Газовият студ тласка Европа към Студена война

Като прекрати доставките на газ, Путин хвърли предизвикателството към ЕС, а не към Киев
8 яну 2009 10:36,
170
Газовият студ тласка Европа към Студена война
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Изглежда, газовата война не дава очакваните резултати на Кремъл, пише в днешното си издание Таймс.

Като прекрати доставките на природен газ, Путин хвърли предизвикателството към ЕС, а не към Киев.

"Руският премиер не крие, че смята да използва държавния газов монопол като оръжие и опитите ситуацията да се представи като чисто икономически спор между доставчика и потребителя изглеждат смешни".

Според изданието Путин преследва цели: да накаже украинското правителство за желанието му да се присъедини към НАТО и да се разбере от страните от Източна Европа, че на Русия не трябва да се обръща гръб.

За да удовлетвори искането на Москва за двойното увеличение на цените на газа, Украйна ще трябва да даде почти целия кредит от 16 млрд. долара, който получи само преди два месеца от Международния валутен фонд, за да се справи с прииждащата финансова криза.

Сега пък нито един украински политик не може да се реши на тази крачка в условията на настоящата политическа криза в Киев.

В резултат на всичко това Русия може да загуби подкрепата на някои европейски страни, които до този момент са заемали балансирана позиция и не позволиха влизането на Украйна и Грузия в НАТО.

А Евросъюзът ще помисли върху това как да преодолее газовата си зависимост от Москва.

По-рано днес Times излезе с материал под заглавието "Зъзнеща BG иска пускането на спрян реактор", в която пише, че "най-бедната държава в Европейския съюз иска това като компенсация за високата цена, която плаща заради прекратените газови доставки от Русия."

Всичко за кризата с газа

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Англия и Русия са в постоянен (и не толкова открит) конфликт в много области,затова аз не обръщам внимание на писанията на която и да е английска медия спрямо Русия - понеже знам какви ще са.
8
0
 
0
 
! Отговори
sus bre преди 15 години
...съвсем скоро,много страни най-после ще се отдръпнат от заробващите условия на голямата ченгеджийница,наречена Кремъл!Лилипутът пък от снимката,не може да надскочи нивото си на редови разузнавач.Иска му се да бъде нещо повече... но с този селски манталитет няма как да стане!Има нещо хубаво в тази криза и то е,че скоро няма да бъдем зависими от наглите руснаци(разбирай управниците им)!
7
0
 
0
 
! Отговори
Гордия пенсионер преди 15 години
Какво, че бяхме много бедни,какво че нямахме пари.Веднъж в очите ме погледнаи празник ти ми подари.Аз ти предложих мъжко рамо,ти ме прегърна с две ръце - един до друг да бъдем само,очи в очи, сърце в сърце.Любовта не се купува,всеки казва по света.Само който я загуби,знае колко струва тя.Сега живеем между вещи,в дворец живеем, но кажи - къде са златните ни срещина сладки думи и лъжи.Къде са златните ни длани,да ни прегрърнат при тъга?Събра ни вчера любовта ни,пари разделят ни сега...
6
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
taka e na pazara kato ne si pla6ta6 produkta i uslugata - off . bahti naglite ukrainci iskali po evtino . i az iskam po evtino . a Times izob6to sa bez komentar . pripisaha ot CNN a vie pak se nasrahte tqh da pripisvate :)
5
0
 
0
 
! Отговори
Егати преди 15 години
Какво ги цитирате Таймс ? То е ясно, че ще оплюят Русия.Украина краде от транзитния газ, и то в огромни количества - 30 %. Е как да не го спре Русия ? За руснаците е по-добре газа да не спира от където и да го погледнеш - и финансово, и политически. Но пазарната икономика нещо не се харесва на Украина.Да не говорим че про-американското управление в Украина нарочно провокира тази криза - още малко камъни по имиджа на Русия.Лошото е че от тези американо-украински политически игри страда България и ЕС.
4
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Естествено че спирането на газта има политически мотив. Газта си е тяхна и могат да си я употребяват както искат. Било то за политически искания, било за икономически шантаж. ЕС и НАТО да ги видим колко са велики. Сега е момента да разберем кой колко е велик. Кой притежава неограничени природни ресурси, кой е силен и мощен и кой има само пръ*дня в гащите. Барозу със свойта куку-клика за какво ще преговаря??? Това му не е клекавото БГ првителство дето се е над*упило на ЕС спареня*ците.
3
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Защо триете коментари, бе?
2
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
нато ли? студ и глад за вас укранци мръсни!
1
0
 
0
 
! Отговори
*** преди 15 години
У когото са енергийните ресурси, у него е силата! На който не му харесва, нека не купува газ от Русия!