БГ Студент. А не знае защо е в университета...

Дипломата често е единствената цел за младежите
Обновена: 9 ное 2010 14:37 | 9 ное 2010 07:54,
260
БГ Студент. А не знае защо е в университета...
Снимка: БГНЕС

Кризата е унифицирала студентството, то вече не се държи като елит, смята социологът Живко Георгиев.

В двайсетте години на преход студентите продължават да са най-оптимистично настроената социална категория. 

Сега също са такива, няма друга социална група, при която оптимистите постоянно да са повече от песимистите. Това е оптимизъм на волята и на жизнените стратегии. Студентите вярват, че могат и, че ще успеят да се преборят за своите идеали, мечти и цели, отбеляза експертът.

Според Георгиев масовият български студент прави избора си в рамките на достъпните дестинации, там където разчетите по евентуалните разходи за следването са поносими за домакинствата, а това би имало негативен ефект за университетите и за интелектуалния капацитет на нацията. 

По неговите думи все повече ВУЗ-ове се превръщат в университети с регионален обхват, не се отварят към света, а напротив - развиват се по логика, която ги затваря в локални общности. Причината е в икономическите възможности на семействата, родителите и студентите. 

Студентите от по-заможни семейства директно отиват да учат в чуждестранни университети, посочи социологът. 

Много е висок процентът студенти, които не знаят защо са в университета. Там са единствено, за да получат някаква диплома. Така не се създават специалисти, коментира евродепутатът Ивайло Калфин, който е инициатор на проекта "Образователните програми и достъпа до пазара на труда в ЕС- шансове и предизвикателства пред българските студенти“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


260
Още по темата: университети
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
235
1
 
2
 
! Отговори
anonymous преди 13 години
Вярно е, има много специалности в НБУ които са въздух под налягане и студентите (даскалите също) в тях не разбират, че програмите са изградени по щатски образец и залагат на самоподготовка. Българина не чете ако не го ръчкат. Единствените програми които са наистина на що годе високо ниво са свързаните с изкуства и мултимедиа - музика, анимация, живопис, илюстрация и прочие, искрено се надявам някой де не е влязъл в друга специалност с големи очаквания.
234
6
 
4
 
! Отговори
mitaka преди 13 години
Какви са тия *** коментари "образованието било некачествено и става по зле", защо не дойдете в УАСГ да видим как стоят нещата, пфф некачествено! Моля ви се!!! Всичко си зависи от студента.
233
6
 
11
 
! Отговори
мила майче.... преди 13 години
Те дъщерите се оправят навсякъде,има какво да дадат,но синовете да мислят и да учат яко!
232
2
 
1
 
! Отговори
Anti преди 13 години
Naistina e nai-optimisti4no nastroenata grupa vse pak vseki se nadqva kato zavurshi vis6e obrazovanie da si nameri dobra rabota i da ima nqkakav shans kato cqlo,otdelno motivaciqta na studentite e nuleva poradi neveroqtnata realizaciq navsqkade sas iziskvaniq 2 3 4 5 i t.n. staj napravo super i o6te ne6to ka4estvoto na obrazovanieto nikoiga nqma da e na nivo dokato universitetite produljavat da sa prosto biznes !!!
231
2
 
22
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
това е най-голямата газария да вземеш диплома за висше,и като почват работа да я показват ,но това не значи нищо,има хора от по-старите поколения който нямат дори дипломи за средно знаят и могат повече,дипломата не е гаранция за интелигентност и знание,познавам доста хора с дипломи дето имат голямо самочуствие без покритие
230
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
На мен пък ми е забавно, че в новината не пропуснаха да се разпишат всичките "разбирачи" и "даскали", били те бивши или не.Хубаво, учениците и студентите не учат, или лекторите и преподавателите не предават качествено материала.Дори и да учеха обаче, това нямаше да промени нищо - при 2/3 от специалностите, така или иначе няма възможности за реализация след завършване. Всичко е баджанащина и кретения, българска.
229
1
 
7
 
! Отговори
бг преди 13 години
ВиШОто образование в България за голямо съжаление не е това което беше и става все по-некачествено.
228
2
 
