на лечебните заведения.

Управляващите обещават, но когато започнат да управляват, виждат, че проблемът е много, много сериозен поради търговския характер на лечебните заведения, поради различната им собственост, поради факта, че държавата е абдикирала от регулаторната си функция по отношение на здравеопазването. Не можем да се похвалим с успехи, свързани с исканията ни, каза още Василева. Винаги сме казвали, че професията ни е подценявана и неуважавана. Колегите ни работят на две или на три места и заради това здравната ни система все още съществува, но нашите управляващи не могат да осмислят този факт, добави тя. Всички знаят, че непрекъснато се откриват нови болници или се извършват нови дейности в съществуващите болници, но реален персонал, който да работи там - няма. Много скоро няма да има на кого да се оплакваме, а управляващите няма да има от кого да се оплакват, тъй като медицинските сестри, акушерките и лекарските асистенти напускат системата или страната, допълни Василева. По думите ѝ дори болниците, които в момента предлагат по-високи възнаграждения, не могат да осигурят персонал. Заради това, че колегите работят на няколко места, лечебните заведения продължават да съществуват, добави тя.

Решението е много трудно, тъй като системата е изключително консервативна и за да има какъвто и да е ефект, трябва да се започне с много революционни стъпки, като една от тях е осигуряване на достойни заплати, посочи още Василева. В повечето болници не се осигурява указаната в Колективния трудов договор (КТД) основна заплата за медицинска сестра – 1500 лв., която пък е и крайно недостатъчна за издръжка и продължаващо професионално развитие на медицинска сестра.

Освен увеличаване на възнагражденията, е необходимо да има респект към професията и към хората, които я упражняват, както и добри отношения вътре, в медицинските екипи. По думите ѝ необходимо е да се осигури възможност за кариерно израстване и реализация, да се създадат и стандарти по здравни грижи.
Началото трябва да се постави с разработването на дългосрочна стратегия, която да посочва какво ще се случи след пет, десет, двайсет години, защото според Световната здравна организация до 2030 г. се очаква липса на девет милиона медицински сестри. България е една то държавите, в които има най-малко медицински сестри на глава от населението и ако бъдещите управляващи не постигнат политическо съгласие и не подготвят стратегията, не съм убедена, че ще има кой да отбележи следващия 12 май, каза още Василева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от Здраве
Кои са най-добрите упражнения за стягане на ханша?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен 36 - Написал си щуротии, но коментарите N 31, N 32, N 33 са основани на официално обявени статистически данни.
38
0
 
1
 
! Отговори
българин преди 1 седмица
Лекари,Фелдшери,медицински сестри,акушерки,лаборанти няма да имаме.30 години медиите охулваха и унижаваха цялото медицинско съсловие!Затова сега много малко се осмеляват да се занимавват с каквито и да е медицински дейности!И тези които завършват гледат да бягат в чужбина. Там и условията за специализация и отношението и заплащането са по добри!Никой не е луд да остава тук.Тези които са останали са на доизживяване. Затова да се радваме докато и пенсионери има.След това няма кой да ни лекува.
37
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тякае ,но всички работ военни полиция ,и са пенсионери ,с борсата е пълни с млади хора без работа
36
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
В България имало сега 21860 медицински сестри, а трябвало да има над 50000. Една трета били на възраст над 65 години, значи около 7290 би трябвало да не работят, а да са си пенсионерки и остават 14570. При равномерно разпределение по възраст, а то не е такова, всяка година от тези 14570 би трябвало да се пенсионират по около 370, неясно колко отиват да работят в чужбина или друга работа. Според новината 800-1000 мед.сестри напускат професията всяка година. Изводът заплата от над 5000 лева.
35
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
При толкова болници как да няма недостиг . Заплатите трябва да се увеличат , тя една клинична пътека за един пациент е повече от колкото заплатата на една сестра , а пациенти винаги има .
34
0
 
1
 
! Отговори
Бау преди 1 седмица
Намалете броя на болните и всичко ще доде на място! Едно време в двата близки градеца имаше двойно повече хора, в околните села петорно повече и имаха по 1 аптека, където никога нямаше опашки! Сега защо така стана не знам! В хирургичните отделения имаха по 5-6 лекаря, дори анестезолог! Сега в едното градче отделение няма, а в другото няма и болница! Но има по 5-6 аптеки и постояно вървят хора с едни книжки!?
33
0
 
