Газовият студ тласка Европа към Студена война

Като прекрати доставките на газ, Путин хвърли предизвикателството към ЕС, а не към Киев
8 яну 2009 10:36,
170
Газовият студ тласка Европа към Студена война
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Изглежда, газовата война не дава очакваните резултати на Кремъл, пише в днешното си издание Таймс.

Като прекрати доставките на природен газ, Путин хвърли предизвикателството към ЕС, а не към Киев.

"Руският премиер не крие, че смята да използва държавния газов монопол като оръжие и опитите ситуацията да се представи като чисто икономически спор между доставчика и потребителя изглеждат смешни".

Според изданието Путин преследва цели: да накаже украинското правителство за желанието му да се присъедини към НАТО и да се разбере от страните от Източна Европа, че на Русия не трябва да се обръща гръб.

За да удовлетвори искането на Москва за двойното увеличение на цените на газа, Украйна ще трябва да даде почти целия кредит от 16 млрд. долара, който получи само преди два месеца от Международния валутен фонд, за да се справи с прииждащата финансова криза.

Сега пък нито един украински политик не може да се реши на тази крачка в условията на настоящата политическа криза в Киев.

В резултат на всичко това Русия може да загуби подкрепата на някои европейски страни, които до този момент са заемали балансирана позиция и не позволиха влизането на Украйна и Грузия в НАТО.

А Евросъюзът ще помисли върху това как да преодолее газовата си зависимост от Москва.

По-рано днес Times излезе с материал под заглавието "Зъзнеща BG иска пускането на спрян реактор", в която пише, че "най-бедната държава в Европейския съюз иска това като компенсация за високата цена, която плаща заради прекратените газови доставки от Русия."

Всичко за кризата с газа

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
0
 
0
 
! Отговори
Kaleko Aleko преди 15 години
Че руснаците са зле, е ясно, но че и нашите политици са @%%$%, е още по-ясно. Че администрацията ни е раздута и смешна пък е ясно като бял ден. Чистка до дупка
68
0
 
0
 
! Отговори
tan4etonet преди 15 години
Може и да си прав,но,според мен,това е пресметнат риск(загуби) от страна на Русия.Амбициите на Путин за връщане на Велика Русия могат да си позволят известни загуби в имперския му план.В момента цялото му олигархическо правителство,начело с него,се стреми да си възвърне старите позиции на Балканите.Няма случайни неща и затова смятам,че статията отразява вярно положението.
67
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Русия никога не може да фалира. Има ресурси ще развие енергоемки производства. За какво фалира Крекимиковци защото Украйна получават по евтина газ. Нямат големи мита към Европа . И си продават стоманата на по-ниска цена.
66
0
 
0
 
! Отговори
Желязко Желев jele преди 15 години
..........Още по малко съдете ръснаците.Все пак техните деди са си оставили костите тук.Ами ако вземат да спрат и нафтата а?Видя се до де я докарахме.Ясно кои ни докара до тук-БСП,ДПС,СДС и производни.Ами да им се забрани политическа деиност поради периодични национални катастрофи.А НДСВ го забравих ако има други да ме прощават.
65
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Пак Путин Виновен. Виновни са Украинците , САЩ и НАТО те подкрепят Украйна да прави мръсно на Русия. Подобно на Грузия. На Грузия им дадоха 5милярда за тази мръсотия.
64
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
аххххххххххх руски буклуциииииии пускайте газста!!!!!!!!!!! зъззззнеееммммм
63
0
 
0
 
! Отговори
Shitstorm преди 15 години
Ако не ви мързи - свалете си и отделете 2 часа за да гледате филма "EndGame - Blueprint For Global Enslavement". Има го и в Арена и в Замунда. А след като сте го изгледали и ако все още си мислите че имаме газова криза - коментирайте.
62
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
ОФ, ТЕЗИ ПЪК ОТ ЕВРО СЪЮЗА СИГУРНО СЪНУВАТ ДА СЕ ОТЪРВАТ ОТ РУСИЯ И ВСЕ ВОЙНИ ИМ СЕ ПРИВИЖДАТ. СЕЛСКИ СМЕШНИЦИ. ТО СЕ ВИДЯ ЕВРОПА КОЛКО Е ИКОНОМИЧЕСКИ "НЕЗАВИСИМА"
61
0
 
