Газовият студ тласка Европа към Студена война

Като прекрати доставките на газ, Путин хвърли предизвикателството към ЕС, а не към Киев
8 яну 2009 10:36,
170
Газовият студ тласка Европа към Студена война
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Изглежда, газовата война не дава очакваните резултати на Кремъл, пише в днешното си издание Таймс.

Като прекрати доставките на природен газ, Путин хвърли предизвикателството към ЕС, а не към Киев.

"Руският премиер не крие, че смята да използва държавния газов монопол като оръжие и опитите ситуацията да се представи като чисто икономически спор между доставчика и потребителя изглеждат смешни".

Според изданието Путин преследва цели: да накаже украинското правителство за желанието му да се присъедини към НАТО и да се разбере от страните от Източна Европа, че на Русия не трябва да се обръща гръб.

За да удовлетвори искането на Москва за двойното увеличение на цените на газа, Украйна ще трябва да даде почти целия кредит от 16 млрд. долара, който получи само преди два месеца от Международния валутен фонд, за да се справи с прииждащата финансова криза.

Сега пък нито един украински политик не може да се реши на тази крачка в условията на настоящата политическа криза в Киев.

В резултат на всичко това Русия може да загуби подкрепата на някои европейски страни, които до този момент са заемали балансирана позиция и не позволиха влизането на Украйна и Грузия в НАТО.

А Евросъюзът ще помисли върху това как да преодолее газовата си зависимост от Москва.

По-рано днес Times излезе с материал под заглавието "Зъзнеща BG иска пускането на спрян реактор", в която пише, че "най-бедната държава в Европейския съюз иска това като компенсация за високата цена, която плаща заради прекратените газови доставки от Русия."

Всичко за кризата с газа

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
0
 
0
 
! Отговори
Гордия пенсионер преди 15 години
По "нова" някой шумно спори.С кого? Не знам.А може би с народа.Говори си и нека си говори,нали затуй му плащат хората.Държава има, има власт, коятонеспирно бди за ваште интереси.Хвърлете лозунга! Плаката на земята!Народът е доволен, сит и весел.Във кафенето някой се изсекнаи дълго трна със здравите опинци,игледа се и каза уж полека:- Комай ни лъжат тия синковци.А и в писанието писано е божем: Глас народен - глас божи. - Комай си прав - обади се от ъгъла един младежсъс глас от глад изстинал, - нали така ви лъгахаи през петнайсета година?И ако нас ни карат да замръзваме, а ако нас ни тикат към шушулките,то сигурно и лудия разбира,че ние трябва да си кажем думата.Та казвам аз, понеже няма гази хлябът е от мъката по-чер,един е лозунга: Терора долу!Съюз със СССР!1941
88
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
цял свит разбра само вие не под турско да сме били пак българи са ни трепали а турците гледали колко сме прости=поцитетиси поне историята и поле пишете тези *** коментари-сегорно има хора незнаят кога е саздадена даржавата не и как е свършила с масова корупция
87
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Я ми припомни кога сме били "една от най-добрите икономики", бе, мушморок неедни...
86
0
 
0
 
! Отговори
Anti-komunisti преди 15 години
bahti snimka bahti *** ne e istina..sibirsko !
85
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Поздравления за ника ти - много ти ходи...
84
0
 
0
 
! Отговори
историята преди 15 години
Я МИ КАЖИ КАКВО Е КАЗАЛ БОТЕВ И ЗАЩО?"ОТ ЧОРБАДЖИИ И ТУРЦИ",А СЕГА МИ ОБЯСНИ КАКВО Е ИМАЛ ПРЕДВИД?НАЛИ НЕ ОТРИЧАШ БОТЕВ?ЗАЩО СЛАГА ТЕЗИ ДВЕ КАТЕГОРИИ ПОД ОБЩ ЗНАМЕНАТЕЛ?АМИ СПОКОЙНО МОГА ДА КАЖА,ЧЕ ПЪРВАНОВ,СТАНИШЕВ,ЛЮБЕН КОРНЕЗОВ,ПИРИНСКИ И ЦЯЛОТО ГЕНЕРАЛСКО ДВИЖЕНИЕ НЕ СЕ ОТЛИЧАВА ДАЖЕ С МИЛИМЕТЪР ОТ ТЕЗИ ЗА КОИТО ГО Е КАЗАЛ БОТЕВ!!!
83
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
от където и да се вкарва газ, никога няма да е достатъчно, ако Русия не участва...правете си изводите, или измисляйте алтернативи;)
82
0
 
