БГ Студент. А не знае защо е в университета...

Дипломата често е единствената цел за младежите
Обновена: 9 ное 2010 14:37 | 9 ное 2010 07:54,
260
БГ Студент. А не знае защо е в университета...
Снимка: БГНЕС

Кризата е унифицирала студентството, то вече не се държи като елит, смята социологът Живко Георгиев.

В двайсетте години на преход студентите продължават да са най-оптимистично настроената социална категория. 

Сега също са такива, няма друга социална група, при която оптимистите постоянно да са повече от песимистите. Това е оптимизъм на волята и на жизнените стратегии. Студентите вярват, че могат и, че ще успеят да се преборят за своите идеали, мечти и цели, отбеляза експертът.

Според Георгиев масовият български студент прави избора си в рамките на достъпните дестинации, там където разчетите по евентуалните разходи за следването са поносими за домакинствата, а това би имало негативен ефект за университетите и за интелектуалния капацитет на нацията. 

По неговите думи все повече ВУЗ-ове се превръщат в университети с регионален обхват, не се отварят към света, а напротив - развиват се по логика, която ги затваря в локални общности. Причината е в икономическите възможности на семействата, родителите и студентите. 

Студентите от по-заможни семейства директно отиват да учат в чуждестранни университети, посочи социологът. 

Много е висок процентът студенти, които не знаят защо са в университета. Там са единствено, за да получат някаква диплома. Така не се създават специалисти, коментира евродепутатът Ивайло Калфин, който е инициатор на проекта "Образователните програми и достъпа до пазара на труда в ЕС- шансове и предизвикателства пред българските студенти“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


260
Още по темата: университети
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
195
1
 
32
 
! Отговори
дългоушко преди 13 години
Висшето ни образование е в унисон със социалната и политическа характеристика на обществото.Занижени изисквания,промяна на целите и критериите,обезценяване и омаловажаване на знания ,респ.диплом.Промяната на общественото мислене,бит и ценности ще доведе и до промяна в изискванията във висшето образование.Образованието в България трябва да бъде издигнато в култ,на най-високия пиедестал в обществото.
194
4
 
2
 
! Отговори
до лулу преди 13 години
Ти май само думата нещастници и *** знаеш и само това и се пишеш "грамотен" уоу ..... трагикомедия....
193
2
 
7
 
! Отговори
лулу преди 13 години
***, половината от коментарите съдържат гениалнатата дума НЕЗНАМ.... и седнали да ми се правят на грамотни.... нещастници.
192
3
 
10
 
! Отговори
нЕук преди 13 години
Срещат се двама съученици,Единия пита другия къде си продължава ученето,Другия отговаря в Нов Български,Първия казва,а пък аз те мислех за студент!
191
1
 
0
 
! Отговори
....... преди 13 години
Къде учиш?
190
3
 
19
 
! Отговори
Един там до 190 преди 13 години
Направи ми деня, честно !!!ВИНС-а в момента се е превърнал в един от най-елементарните университете, влизаш с изпитни въпроси от една книжчица и имаш по 3 - 4 изпита на семестър.Помня, че един ден доц. д-р Христо Мавров каза, че ако завържеш едно магаре пред ВИНС-а и то ще успее да се дипломира
189
3
 
7
 
! Отговори
fire преди 13 години
и аз съм студен, но и аз не знам защо.
188
1
 
3
 
! Отговори
до WQBFG преди 13 години
Можеш ли да преведеш какво точно написа, защото или аз съм неграмотна или ти си неграмотен, но по вероятното е ти да си НЕГРАМОТЕН.
187
4
 
0
 
! Отговори
WQBFG преди 13 години
SIKIRITE na ubrazovanieto na tehnisheskata nauka. i gi prashtat da frankofonstvat v Praij zada izushavat funkiciite na bulgarskata robotika.... taka stajuvat praktishesi i fizishesi ni bulgarskiq um -student hodi v parij ne sedi v rodinata si zashtoto toi tam se ubushava i polushava stipendii kato se bribere v bulgariq prodava pampersi po rodnite bulgarski pazari..... Sikirite na bulgarskata tehnisheska nauka sazdavtллл еdno novo pokulenie naushni rabotnici..... s sartifikat....diplon.....
186
1
 