0
 
! Отговори
Желязко Желев jele преди 15 години
...........Ами аз го правя.Само ,че държавата ми взима 100% от това дето изкарвам за да храни некадърната си администрация.През турско са взимали 10%.Давам ти пример-жито 015ст/кг Хляб 1.20кг само ДДС в хляб/1кг е 24ст.Сега светна ли се.Ако вземеш та се скъсаш от работа и изкараш повече пак го прибират-пример -бюджетния излишък.Е сега от коя страна си? Птредполагам си остана същата тиква.
60
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
БКП БКП УРАААААААААААААААААААААААААА
59
0
 
0
 
! Отговори
SAPATA преди 15 години
Която русия ще загуби.Характерно за руската икономика е експортно-суровинен, а не експортно-технологичен.Ако няма потребление, няма продажби, няма и пари за руснаците.Освен това Русия не е единствения продавач на газ.Очаквам масирани инвестиции в алтернативни газопроводи, което ще намали продажния дял на Газпром в бъдеще. И да попитам русофилите, на колко километра инфраструктура се равнява една ракета "Топол"?Смятате ли ,че има които ще натиснат копчето за ядрен удар? Та, ако Русия не демократизира икономиката си и не премине в нормални, а не в олигархични пазарни структури, ще патим всички зависими от нея.Така ли е? За това тези, които ни вързаха непоклатимо с Русия са национални предатели.
58
0
 
0
 
! Отговори
Гордия пенсионер преди 15 години
Чичо Путин, ти прости им,Молим ти се от душа,С ум и разум надари ги,Да не могат да грешат.Запази ми ти сърцето,От зли мисли и неща,Всичко виждаш в КГБ-то,Зло до нас недей праща.Дай на мама, дай на таткоГаз и сила и животМир, любов на всички братяИ добро на наш народ.
57
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Това е *** статия. Първо доказан факт е ,че Украйна е крадяла от газа за Европа! Никой не би искал да му крадът суровината та това е достатъчно условие ,за да се спре крана от Руска страна! Второ Русия губи страшно много пари като не продава газ. Европа е пазар с 600 милиона потребители и е може би най-големия клиент на Русия. А в момента Русия е в криза , рублата пада всеки ден спрямо еврото и Русия е на прага на криза! Едва ли Путин и компания ще си подритват трудовата книжка ,за да доказват нещо на Европа.. Това са глупости и всеки трезвомислещ човек като сложи плюсовете и минусите може да прецени кое е по-логично. Все пак винаги може да се прекара за 1-2 години тръба и Русия да бъде игнорирана като доставчик и това Путин го знае!
56
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
УРАААААААААААААААА БКП БКП КПСС ВЕЧНА ДРУЖБА УРАААААААААААААААААА
55
0
 
0
 
! Отговори
До Номер 49 преди 15 години
АЗ ИМАМ ДОСТАТЪЧНО ПАРИ ,ЗА ДА НЕ РАБОТЯ *** ***...ТОВА ,ЧЕ НЕ ТИ ПУКА ,ЧЕ 200 ЧОВЕКА СЕ *** С ЦЯЛ ЕДИН НАРОД ГОДИНИ НАРЕД СИ Е САМО ТВОЙ ПРОБЛЕМ !
54
0
 
0
 
! Отговори
spass преди 15 години
18. Усвояването на Еврофондовете. След първата година от изпълнението на Националната стратегическа референтна рамка налице бе 0 процента усвояване на средствата от структурните фондове, което нанася на България щети от над половин милиарда евро.19. Протестите на земеделците. Правителството не спази обещанието си да отпусне максималните бюджетни субсидии за следващата година.20. Газовата криза. Липсват задължителните по европейските изисквания тримесечни запаси от горива. 21. Отношението към онкоболните в България.22. Огромният дефицит и високата инфлация. С дефицит по текущата сметка в размер 23.9% от БВП за 2008 г., България води негативната класация на Европа по този показател. България е на второ място в европейската таблица за инфлация за 2008 г.23. Картелът между производителите на олио, картелът между производителите на хляб, картелът на пазара на горивата.24. Ниските доходи.25. Умирaщата българска индустрия. 26. Окончателно изгубените 220 млн. евро по програма ФАР. Това е първият случай, когато страна от ЕС е лишена от европейски фондове.27. Напълно нефункциониращата съдебна система.28. .....29. .....
53
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
ЧАВДАРЧЕТО РОДИНАТА ОБИЧА И ПЪРВО В ПОМОЩ СЕ ПРИТИЧА
52
0
 