20
 
! Отговори
MURDOC преди 13 години
"Студентите не знаели защо са в университета и че били там само за да вземат диплома" А сега де, открихте топлата вода г-н Калфин . То това важи и за учениците не само за студентите . За кво му е да знае като за назубрен урок получаваш 6 а за практика на знанията никой него е еня .
227
3
 
19
 
! Отговори
Бивш учител преди 13 години
Прав си, колега!Преди години бях класен на завършващ клас в една "техническа гимназия".Учех ги, държах ги изкъсо, както и мен са ме държали някога, и им набивах рпостоянно мисълта, че нагоре без учене няма да могат да се развиват!Явно съм бил с остарели представи-още след първата сесия дойде при мен бивш ученик и каза-"Господине, какво преписване става само ако знаете!Даже асистентите, дето ни пазят на изпитите,идват и ни дават направо учебник, не пищови!"Делегираните бюджети убиха образованието
226
3
 
6
 
! Отговори
до майка преди 13 години
Дъщеря ти да те беше научила да пишеш ..."чюдя""работят на пълен работен ден през целия ден"
225
5
 
8
 
! Отговори
майка преди 13 години
Проблемът е, че у нас образованите и подготвените гледат на вън, какно се случи и с дъщеря ми. Където си прати CV-то веднага я търсиха, предлагаха и тестове, интервюта и следвсичко и положителната оценка и предлагаха 500-600лв. заплата. След осигоровки иданъци реално щеше да разполага с не повече от400-450лв. Квартира ли да плаща,консумативи ли, да се храни и облича? Кое по-напред?Всички добре подготвени млади с няколко езика ще напуснат Бг, тогава нашите бизнесмени ще се наложи да дават мило и
224
4
 
6
 
! Отговори
майка преди 13 години
Подкрепям 215 изцяло.Днес местата в университетите са повече от завършващите средно образование. За какъм подбор да говорим?!Дъщеря ми завърши с отличен успех преди година УНСС, в трети курс учи със спечелена стипендия един семестър в Дания, а лятото се дипломира като магистър в Белгия също с отличен успех. Така че, който може, го може!! Само че винаги съм се чюдила как в нашите ВУЗ-ове учат като редовни студенти хора, които работят на пълен работен ден през целия ден??!! Това в чужбина няма как
223
5
 
10
 
! Отговори
Балканджи Йово преди 13 години
"...все повече ВУЗ-ове се превръщат в университети с регионален обхват, не се отварят към света, а напротив - развиват се по логика, която ги затваря в локални общности. ".Типичен пример:Русенският университет!Университет за българските мюсюлмани от Североизточна България и студенти от Турция.А "излизат" ***,***,та чак неграмотни!Такива не наемам на работа!!!!!!!
222
1
 
8
 
! Отговори
Slavo преди 13 години
"БГ Студент. А не знае защо е в университета..." Това не е новина. Просто едно малко късче от действителността в Република България. Едно от нещата, които всеки знае, но никой не признава. Просто си е така... Извинявам се на добрите Бг студенти- може и да са много малко, но знам, че споделят моето мнение, когато погледнат в колегите си.
221
1
 
6
 
! Отговори
мона преди 13 години
Базата и преподавателите,добре,ама защо Ти не се напънеш малко и се научиш да пишеш на "БЪЛГАРСКИ"....то затова не е необходимо да се ходи в Университет де,ама поне като си там....
220
2
 
28
 
! Отговори
даскал преди 13 години
В гимназиите цари невероятна неграмотност и всичките тези симпатяги се точат за вузовете. И най-забавното е,че ги приемат одма! А в университета, докато се научат да пишат и да четат, вземат, че завършат! Смях!
219
4
 
12
 
! Отговори
do edna studentka преди 13 години
Добре че заминах да уча в Лондон, за да разбера,че в НБУ нищо не научих, докато бях там 2 години.
218
1
 
7
 
! Отговори
прост народ преди 13 години
Не само университета ти е селски, ами и основното училище, за толкова години не си научил как се пише "кЪде" ...
217
6
 
8
 
! Отговори
edna_studentka преди 13 години
Az u4a v NBU i smeq da tvardq,4e bazata ni e na evropeisko nivo,a na koito mu se u4i - ima mnogo dobri prepodavateli i znaqt kak da ti vzemat vnimanieto
216
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
При секс кога викаш /охкаш/ повече ,когато го правиш със състудент или с преподавател?

Спонсорирани публикации