Палатка. Аларма. Маршрутка

Една градска легенда отива в историята
Обновена: 18 фев 2011 18:39 | 18 фев 2011 10:22,
114
Палатка. Аларма. Маршрутка
Снимка: Булфото

Маршрутките в столицата май скоро ще отидат в историята. Договорите на превозвачите, които в момента пътуват по 29 линии, изтичат през лятото. Общината обаче няма да прави нов конкурс, пише "24 часа".

И така... столичната маршрутка забавя своя ход, последният пътник тръшва вратата „след светофара“ и тя изчезва някъде в тъмнината, близо до последната си спирка. Това ще е емоционално събитие не само за шофьорите.

В петицата (маршрутка номер 5) например за първи път чух "Палатка" на Трио БИК и "Аларма" на МЕГА. Алармата – изключена. И може всичко дa пипаш. Дори да си надул Carmina Burana в слушалките на mp3 - плеъра си няма как да пропуснеш този хит. Предстоят тежки изпитания за чалгаджийските радиостанции в София. 

Ами Биг Брадър. Ами Иванина от Хасково. Как може да бъде успешно риалити шоу в България, ако то не е коментирано в маршрутките?! Напълно възможно е повече да няма нови епизоди на Биг Брадър.

Мобилните оператори също трябва да са нащрек. Скоро и спомен няма да остане от удоволствието в препълнена маршрутка да обясняваш в детайли по GSM-a какво си правил в офиса цял ден, какво си хапнал за закуска и къде ще е ходиш събота и неделя. 

Навярно ще забравим какво е да "летиш по Цариградско", какво е "дръж се здраво", "затвори по-силно вратата" и "има още малко място". 

Досега маршрутките изпреварваха "всичко по пътя", графиците им следваха пулса на големия град. Идва ли времето за реванш?

_________________________

"kolonka w петък" е седмичното коментарно пространство на Dnes.bg за медиите и медийните контексти на горещите политически теми. Излиза всеки петък в сутрешните часове. За връзка с автора: savchev@start.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още по темата: транспортмаршрутка
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
0
 
0
 
! Отговори
jkqpprrjxug преди 12 години
SwrooJ , [url=aymjjrgsynwg/]aymjjrgsynwg[/url], [link=yhgqacazzrtl/]yhgqacazzrtl[/link], vxrjnghsljck/
115
1
 
2
 
! Отговори
кокалчо преди 12 години
Налага ми се да ходя от младост до надежа и за тази цел има само една марутка, която ми върши точната работа - без прикачвания, без излишни глупости и то само за 1.50. Пълна простотия им е спирането.
114
0
 
1
 
! Отговори
царевица преди 12 години
Преди година някъде реших да "изневеря" на колата и да ползвам услугите на градския транспорт. Беше към 9 вечерта. Чаках 2 часа да мине някой автобус и никой не мина, а аз измрях от студ. Накрая маршрутката свърши работа. Градския транспорт е ЖАЛКА пародия, в която почти не се качвам. Нямам и намерение докато е в това състояние.
113
0
 
1
 
! Отговори
fds преди 12 години
Преди години на училище ходих в повечето случаи с маршрутка, защото с нея пътя ми беше 40 минути. Иначе беше минимум час и половина с много прикачвания. Много дестинации са направо невъзможни без маршрутките! Може да са всякакви, но са удобни и няма линии на Адския транспорт, които да покриват техните маршрути! Бързи и евтини! И по-редовни от кирливите, закъсняващи, нередовни, мръсни и студени автобуси.
112
1
 
1
 
! Отговори
Pfff преди 13 години
Преди две седмици се возих в 8 - ица и имаше 32 човека вътре ... ако се обърне или удари нали знаете какво се скучва ?! Да *** в кофите тия балони скапани !!!
111
1
 
3
 
! Отговори
ели преди 13 години
Наистина маршрутките не са "цвете за мирисане", ама наистина положителното е че: 1. няма гратисчий; 2. котролъори- простаци; 3. шофьора те изчаква да се качиш, да слезеш- /имам счупен - опериран крак/; 4. и наистина съм доволна- все пак по цени на бензина ми е по- евтино с тях, отколкото всеки ден да "набивам" пари за 2 литра бензин, да карам в задръствания; 5. стеса го избягвам, ако ме вози друг; 6. Не всички спирки на метротоимат асансьори и практически не мога да го ползам и при желание
110
2
 
