Получи ли се неловко с теча на тайните на дипломацията

Ясно е че САЩ следи партньори и врагове, интересно е как
Обновена: 1 дек 2010 14:47 | 30 ное 2010 12:39,
77
Получи ли се неловко с теча на тайните на дипломацията
Снимка: БГНЕС

Публикуването на поредната порция секретни американски документи не донесе кой знае каква сензация, но все пак предизвика сериозен отзвук.

В крайна сметка бяха замесени имената на световни лидери, беше разкрита конспирация за шпиониране на членове на ООН и дори на генералния секретар на организацията. Стана ясно, че Саудитска Арабия искала настойчиво „отрязване на главата” на иранската змия.

Но в интерес на истината да научим, че Вашингтон следи изкъсо партньори и врагове едва ли е изненада, но е интересно да се види как.

За американската дипломация предстоят тежки дни на срам и извинения, но така или иначе гневът на шпиониращи и шпионирани беше насочен повече към Wikileaks, отколкото към Белия дом, Държавния департамент и Пентагона.

Засега, може би изчаквайки бурята да отмине, президентът Обама пази мълчание по скандала. Коментар направи говорителят Робърт Гибс, който в официално съобщение обясни как „Обама подкрепя отговорно и отворено управление у дома и по целия свят, но това необмислено и опасно изтичане на информация работи срещу тази идея”. Толкова.

С огромен интерес се чакаше позицията на държавния секретар Хилари Клинтън, която, според документите, стои зад шпионажа в ООН. Бившата първа дама застана пред медиите и определи изтичането на класифицирана информация не просто като атака срещу американски външнополитически интереси, а като „атака срещу международната общност”.

Без дори и да се замисля за нещо като извинение или оправдание, Хилари хладнокръвно разясни, че работата на американските дипломати е от полза за милиарди хора по света.

Клинтън беше категорична, че партньорствата, изградени „с толкова труд” от настоящата президентска администрация „ще издържат на това предизвикателство”. „Такъв пробив в нашата сигурност няма и не може да се случва повече”, завърши първият дипломат на САЩ.

Американски политици пък се юрнаха да атакуват WikiLeaks. Републиканецът Питър Кинг – председател на комисията за национална сигурност в Камарата на представителите, обяви, че сайтът и хората, стоящи зад него, трябва да бъдат третирани като терористична организация.

Друг сенатор – Джоузеф Либерман, пък призова за незабавно затваряне на страницата, защото публикациите в нея застрашавали живота и свободата на множество американци и хора от други националности.

Както можеше да се предвиди, изумяващо мнение по въпроса изрази и проявяващата мераци за Белия дом Сара Пейлин. Лидерът на противоречивата крайнодясна Чаена партия написа в мрежата Twitter: „Необяснимо: наскоро спечелих дело в съда, с което спрях публикуване на части от моята книга „За Америка от сърце”, а цялото американско правителство не може да спре този акт на държавна измяна от страна на Wikileaks”. Край на цитата. За кой ли път г-жа Пейлин ни оставя без думи.   

Спокойствие запазиха от ООН въпреки доказателствата за шпионаж срещу ръководството на организацията. Говорителят Фархан Хак излезе с официално становище по случая, събрано в три точки. Очевидно Хак е подбирал думите си изключително внимателно и обяснява, че ООН не е в позиция да коментира автентичността на разкритите документи. След това говорителят ни припомня що за организация е ООН и че от създаването си тя има гарантирана неприкосновеност.

Почти всички описани в документите световни лидери пък се въздържаха от коментар. С изключение, разбира се, на италианския премиер Силвио Берлускони, когото американските агенти определят като „некадърен, безсъдържателен и неефективен като модерен европейски лидер“. В типичния си стил Силвио се присмял на тези определения.

Неговият приближен и външен министър на Италия Франко Фратини пък определи изтичането на секретна информация като „11 септември на световната дипломация”. Един от лидерите на управляващата „Форца Италия” Фабрицио Сичито стигна до термина „нов вид медиен тероризъм”.

Френското правителство нарече действията на Wikileaks атака срещу демокрацията и заяви пълната си подкрепа за своите американски партньори.

Малко по-сдържани бяха британците. От Даунинг стрийт 10 коментираха стегнато, че разкритията са заплаха за националната сигурност.

Китай реши проблема генерално. Забрани на медиите да пускат новини, свързани по какъвто и да е начин с поредното солидно изтичане на класифицирана информация.

Мащабно разследване по случая вече тече в Австралия, чийто гражданин е Джулиан Асандж. Споменава се, че паспортът му може да бъде отнет.

Поглеждайки на изток, виждаме предпазливост в изводите от турския премиер Реджеп Ердоган: „Нека първо разгледаме обстойно публикуваното от Wikileaks, понеже достоверността на информацията е под съмнение”.

Още по темата

Иранският президент Махмуд Ахмадинеджад за пореден път изненада с реакцията си. Описан като „Хитлер” в секретните документи, държавният глава нарече случващото се „организирана кампания” от страна на Вашингтон.

Според Ахмадинеджад голяма част от предполагаемите разкрития всъщност са манипулирани за постигане на политическите цели на САЩ. Президентът визира информацията, че Саудитска Арабия е настоявала за американски военен удар по Иран заради развиваната от Техеран ядрена програма.

„Ние сме приятели с нашите съседи и подобни провокации няма да развалят отношенията ни”, коментира Махмуд Ахмадинеджад.

