Заради начина ни на живот: 50% умират от кръвно налягане и затлъстяване

Здравните системи са претоварени
21 май 2024 08:00, Нели Христова
24
Заради начина ни на живот: 50% умират от кръвно налягане и затлъстяване
Снимка: Pixabay/geraldoswald62

Броят на хората, които се разболяват тежко или умират преждевременно от заболявания като високо кръвно налягане и затлъстяване, е нараснал с 50% от 2000 г. насам.

Болестите, свързани със застаряването и начина на живот, представляват огромно предизвикателство за претоварените здравни системи.

Установените факти сочат голяма промяна от епохата, в която инфекциозните болести и лошото майчинско и детско здраве са били сред най-големите заплахи, към епохата, в която здравните системи трябва да се справят с „рисковите фактори, свързани с метаболизма“, включително високите нива на кръвната захар и мазнините, които са довели до рязко нарастване на „незаразните“ болести като сърдечни заболявания, диабет и рак.

Ново проучване, публикувано от Института за здравни показатели и оценка (IHME) към Вашингтонския университет, установи също така, че очакваната продължителност на живота вероятно ще се увеличи с почти пет години между 2022 и 2050 г., достигайки малко над 78 години. Очакваното увеличение с 9,2 години в Африка на юг от Сахара спомага за сближаването на продължителността на живота между по-богатите и по-бедните региони в света.

Очакваното глобално увеличение ще бъде значително по-бавно, отколкото през десетилетията преди пандемията от коронавирус. Според данните от проучването между 1990 г. и 2019 г. средната продължителност на живота в световен мащаб се е увеличила със 7,8 години, а между 1960 г. и 1990 г. - с 19,5 години. Броят на годините, прекарани в добро здраве, също се очаква да нарасне, но с по-бавни темпове, като до 2050 г. се очаква увеличение с 2,6 години.

Според проучването между 2000 г. и 2021 г. се наблюдава 49,4% увеличение на броя на изгубените години живот в добро здраве поради влошено здраве и преждевременна смърт в резултат на фактори, свързани с лошия метаболизъм. Лошото здраве при хората на възраст между 15 и 49 години все повече се дължи на тези фактори, отбелязват изследователите.

В статия в The Lancet, публикувана заедно с констатациите, директорът на IHME професор Кристофър Мъри заяви, че „бъдещите тенденции могат да бъдат доста различни“, тъй като фактори като увеличеното затлъстяване, ръстът на заболяванията, свързани с употребата на наркотици, и увеличеното замърсяване и предаване на инфекциозни болести, причинени от изменението на климата, се отразяват на общественото здраве.

Мъри предположи, че за да се запази напредъкът, ще са необходими „адекватни здравни кадри, политици, които се адаптират към новите ситуации, и проактивни стратегии за справяне с новите заплахи, когато те се появят“.

Обръщането на тенденциите в продължителността на живота заради пандемията от Ковид-19, когато забавянето на спешната помощ или лечението на хронични заболявания бяха често срещани, беше „забележително предвид почти непрекъснатия темп на напредък в световен мащаб, който иначе се наблюдаваше в продължение на почти седем десетилетия“, отбеляза той.

Въпреки че цялостното въздействие на пандемията вероятно няма да бъде известно в продължение на няколко години, тя е „ярко напомняне, че здравните ползи са несигурни“, добави той.

Проучването установи, че най-големият спад в заболеваемостта е свързан със здравето на майките и децата, както и с опасната вода, канализацията и миенето на ръцете. Тези цифри подсказват, че мерките в областта на общественото здраве, както и хуманитарните програми в по-бедните страни, са били успешни през последните три десетилетия, заявиха изследователите.

Мъри заяви пред „Файненшъл таймс“, че „с изключение на Ковид, сме свидетели на напредък“, отчасти благодарение на инвестициите в превантивни мерки. Това важи с особена сила за най-бедните страни чрез международни инициативи, като например алианса за ваксини „Гави“ и програмите за борба с маларията.

Този превантивен подход обаче е по-слабо изразен в „света на средните и високите доходи. Напредъкът е налице, но не се предвижда толкова добре накъде отиваме и не се опитваме да изпреварим промените в тези държави“, каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Човек е това,което яде.
23
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
От "кръвно налягане" не се умира, без такова дори не може да се живее. Някой да го каже на поредния мисирок, копи-транслейтващ без мисъл. Може да се умре от твърде високо или от твърде ниско такова.
22
1
 
5
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 1 месец
Питаите Скрипал как живее след като е ял паладий!Проблема не е вначина на живота,а вхраната пълна с химия!
21
3
 