2
 
! Отговори
Значи изводът е: преди 1 седмица
Всяка година трябва да се дипломират 10 пъти повече мед. сестри, за да може след 4-5 години да имаме достатъчно на брой такива кадри и да не се налага да работят пенсионерки. Не виждам как може да се постигне това. Ако създадат още 9 медицински сестрински колежа, ще има ли достатъчно желаещи да учат в тях? Дори и да има (което не ми се вярва), след като се справим с големия дефицит,после ще трябва да се намали драстично броя на новооткритите колежи, за да може дасе осигури работа на завършващите
32
0
 
2
 
! Отговори
Значи, ако съкратят преди 1 седмица
1/3 от сега работещите възрастни мед.састри, както някой по-долу предлага, ще останат да работят малко повече от 19 000, а били нужни над 50 000. Всяка година се дипломират само по 700 мед.сестри. Значи ще са нужни 45 години, за да се попълни необходимата бройка и сестрите да станат над 50 000, колкото били нужни. Но дотогава една част от работещите вече ще са над 65 г. Значи ще е нужен не по-малко от половин век, за да се изучат мед.сестри, които да са достатъчно на брой за България.
31
0
 
1
 
! Отговори
СтатистическитеДанни преди 1 седмица
По-горе се казва, че за да работи спокойно здравната система в България са необходими над 50 000 медицински сестри. През май, 2023 г. съобщиха, че недостигат около 40 000 мед.сестри, за да бъдат не само достатъчно, но и да не са над пенсионна възраст. През ноември, 2023 г. пак официално беше съобщено, че работещите в онзи момент мед.сестри са 29 000. Сега ни казват, че 1/3 част от тях са над пенсионна възраст. Имайте предвид, че ежегодно тази специалност завършват 700 момичета. Направете сметка.
30
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Колкото и пари да изсипеш, когато няма призвание, съвест, морал, отговорност, няма да получиш качество. Не можеш частечно да решиш следствието, започва се от решаване на причините, а тяфното решаване става с тежки промени. Но за да стане трябва да има здраво общектво и морал, а това го няма. 90% самовглъбени д иби ли и безволеви сноби и егоисти. На маса всички юнаци, а на практика няма протести , няма гласуващи, защото няма кой да им плати. Седете си на запллатка и чакайте атгоре всичко да стане
29
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Главният /27/ Ако не са сестрите, които работят и след като достигнат пенсионна възраст, имаш ли представа какво ще се получи? Всяка година завършват млади момичета, но бягат навън за по-човеши заплати.
28
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Вчера ми се обади сестрата на ЛЛ. Изключително арогантно поведение. Изказ като кл0шарка. Напдателна и безкрайно невежо изказване(иска да давам шуслерови соли, които не притежават едно научно доказателство за каквото и да е действие). В интерес на истината здравеопазването е е разсипано. Вероятно е по-добре тази система наистина да фалира и да се създаде нова. Служителите в тази система имат много да учат за човешка ккомуникация и отношение към пациента. Двойни заплати след това.
27
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Дайте им 3 бона, нали лъгахте, че по морето толкова дават на сервитьорите? Защо ви се свиди?
26
11
 
0
 
! Отговори
Главният преди 1 седмица
време е старческите пувлекани вън търсете млади мед сестри
25
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Соц медсестрите ВЪН! Това е най-допотопният медицински слугинаж. Интриги, кафенца, цигарка и никаква работа. Ходя само в частни болници и напоследък, покрай раждането на второто ни детенце, много мили сестри и санитарки украинки. Разкошни работливи и усмихнати. Не мързелани като нашите ТКЗС-арки, станали сестри. Има с кого да ги заменим сестрите.
24
0
 
8
 
! Отговори
вгз преди 1 седмица
Призванието на медицинските сестри е да си намерят както всички останали по света, място за работа, където ще им плащат достатъчно.
23
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Единствения начин, за да има медицински персонал е достойно заплащане.
22
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен 21 Айде стига с тези глупости за призвание.Като отидеш в магазина питат ли те какво работиш.Щом ключаря,магазинерът и тн взимат пари, медицинския персонал с какво е по-различен.Всичко е работа и работата е за ПАРИ.
21
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
За тези дето плюят срещу социализма, преди 45г доктор е имало само за богатите , тоалетната на двора, течаща вода в реката и електричеството е фантастика, а калта на всякъде. Постепенно придобивките от соца свършват и пак към тьмното минало.
20
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Трябва да започнем от там, че се издигна култа към материалното. Здравето съответво стана стока. Доктор вече не е призвание. Горбачов ни продаде и ни организира преврат. От там нататък тинята изплува отгоре. Като погледнеш в кой са врастта и парите и от друга страна манталитета ни по добре без насилие няма да стане.