4
 
! Отговори
Аз 2 преди 13 години
Видях си печатната грешка - на българската клавиатура "ш" е точно над "ж", но съгласи се, че между печатна и правописна грешка има разлика. Печатната грешка е грешка на ръката, а правописните грешки са резултат на неграмотност.
185
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Във Винса е много трудно :(
184
4
 
5
 
! Отговори
A преди 13 години
Като мисъл си прав, но като правопис също правиш грешки. А по темата за студентството - който МОЖЕ ще успее рано или късно, но в последните години се вижда, че *** и пульо става студент без да знае какво иска, а за да е студент -купонджия. Самото роене на студенти довежда до по-ниско ниво на качеството за сметка на количеството, а дори и социализма не отрече, че натрупването на количество трябва да се следва от преминаване в по-високо качество.
183
3
 
4
 
! Отговори
Аз 2 преди 13 години
Най-правилно е "Битието определя съзнанието." - какъвто ти е начинът на живот, такова ти е мисленето.
182
2
 
3
 
! Отговори
до 98 преди 13 години
Незнам какъв си преподавател, но думата "узтановявам" както си я писал ти и още някои твои думи са под всякаква критика НЕГРАМОТЕН си и си преподавател срам и резил. Не че нашето образование е на по-високо ниво, но все пак има и такива които си учат независимо какво правят другите им колеги докато те учат.
181
4
 
0
 
! Отговори
WQBFG преди 13 години
V ubaruvanieto na tehnisheski nauki taka ubushavt studena kato poshne o operator na biologinta edenica i sled tui stigne do fekalii.... s shertejite,,: profespra trqbva da asimilira kazanoto na izpita ot neukiq student TEz SIKIRI na balgarskata nauka bulgarskoto ubrazovanie .....kashesveni rabotnici na trudoviq pazar za da gi glaten nekoi ot studetskata brigada koga hodih po furgoni da beresh qgodi..... tEZ SIKIRI sazdavat Umove shre funiq.... no shuvala mu teji sled zavarsheka na diplomiraniq..
180
6
 
2
 
! Отговори
na 20 преди 13 години
60 % ot studentite sa tartei koito sa tartei i koito qdat parite na roditelite si kazvam go zashtoto poznavam mnogo takiva po dobre na daskalo otkolkoto na rabota tova beshe kazal 1 moi poznat i zatova ne sa vinovni moite vrasnici a v golqma chast shibanata darjava
179
1
 
5
 
! Отговори
Аз 2 преди 13 години
"Където един студен по-скоро може да научи нещо преподавателя,който лектор има страшно самочувствие и същия не си сяда на г-за да прочете новите неща,осоено ако става въпрос за технологични спец."Ти определено не би могъл да учиш когото и да било на правопис и ясно показваш един от проблемите на българската младеш - голямо самочувствие без никакво покритие. Това ти пречи да осъзнаеш недостатъците си и да ги отстраниш.
178
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Нека продължаваме да прехвърляме топката един на друг! Не е проблемът в студентите, лошо е, че голяма част от преподавателите не знаят защо са в университета. Държат 80-годишни преподаватели, чест и почитание, постигнали много за дългия си трудов живот, но напълно не наясно с практическото приложение на преподаваното. Не плащаме семестриални такси, за да си говорим празни приказки, да си губим времето и да гледаме "Размисли и страсти" на живо. Докато не започнем да наблягаме на практиката ще е т
177
5
 
3
 
! Отговори
и аз съм студент преди 13 години
За разлика от теб аз си губя времето учейки за - оператор на биологична единица.Т.е. като завърша ще чистя фекалиите на кравите в Швейцария!
176
1
 
17
 
! Отговори
333444 преди 13 години
Хайде стига сте пълнили новините с глупости. 6 години се трепя в Биологическия факултет, минал съм през какви ли не изпити, упражнения, заверки, държавен изпит, сега правя магистратура по същата специалнист - молекулярна биология, предстои ми дипломна работа.Всичко това само не става - трябва труд и пак труд! И пак не знаеш дали си научил всичко, което ще иска професорът на изпита.И съм съвсем наясно с какво ще се занимавам занапред, точно затова съм там държавна поръчка! Затова влязох там!

Спонсорирани публикации