3
 
! Отговори
Deep Zone преди 1 месец
Браво на "една жена" за мнението, напълно го споделям.Иначе проблемът с храната вече е тотален и повсеместен- в големите вериги има буквално десетина продукта от био щанда, които стават за ядене и не ти става зле, всичко друго е брутална леш. Едно време е имало едно сирене по БДС и сега трябва да стане това, иначе няма надежда. По-добре човек да живее 50 години здрав, отколкото 100 болен и да се поддържа с три тона лекарства.
20
1
 
6
 
! Отговори
една жена преди 1 месец
Ние нямаме здравна система. Имаме болестна. Такъв й е принципът на действие. Първо, ни трябва наука здравеология, която да изучава как функционира здравият организъм и основните принципи за това да се преподават на децата още в ранна възраст. После, вместо фармафията и хранителната промишленост, трябва да се развият биоземеделието, масовия спорт, изкуствата и туризма сред природата. Не трябва да чакаме да се разболеем, за да се занимаем със здравето си. Трябва да го пазим, докато го имаме.
19
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 9 - Ще ти го кажа така - ако имаш хубавия ген, то супер! Но ако имаш калпавия ген, то тогава се налага, да го мислиш най-много. С калпав ген, тоя дето не е изкарал до 60, можеше и до 35 да не изкара, ако я караше, като другия пушач на 90.
18
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 16 - Може би сме 2024 - Може би има книги на темата, който се базират на научни изследвания, а в апендикса са посочени имената и линковете лъм десетки, понякога стотици научни трудове. Или присто сме дребни хейтърпета, които са решили, че всеки, който не им харесва, е руска купейка и лош човек. Не се знае. Аз липно, с пpaceта като теб, няма да се боря. Лек ден!
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"ълъг живот. нито яденето на плодове и зеленчуци. Кой колко сол, мазнини, алкохол и т.н. ще конссумира има малко значение." - Баш за алкохол да го кажеш ...
16
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тук много копейки-разбирачи.
15
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
" 40-50 години са си били граничните стойности за живот. В днешно време хората просто живеят по-дълго. За да се удължи животът са нужни медикаменти и лекари. Спортуването са по се бе си не гарантира по-дълъг живот. нито яденето на плодове и зеленчуци." - Хигиена, обезпаразитена вода, топло през зимата, достъп до храна - това помага най-много. За спортуването - кратки натоварвания и поддържаме на мускулна маса (в рамките на разумното) помагат в по-късна възраст.
14
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 12 - Аторитет е, потвърждавам. Но е опасно, да пишем истински имена в момента, защото фарма и хранителната мафия следят и ешиминират противниците си!
13
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
По-добре, отколкотнда е от глад.
12
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 1, написа го анонимник в интернет.Недей да казваш, че очакваш всички да се юрнат и да ти проверяват думите, та и да започнат да те слушат. Каква ти е специалността, че се изказваш толкова "авторитетно"? Лекар, учен? Какъв си? Най-вероятно бачкатор със средно образование.
11
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Eвроатлантически ценности
10
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хората имат право да умират когато си поискат. Здравните системи са претоварени заради липсата на хора, не заради заболяванията. В крайна сметка по времето на Луи-тата 40-50 години са си били граничните стойности за живот. В днешно време хората просто живеят по-дълго. За да се удължи животът са нужни медикаменти и лекари. Спортуването са по се бе си не гарантира по-дълъг живот. нито яденето на плодове и зеленчуци. Кой колко сол, мазнини, алкохол и т.н. ще конссумира има малко значение.
9
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Спорна тема е. Има хора които пият пушат и ядат най големите *** и пак живеят по 80-90 години. Други пък уж много се грижат за здравето си, диети, спорт, обаче заминават още преди да стигнат до пенсия. Явно е до ген. Просто някой хора имат добри силни гени и организма им притежава способност да се адаптира към всичко вредно. Докато повечето хора са чувствителни и не могат да се адаптират и имат слаба имунна система.
8
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Демократичен живот какво искате, ядем, пием и дишаме отрова. Безпаричие, стрес, проблеми, чуден живот.
7
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Споко.Скоро ще е от рак само,защото вкарват укро стоки обогатени с обеднен уран.Даже са се изхитрили белите яйца да ги боядисват преди да ги преопаковат.Отделно и графена в буломачите срещу ковид си оказва влияниние.Всяко пускане на микровълнова го усещат с кожата си,а при слънчеви изригвания са като телеграфи на два крака.Като отидеш в магазина има картофи от Египет,пластмасови домати от Турция,сол от Марс и нищо българско...Хем е скъпо,хем е вносно,хем е ***.
6
10
 
4
 
! Отговори
Педро Волгин преди 1 месец
Путин 4ука Копейкин Копейкин 4ука мене
5
0
 
20
 
! Отговори
силно загрижЕна преди 1 месец
Така е, при нисичка заплата, налягането е височко......