Афганистан, Пакистан и Ирак пък в един глас се присъединиха към масовото осъждане на публикуването на секретни данни, определяйки го като опасно, безполезно и ненавременно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още по темата: Джулиан Асандж
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
1
 
0
 
! Отговори
pachangel преди 13 години
Рамбовците нямат възражение че винаги са се усирали а за това че се размириса и ще разследват вятъра защо е разнесъл аромата им.
76
1
 
0
 
! Отговори
юзер преди 13 години
ама много тегаво им върви сайта на уикилийкс...
75
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"държавния секретар Хилари Клинтън, според документите, стои зад шпионажа"Ама тя се има за истинския президент - където и да отиде, тя се среща само с президентите, най-пресния пример е в Турция.А нали трябва да се срещат президент с президент, премиер с премиер и външен с външен министър!А за България в "Уилито" има доста интересни неща за нашите г.зомийни политици.
74
1
 
2
 
! Отговори
g man преди 13 години
6te go ybiqt nai veroqtno.v momenta se 4akat dokymentite za golemite banki v usa.zna4i 6te razklati finansovata sistema otnovo.nqma da se y4ydq i samite amerikanci da sa my dali sami dokumentite.nqkoi ot tehnite e sas sigyrnost.no daje i ne6to da se sly4i s julian ne6tata pak 6te izleznat.
73
1
 
11
 
! Отговори
85758 преди 13 години
Търсят го за изнасилване ?! Защо не са го търсили преди това ?!
72
3
 
5
 
! Отговори
Данчо преди 13 години
Я,нов Нюрнбергски процес!? Това е невъзможно!Та нали самите те си го скалъпиха!Ликвидираха елита на Европа и България по сценарий от измислените френска и октомвриска "велики"революции!*** номера,лъснаха им задниците,а и на техните мекерета по света!!!!Браво на момчурлака,дето ще му лепнат 50 години за ИСТИНИТЕ!
71
2
 
3
 
! Отговори
bzb преди 13 години
"Мили ***, не се ли научихте че когато всички политици са недоволни от нещо, това е добро."Ех, капацитете, вземи ни обясни кои са тия всички, които много са се впечалили! Освен самите американци и самият ти...
70
5
 
3
 
! Отговори
max преди 13 години
Xaj Xitler
69
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А,бе май тука, получи ли се , да получи се, каже те на този дето пише, че така не се пише.Получели си хонорара....
68
1
 
2
 
! Отговори
60ti преди 13 години
Ти днес пил ли си си хаповете? Запиши си, ако забравяш
67
3
 
6
 
! Отговори
Mango преди 13 години
Не знам защо,но този мургавец Обама, с държанието си, все повече ми прилича на пеперудката лейди Гага!Да не говорим за *** на Клинтън!
66
2
 
5
 
! Отговори
Уотсън преди 13 години
Що ли ми се чини, че не е толкова далече времето за един нов Нюрнбергски процес!
65
1
 
3
 
! Отговори
Уотсън преди 13 години
Прятелю, споделям Вашите виждания и ги подкрепям.Имам предложение към Вас, пишете на крилица, за да общуваме по-лесно.С уважение.
64
6
 
2
 
! Отговори
до 60 преди 13 години
Ти изобщо сърфирал ли си в интернет някога? Там е пълно с неудобни тайни, но за *** е трудно да различава истината от фишека. И ако разбираше изобщо нещо от тази материя, щеше да знаеш че цензурата на нета е невъзможна. Те един тракер не могат да спрат, той ми говори за цензура. ***.
63
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
До тези които твърдят че уикилийкс е заговор на американците: Нещастни хорица, точно това искат американците да си мислите и вие им се връзвате като последните ***. Слепият не вижда светлината, дори и да му я наврете в лицето, глупакът не разпознава истината дори и да му е поднесена черно на бяло. Ето и две от многото доказателства че повечето написани неща са истина:Първо - езикът на документите е неофициален, точно както се пише дипломатическа кореспонденция.Второ - абсолютно всички, и "добрите" и "лошите" са недоволни от изтичането на тази информация, вкл. Америка, Англия, Германия, Франция, Италия, Китай, Иран, Саудитска Арабия, Пакистан, Афганистан, Сирия, Либия и още много, много.Мили ***, не се ли научихте че когато всички политици са недоволни от нещо, това е добро. Не се ли научихте че когато всички политици ви казват че нещо е лъжа, това означава че това е истина? Няма ли да поумнеете, вместо да играете по свирката на политиците и да мислите каквото те искат?
62
2
 
17
 
! Отговори
Наглеци преди 13 години
Колкото по-скоро Светът осъзнае вредоносната политика на САЩ и им наложи забрана да напускат острова си, толкова по-бързо ще се оправи. Хитлер е започнал по същия начин.
61
1
 
4
 
! Отговори
osho преди 13 години
jalki politici koito stoq zad milionite si jiteli.ot4aiva6ta kartinka e celia ni svqt.ni6to svqto i 4isto samo tamnina i prestaplenia.jalko i za bulgaria koqto otdavna ne e nezavisima darjava a samo edno cigansko geto s amerikanski bazi
60
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Такова нещо като "течове" на класифицирана информация е храна за наивните. Най-вероятно това "изтичане" ще послужи като повод за цензура на интернет
59
1
 
17
 
! Отговори
ВР преди 13 години
Защо някой не си зададе въпроса , кой кога и защо създаде Уикилийкс. И защо материали в него се пускат при строго определен контрол /но от кого/ . Кой реално стой зад Уикилийкс ? :)
58
1
 
5
 
! Отговори
Всичко най-добро преди 13 години
Да са живи и здрави хората, които направиха тези документи достъпни :)

Спонсорирани публикации