България с рязък скок в безработицата през 2010 в ЕС

Единствено Гърция и Литва ни изпреварват в тази класация
Обновена: 1 фев 2011 16:06 | 1 фев 2011 14:50, Красимир Ангелов
143
България с рязък скок в безработицата през 2010 в ЕС
Снимка: Булфото

България се нареди сред страните в Европейския съюз с най-рязък скок в равнището на безработица през изминалата година.

То се е покачило от 8,6% в края на 2009 година до 10,1% през декември 2010 година и е над средното за ЕС ниво на безработица от 9,6% през последния месец на миналата година.

Преди две седмици Агенцията по заетостта съобщи, че равнището на безработица в България е било 9,24 на сто през декември.

Данните на Евростат се различават от тези на Агенцията по заетостта заради различната методология, с която си служи европейската статистическа служба, за да направи данните за безработицата в отделните страни от ЕС съпоставими.

Единствено Литва и Гърция ни изпреварват по увеличение на безработицата през този период, показаха публикуваните от Евростат данни за пазара на труда в ЕС.

В Литва делът на безработните от работната сила е нараснал от 14,3% до 18,3%, а в Гърция – от 9,7% в края на 2009 година до 12,9% за декември 2010 г. След нас по темпове на ръст на безработицата застава Словения с увеличение от 6,4% до 7,8%.

За разлика от нас състоянието на пазара на труда се подобрява в Малта, Швеция, Германия и Финландия, където са били отчетени най-бързите понижения в равнището на безработица от съответно 7,3% на 6,2% в Малта, от 8,9% на 7,8% в Швеция, от 7,4% на 6,6% в Германия и от 8,8% на 8,1% във Финландия.

Най-ниска остава безработицата в Холандия (4,3%) и Австрия (5%). На отрицателния полюс се нареждат Испания с 20,2 на сто безработица през декември, следвана от Литва и Латвия с по 18,3%.

Данните на Евростат подчертаха за пореден път големите икономически различия между страните в ЕС и еврозоната – докато центърът се възстановява с бързи темпове, страните от периферията продължават да страдат от по-ниската си конкурентоспособност и последиците от кризата с държавните дългове.

През декември средното равнище на безработица в еврозоната остава на ниво от 10% за втори пореден месец, докато за страните от ЕС то възлиза на 9,6% също за втори пореден месец. Средната безработица в ЕС почти не се е променила през 2010 година, защото нарастването на заетостта в Германия, Швеция и други по-стабилни икономики е неутрализирано от растящия брой на безработните в Гърция, Испания, Португалия и прибалтийските страни.

Оценките на Евростат показват, че към края на декември 2010 безработните в ЕС са били 23,18 млн., от които близо 15,76 млн. са от страните в еврозоната.

Още икономически новини от Европа
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
3
 
5
 
! Отговори
ha ha ha преди 13 години
Бате боко ако не беше комунист щеше да махне турските новини!Всичките без изключение са комунисти,вие да не мислите че със митинга през 89 свалихте комунистите!!??Навсякъде са още,скрити зад различните цветове,ама като си отворите очите,младенов танковете ще вика
72
4
 
3
 
! Отговори
sofeto преди 13 години
Някои от пишещите тук да предложи добри алтернативни идеи за подобряване на положението?? Някакво ново управление може би???..... или само виенето остана!!!!
71
0
 
6
 
! Отговори
емигрант !!! преди 13 години
по информация от мой приятел от България, днес в ГРАД ДОБРИЧ ( на няколко минути от ВАРНА ) в хлебозавод са били пуснати 85 ( ОСЕМДЕСЕТ И ПЕТ ) МОЛБИ ЗА НАЗНАЧАВАНЕ ЗА 1 ШОФЬОР-СНАБДИТЕЛ .БЕЗ КОМЕНТАР !
70
0
 
6
 
! Отговори
Дени преди 13 години
До 65Дени съм и нямам шеф . Работя и си плащам сама осигуровките/. Никой не чака нищо от държавата .Но властта е тази ,която осигурява нормални условия за работа , бизнес -климат , образвоание , здравеопазване и прочие. Държавата е тази ,която спира чуждите инвестиции и то заради неумението да създаде точно тези условия за работа и бизнес. Несигурност е ключовата дума ,както и риск ! А и никога тази държава лично мене и моето семейство не е хранила ,а напротив -само плащаме !
69
1
 
8
 
! Отговори
9999 преди 13 години
Кой ще инвестира в държава която се ръководи от мафията!!??Свалете и забранете всички настоящи партийки и движения,европейските инвеститори знаят за корупцията,престъпленията,агентите,мафията които вилнеят в БГ,дори ги е страх на ваканция от дойдат
68
1
 
4
 
! Отговори
AAAA преди 13 години
Само чалга и турски новини на робите,докато зацепят че комунистите са зад всяка партийка и още ви управляват.Ама като зацепите,яка uм душа на управляваващите ***.
67
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
213Как няма да си безработен, като дори на кирилица не можеш да пишеш! Въпреки че си на 22...
66
4
 
6
 
! Отговори
емигрант !!! преди 13 години
58добавен от: Българин преди 4 минути ти или си *** НАРКОМАН и си взел всичката дрога, която имаш или ПРОСТО СИ НЯКОЙ ПОДПАЛВАЧ НА ФОРУМА И БАЧКАШ ЗА днес.бг, ДРАСКАШ ТУКА САМО ДА ДРАЗНИШ ЗА ДА СЕ ПОДДЪРЖА ИНТРИГАТА !
65
1
 