0
 
! Отговори
Аз преди 15 години
*** е не статията, а че забравихте как Русия - при подписан договор за 52 долара - ни изнуди и ни принуди да подпишем договор за над 400 долара цена на газа... Същото е сега и с Украйна - подпомагането на изнудването си е чисто "дупедавство".... Вина на всички управляващи е, че си обслужваха свои интереси /радбирай - джоб/ и не направиха нищо за диверсификация на енергоресурсите /както отдавна са направили развитите европейски страни/... Затова в Европа зависимостта от руските енергоресурси е под 10%, а у нас - почти 100%...И всичко си има цена - студа по домовете на просто-населението и милионите по разни австрийски, швейцарски и офшорни банкови сметки...Простичко е - като за додеденото до простотия население на България...
81
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
;най бедната страна сме вече-Ромъния от 10 години зад нас сегаса 20 напред;а преди 20 години бяхме едно от най добрире икономика и благодарение на нашите димократи каде ни докараха зад Албания
80
0
 
0
 
! Отговори
Лигата преди 15 години
Относно Турските данъци освен десятъка има и много по-лоши данъци като кръвния и т.н. но най лошото по Турско е Турцизацията ето ти и малко подробности ,за да спреш да милееш за Турско-робство: В края на 14 век българите са надвишавали по численост сегашните германци, британци, французи. Само след стотина години, поради масовите кланета, поробвания, помохамеданчвания, депортации в Мала Азия, насилствена асимилация, непоносимо тежката данъчна повиност, както и съпътстващата ги емиграция, коренното българско население е намаляло петкратно. От друга страна, основен проблем за нашествениците е била относително малката им численост и разпръснатост на три континента. Според исторически източници, дори в Анадола османските турци съставлявали едва десетина процента от тогавашното население. Острият недостиг на човешки ресурси наложил необходимостта от крути мерки за обединяване населението и укрепване целостта на държавата чрез използване на ислямската религия. Това довело през 17 и 18 век до най-интензивното помохамеданчване по българските земи. Не са осъществявани масови заселвания и колонизация на османо-турци, а само традиционни форми на пребиваване на неголеми гарнизони и административни служители. Отъждествяването на народността с вероизповеданието довело до османизацията на големи маси от коренното население на Балканите. Всички *** били длъжни да плащат колективно установения от Корана непосилен поголовен данък (джезие). Безизходицата, породена от бедност, глад, дългове, данъци, безправие, можели да бъдат избегнати единствено с приемане на исляма. Новите мюсюлмани се ползвали с по-висок социален статус и големи материални облаги. Политиката на принудително потурчване е прилагана три столетия наред и посредством кръвния данък (девшерме). Когато неверник се противопоставял да даде своя син за ***, той веднага бивал обесван на портата. До края на 17 век робството, т.е. абсолютната собственост върху човешки същества - вкл. жени и деца, е признато, защитавано и широко прилагано от институциите. Освобождаване на роби е било възможно само след приемане на исляма и получаване на мюсюлманско или на турско име. След Берлинския конгрес (1878 г.) изтребването на българите в останалите под чуждо владичество земи продължава наред с потурчването им. Още от 20-те години на 20 век турските спецслужби изграждат у нас подмолни организации с оглед при подходяща ситуация да се предизвикват вълнения и бунтове. Поради интензивната противодържавна дейност съюзът Туран е забранен през 1934 г. от цар Борис Трети. Неговите подразделения продължили под различни форми нелегалните си прояви - включително атентати, саботажи, убийства, палежи. Естественият продължител на Туран се явява активизираното след 1980 г. турско национално-освободително движение в България (ТНОДБ), реорганизирано в демократичното Движение за права и свободи през 1990 г. и регистрирано като политическа партия през 1994 г. в нарушение на Конституцията на България. Каква е стратегичес
79
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Русия е една от малкото страни, които през годините са доказали идентичност във воденето на международна политика, за разлика от нас не се обръщат на там, на където духа вятъра. Това е държава със много стабилна политическа систеа, която често е критикувана от ЕС, Русия винаги има собствени възгледи за нещата, понякога правилни, в други случай крайно агресивни, но поне има мнение, което касае интересите на държавата. За разлика от нея България гледа да се хареса на всички останали с изключение на собственото си население, ето това вече е много жалко.
78
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Руснаците крадат газа от поробените народи.
77
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Газпром" заявляет, что Украина в ночь на среду полностью перекрыла поставки транзитного газа. Кроме того, европейские потребители, по данным холдинга, из-за отбора газа Украиной с начала года недополучили более 86 миллионов кубометров "голубого топлива".
76
0
 
0
 
! Отговори
емилия масларова преди 15 години
ЕЙ, ДЕМЕНСИО БЕЗРОДНА - като толкова го обичаш този масов убиец и червен гестаповец -Путин - хващай влака за Сибир.От такива като теби сме на това дередже!*** долен - ще омаскаряваш едно от най-хубавите стихотворения на Иван Вазов!*** кремълски - нямали кой да ти отреже,най-пасле, старите мъди!
75
0
 
