Ученици и студенти от цялата страна ще играят два дни шах онлайн

Наградният фонд е в размер на 2400 лева за отборите, класирали се на първите 4 места
11 дек 2005 13:36,
Ученици и студенти от цялата страна ще играят два дни шах онлайн
Снимка: Corbis

Първият национален ADSL онлайн турнир по шахмат в България ще се проведе между 16 и 18 декември в 12 български града. Официалното откриване ще се състои на 16 декември от 12.30 часа в Първа английска гимназия в София, която е едно от участващите в проекта училища.

Инициативата е на Българската телекомуникационна компания АД (БТК) и Българската федерация по шахмат (БФШ), а целта е подпомагане на развитието на шахмата, популяризирането му сред младите хора и превръщането му в дисциплина за извън учебни занимания за ученици и студенти.

Двудневният шахматен турнир ще се излъчва онлайн на сайта на БТК.

Шахматът развива аналитичното мислене и учи на дисциплина, чувство за справедливост и толерантност. Той е симбиоза от спорт, наука и изкуство, един умален модел на живота – в ограничено време се взимат оптимални решения. Така младите шахматисти развиват способността да мислят бързо и да преценяват точно ситуациите, в които са поставени, да приемат достойно загубите и да оценяват по право победите.”, каза Димитър Цонев, говорител на БТК.

Общо 16 отбора от Враца, София, Плевен, Русе, Велико Търново, Варна, Бургас, Пловдив, Сливен, Разград, Благоевград и Видин ще се състезават в мрежата. Всеки отбор се състои от четирима играчи и една резерва – общо 17 момичета и 60 момчета.

Наградният фонд е в размер на 2400 лева за отборите, класирали се на първите 4 места. Има и допълнителни парични награди за най-добра индивидуална игра по дъски, както и едногодишни безплатни абонаменти за БТК ADSL на постигналите най-висок резултат от всички участващи по един младеж и девойка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание

Спонсорирани публикации