0
 
! Отговори
spass преди 15 години
1. Изключително наглото и арогантно държание на управляващите спрямо техните избиратели.2. Мафията си има държава. Срещу информация висши чиновници получават пари от членове на организирани престъпни групировки. Скандалът със зам. директора на ГДБОП Иван Иванов.3. В страната на Братко и Батко. Директорът на фонд Републиканска пътна инфраструктура бе уволнен, след като стана ясно, че фирмата, която единият му брат управлява, е получила от фонда поръчки за 120 млн. лева. Явният конфликт на интереси стана причина Европейската комисия да ни спре парите по програма ИСПА.4. Показните убийства. Бизнесмена Борислав Георгиев, писателя Георги Стоев, Йорданка Запрянова, ключов свидетел по делото срещу Евелин Банев-Брендо, кмета на Елин Пелин Янко Янков, бизнесмена Бончо Запрянов, Иван Тодоров-Доктора, Иво Георгиев Марков-Сиджима, Драгомир Илиев Драшко, Никола Иванов Бобъра, Манол Велев (прострелян) и тн.5. Скандалът ин виво.6. Инфраструктура. Никакъв прогрес. Безкрайни ремонти и строежи. Милиони потъват чрез завишени цени и конфликти на интереси.7. Манипулирането. Всекидневното манипулиране чрез платени журналисти, вестници и телевизии.8. Ахмед Доган. Най-наглото и арогатно същество сред българските политици. Политически убийства, сараи, обръчи от фирми, яхти, хеликоптери, совалки, летящи чинии. За 2008 година от 123 заседания на парламента Ахмед Доган е отсъствал 121 пъти!!!9. 13-а заплата. В период на световна криза, стотици хиляди мизерстващи българи и хиляди болни деца, нуждаещи се от скъпоструващи операции, депутатите си раздодаха по 2079 лв коледна надбавка.10. Скандалът с Вальо Топлото и Р. Овч.11. Министър-председателят Сергей Станишев нарече циркаджии представителите на 1 милион български граждани, участвали в кампанията Аз съм европеец.12. Местни избори 2007. Според изследване направено от Центъра за изследване на демокрацията между 150 и 200 млн. лева са били "инвестирани" в купуването на гласове по време на местните избори от българската организирана престъпност.13. Докладът на ОЛАФ. ОЛАФ излезе с унищожителен доклад, че българските власти прикриват престъпна група на президентския спонсор Людмил Стойков.14. Корупция. Сагата около разработките "Сови" за корупция в митниците и "Лиана" за черна партийна каса на ДПС.15. Румен Петков. Бившият вътрешен министър подаде оставка "под натиск", след като стана известно, че се е срещал с разработвани от службите лица.16. Емел Етем. В началото на 2008 вицепремиерът и министър на извънредните ситуации Емел Етем е в отпуск, докато страната е блокирана от обилния снеговалеж и непочистените пътища.17. Наводненията. Несправяне с бедствената ситуация в България след наводненията от лятото на 2005 г. и пролетта на 2006 г., както и със създадените трайни корупционни практики при усвояване на средствата.18. Усвояването на Еврофондовете. След първата година от изпълнението на Националната стратегическа референтна рамка налице бе 0 п
51
0
 
0
 
! Отговори
Ivo преди 15 години
Неразбирам, какво целите с подобни заглвия? Защо не ни направите живота по-лесен вместо да нагнетявате излишен стрес..
50
0
 
0
 
! Отговори
Делчо Петров преди 15 години
Аз също употребявам български ток от АЕЦ "Козлодуй". Български ток, произведен с руско ядрено гориво. В кой свят живееш бре, зависими сме отвсякъде.ru

Спонсорирани публикации