3
 
! Отговори
:)) преди 13 години
Това е поредната простотия на общината! Щели да заменят маршрутките с малки автобуси, дрън та пляс! Пак някой иска да набута свои хора, да вземат по някоя друга линиика на градският транспорт и да им плащат грубо по 4лв на километър!А ние, които живеем в София, а не ЛЮлин, Обеля, Дружба, Студентски град и други такива населени места, ще трябва да увеличим разходите си за градски транспорт поне двойно....
109
11
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Защо бе, защо бе гербери гадни го правите това бе, защо спряхте маршрутките, защо ни взимате националната гордост ... искам Станишев и Доган обратно !
108
20
 
17
 
! Отговори
да бе да преди 13 години
по-добре да спрат *** градски отколкото маршрутките, а метрото мене не ме грее ама хич!
107
14
 
43
 
! Отговори
Ех,мечти,мечти... преди 13 години
Вместо да ги спират предлагам:1.Да се обновят и да им се увеличи броят2.Да се изисква средно образование за шофьорите+униформа за тях3.Да се монтират касови апарати и камери за контрол на сигурността4.КАТ да контролира скоростта и най-вече броят на пътниците,като се допускат САМО СЕДЯЩИ ПЪТНИЦИ!6.Пушенето и слушането на музика(каквато и да е тя!) да се забранят и наказват7.Контролни органи,осигурени от фирмата превозвач да следят за стриктното спазване на разписаниетоДобавете и Вие
106
9
 
8
 
! Отговори
Оптимист? преди 13 години
Една БГ простотия по-малко!Браво.Кой гербер взе парите за премахването и какво ще я замени-виж това ни предстои да разберем на собствен гръб съвсем скоро...Гарантирано ни е само едно-от трън та на глог(поговорката отразяваща най-точно последните 20-25 години)
105
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
аре стига бе! ами сега ония *** - шофьорите им, какво ще правят? бакшиши ли ще стават? много бакшиши ще станат. на всеки нормален човек по 3 бакшиша са вече много!
104
3
 
20
 
! Отговори
Candy преди 13 години
Аз съм от Красна Поляна, въпреки че квартала е уреден откъм градски транспорт, спирането на маршрутките ще ми усложни живота, защото нямам директен транспорт до Университета в Овча Купел, сега стигам за 10 мин, с гадския до там ще стигам за 40... Искрено се надявам да не ги спрат, нищо че горе написаното е абсолютно вярно.
103
8
 
12
 
! Отговори
ilko преди 13 години
mahnat li gi katastrofite 6te spadnat s 10%
102
11
 
12
 
! Отговори
al преди 13 години
ДАНО ГИ МАХНАТ.................
101
5
 
43
 
! Отговори
botsos преди 13 години
Класация на най-бързите коли в света:.....4. Ферари3. Мерцедес2. Бугати1. Софийска маршрутка!
100
9
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
София не е само Младост, Ляо-лин и Обеля-> Метрото е само една алтернатива за момента ( а и за далечно бъдеще) на маршрутките.Градския транспорт е мъкааа- мъкааанезнам Бай Бойко май не се е возил по Лондон или Берлин в градския транспорт, за да се перчи така с един лъч от смешното софииско метро.... ама найстина е СМЕШНО това метро
99
1
 
10
 
! Отговори
do 93 преди 13 години
нека позная!живееш в Дружба
98
2
 
21
 
! Отговори
Венелин Тодоров преди 13 години
Според мен СОС ще удължи договорите на превозвачите защото няма достатъчно време да внедри алтернатива.Спирането на маршрутните таксита преди да има алтернативен транспорт е недообмислено, по-добре би било да се пуснат дублиращи автобусни линии и хората сами да си изберат какво да ползват,ако СКГТ предлага достатъчно добра услуга, пазара ще изхвърли маршрутните таксита.Третата насока в която според мен трябва да се работи е разширението на метрото в няколко посоки едновременно и денонощно.
97
0
 
55
 
! Отговори
листовка преди 13 години
Катаджия изпитва кандидат-шофьор и пита:"На нерегулирано кръстовище са наредени линейка, пожарна, полицейска кола и кола на НСО с включени буркани. Коя ще мине първа?"Бърз отговор: "Маршрутката!"Катаджията: "Откъде дойде тая маршрутка?"Курсистът: "Абе и аз не знам, ама на - мина първа..."

Спонсорирани публикации