0
 
! Отговори
deputat преди 15 години
hodete da bachkate be tapaci shtoto nqma da mojete da si platite parnoto i toka. A nie deputatite da mojem da ni izkarate zaplatite che otanqhme ot dalgata koledna vakanciq
74
0
 
0
 
! Отговори
VAZDUHAR преди 15 години
KATO TOLKOVA MRAZITE RUSIA I ISKATE DA STE NEZAVISIMI OT NEJA , ZASHTO I PRIEMATE NEFTA I GAZTA VECHE MOJE BI POVECHE OT 50 GODINI ? AZ ZNAM OTGOVORA ----ZASHTOTO NE VI BIVA ZA NISHTO ! ZNAETE SAMO DA LAETE I DA SE OPLAKVATE . TOVA E CJALATA ISTINA ZA VAS !
73
0
 
0
 
! Отговори
Haho преди 15 години
Абе, ако искат русноците утре може да решат, че газта е само за вътрешна консумация и след изчерпване на настоящите договори да не ги подновяват, суровината си е тяхна. Ние трябва да намерим начините да не зависим от тях. Собствени източници, като Марица изток, високо ефективни водни централи, изобщо микс от възможности, с които да имаме по-малко зависимост от другите. Разбира се на думи е лесно, но не е невъзможно.
72
0
 
0
 
! Отговори
Spiro преди 15 години
"Това е *** статия. Първо доказан факт е ,че Украйна е крадяла от газа за Европа! Никой не би искал да му крадът суровината та това е достатъчно условие ,за да се спре крана от Руска страна! Второ Русия губи страшно много пари като не продава газ. Европа е пазар с 600 милиона потребители и е може би най-големия клиент на Русия. А в момента Русия е в криза , рублата пада всеки ден спрямо еврото и Русия е на прага на криза! Едва ли Путин и компания ще си подритват трудовата книжка ,за да доказват нещо на Европа.. Това са глупости и всеки трезвомислещ човек като сложи плюсовете и минусите може да прецени кое е по-логично. Все пак винаги може да се прекара за 1-2 години тръба и Русия да бъде игнорирана като доставчик и това Путин го знае"Това изказване показва дълбоко неразбиране на руската душевност и народопсихология, пък и на източно-европейската изобщо. Пука му на Путин за кризата в Русия, на него измъчения и гладен руски народ му е дал огромен кредит на доверие и не може да го притесни нито глад, нито студ. Ако трябва по корем ще се влачат, но Путин ще е велик и справедлив водач. Това е начина на мислене по нашенските географски ширини. Можеш да го видиш и в България. Що се отнася до кражбите - това е доста спорен въпрос. Русия на няколко пъти нарушава подписани и подпечатани договорки с Украйна. Първо, двете държави имат подписан договор от 2002, после през 2004 се добавя един анекс, който урежда твърда цена в долари за транзита и покупката на газ, впоследствие този договор е обявен за невалиден от руска страна. Следват години на извиване на ръце и непрекъснати промени в изискванията от страна Путин и компания. Няколко пъти се иска промяна на цената на газа за украинския пазар, няколко пъти се спира подаването на газ, изобщо еднолична диктатура на руснаците. Заключенията на "Таймс" са много правилни и логични. Това не е икономически конфликт, а чисто политически. Поради липса на други аргументи Путин използва монополното положение на Русия, за да отправя директни заплахи - "А сте си помислили за НАТО и ЕС, а съм ви резнал главите". Тези заплахи са насочени и към държавите от ЕС, просто Русия припомня на европейските политици, че не е хубаво да забравят, че Русия съществува и може да хапе.
71
0
 
0
 
! Отговори
ПУТИН преди 15 години
КОГАТО ПРОТЕСТИРАТЕ С ВЗЕМЕТИ БОБ И ЩЕ ПРОИЗВЕДЕТЕ МНОГО ГАЗ .ЗАЩОТО СТЕ ДЕМОКРАТИ И МРАЗИТЕ РУСИЯ И НЯМА ДА ПОЛЗВАТЕ РУСКИ ГАЗ.АТ САЩ И ЕС ЩЕ ВИДИТЕ НА МАРТА У СРЯДА ТАКА ЧЕ СИ НАПРАВЕТЕ ГАЗ САМИ И СЕ ТОПЛЕТЕ АКО ГЛУПОСТА ИМАШЕ КРИЛЕ НАД БЪЛГАРИЯ ЩЕШЕ ДА Е БЪКАНО С ПТИЦИ
70
0
 
0
 
! Отговори
zewa преди 15 години
носят голяма част от отговорността за кризата. Не може да крадеш на хората доставките и да не плащаш нищо. Какво е това?Пладнешки грабеж, наглост и подло безсрамие. Възмутена съм до дъното на душата си.

Спонсорирани публикации