10
 
! Отговори
благодарност преди 13 години
Да благодарим на ,,иконата,, от Банкя за това,че само за година половина ни докара до просешка тояга.Реалната безработица в БГ е много повече,много хора въобще не се подписват в БТ защото нямат пари за билетче да отидат до там или не виждат смисъл.За сравнение при тойната ламя безработицата беше 6% вече не съм сигурен дали не беше по-добре при Станишев?
64
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ДениВиновни са ти шефовете. За тях най-лесния начин за съкращаване на разходите е уволнението на персонала. Престанете с глупостите!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Стига сте чакали друг да ви оправи!!!!!!!!!!!!!!11
63
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Нищо изненадващо. Всичко е както си го знаехме въпреки лакърдиите на управляващите.Както и за "различните методики" (яаааа, изненадааа, след "изправянето на методиката" на Невдянков сега Европа ни "изправя" и методиката на Тотю), така и за реалното състояние на нещата.Нещата са навързани. И се знае дори от малкото промъкващи се между другото и само с едно изречение в бодряшките управленски сводки данни, които няма как да премълчат.Какво сте очаквали след като "празничното" пазаруване през декември донесе оборот който, като отчислим инфлацията, е по-малък от предишната година? Когато за 2010 чуждите инвестиции са се свили три пъти до смешните къде 800 млн. евро и за следващата година се очакват, и то официално промърморено, пак толкова? Когато ръстът на икономиката за 2010 е колкото дефицита?А и няма как да е иначе. След като Невдянков удари рязко спирачките и натвори три бюджета за две години, когато Боко се цепи през няколко часа "ще вдигаме ДДС - няма да вдигаме ДДС", когато същото Слънце се цепи, че ще национализира ЕРП-тата и т.н. и т.н.
62
2
 
14
 
! Отговори
Дени преди 13 години
Кой е виновен за високата безработица ? Хосни Мубарак ,Станишев , Костов или Обама ? Или великият гений Дянков ,който не изплати задълженията към фирмите и ги рекетира като поиска 10 % ком. Или великият Тотю ,който не знае въобще къде се намира ? Или така наречените синдикати ,които от време на време изпълзяват на слънце и казват по някоя простотия,Или цялостната грешна политика на управляващите и некадърността им !
61
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Българино, от сега ти казвам, работа при теб няма да почна. Щял да ми плаща колкото си изкарам. че ти за какво си ми, ако аз сам си ги изкарвам бре? ***!
60
2
 
5
 
! Отговори
емигрант !!! преди 13 години
до 56добавен от: Бай Колю преди 36 секунди така си е, ГРАМ НЕ СПОР АМИ СЪМНЕНИЕ ВЕЧЕ НЯМА, ОЧЕИЗВАДНО Е ! 2 за вариантите 1. ИДВА ГОЛЯМА СИЛА ДА СМАЧКА БЪЛГАРИТЕ ЯКО И ПОСЛЕ ЯКО ДА ГИ ВКАРА В ПЪТЯ 2. ТЕРМИНАЛ 1 ИЛИ 2 НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ и ГОЛЯМОТО БЪЛГАРСКО ПРЕСЕЛЕНИЕ 21 век
59
0
 
7
 
! Отговори
sofeto преди 13 години
В целия EU статистиките за безработицата не са статистика а СТЪКМИСТИКА. Разлката е че има по богати страни с извоювани от гражданите си социални придобивки, както и бедни недоносчета с или без подобни благинки !!!
58
0
 
0
 
! Отговори
kaka ginka преди 13 години
ami kak da gi nauchite kato shte vi iziadat xlaba....
57
0
 
2
 
! Отговори
Българин преди 13 години
Байо - и ти си прав... затова предпочитам кандидати, които са над 30, поне над 25. Те все нещо са хванали от по-читавото образование.
56
8
 
8
 
! Отговори
Българин преди 13 години
Емигрант - дори да си заминал за Нова Зеландия, по манталитет си оставаш нашенско л.йно.Щом хората имат 26 000 000 000 на депозити, не е като да нямат. Даже бабите по селата дават по 5-10 000, ама не комуто трябва, а на измамниците.Половината скътани пари да излязат от депозитите и изпод дюшеците и да влязат в икономиката, няма да си познаем държавата след 2 години !!!Не те знам къде си, ама не се връщай, тука такива не ни трябват. А ако още си тук - дигах бохчата и хващай пътят, ревльо !!
55
3
 
12
 
! Отговори
но комент преди 13 години
Абе важното е Герба да е навласт и бат Бойко да ни весели от телевизията.
54
0
 
11
 
! Отговори
Бай Колю преди 13 години
Българино,за почти всичко си прав, съгласен съм с теб! И за мързела, и за неуважението към труда...само частта с първоначалните познания леко не ми хареса! Не може да хванеш някой от улицата и да го направиш човек, ако няма поне малко знания, поне малко образование! Не можеш да го научиш на нищо, ако той, най грубо казано, не знае предварително поне азбуката! За това, смятам, че най голямото престъпление на Боко и компания е съсипията в образованието! Безработицата...гадно е, ужасно е да останеш без доходи, но пък другото... Това безумно състояние на образованието е нещото, което ще ни тежи още дълги години занапред! Дори и да се занатикат тук милиони инвеститори, (каквото в момента логично няма) като няма хора с акъл, които да бачкат, нещата няма да търгнат! Пък и...да не забравяме, че едно от главните ни предимства, което винаги сме изтъквали, за да прилъжем някой да отвори предприятие в България, това беше високата ни квалификация... Само че, утре като измрем и ние, като останат само нашите деца....тази квалификация ще падне под нивото на Сомалия! Това е жалката истина! Не обвинявам младите! Те не са виновни! Ние, родителите им носим цялата вина! Ние не ги научихме! Голям грях имаме!!!