Кои са истинските герои на Япония

Желаещите да работят в АЕЦ "Фукушима-1" били много
Обновена: 30 мар 2011 13:29 | 30 мар 2011 12:02, Елка Василева
53
Кои са истинските герои на Япония
Снимка: Reuters

Желаещите и готовите японци да отидат да работят по ликвидирането на последиците от аварията в АЕЦ „Фукушима-1“ са били повече от необходимия брой.

Това казва един от работилите в АЕЦ-а, началникът на службата за бързо реагиране в една от пожарните в Токио – Юкио Такаяма, който е дал интервю за „Новая газета“.

Изданието обяснява, че задача на неговата служба е не да гаси пожари, а да спасява хора изпод развалините. Хората на Такаяма са работили в райони, пострадали от земетресения и вълни цунами, в Китай, Тайланд, Индонезия.

По думите на Такаяма задачата е била ясна и несложна: да се обезпечи подаването на морска вода в басейна с отработеното гориво в III реактор.

Освен това в морето е трябвало да бъде монтирана помпа, така че да не бъде отнесена от водата и да не се разбие в брега и да се опъне шланг от 800 метра.

„Бяхме около реактора около 30 минути. Заедно с нас бяха и специалисти, които постоянно правеха замервания. А до нас имаше два автобуса, готови във всяка една секунда да ни откарат. Ние обезпечихме подаването на вода (по-нататък е работила автоматиката) и си тръгнахме. Измиха от нас радиоактивния прах, след това лекарите ни направиха пълни изследвания – всичко при всички беше наред“, каза Такаяма.

Той се учудва на вниманието, предизвикано от техните действия.

„Не трябва да се правят герои от нас. Тези дни с нас се срещна кметът на Токио и ни благодари със сълзи на очи. Бях изумен, че такъв твърд политик и суров човек прояви такива емоции“, сподели Такаяма.

По думите му в префектурите Ивате и Мияги много спасители са изгубили семействата си, работят денонощно и в редките минути на отдих търсят роднините си. „Това са истинските герои!“, каза Такаяма. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още по темата: АЕЦтрусът в Япония
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
0
 
! Отговори
лъч преди 13 години
дано да не е така,защото...
51
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Само искам да ви кажа, че от Германия тръгна голям скандал, който май не беше отразен тук. Немски кореспондент там получил информация, че хората,които са и в момента във Фукушима изобщо не знаят колко голямо е облъчването. Другият скандал беше,че един лекар от Токио разкрил тактиката на правителството да събира бездомни и безработи,да им предлага определено възнаграждение, за да работят в атомните централи(най-вече да чистят),но после нямат здравна застраховка.. И сега там повечето са такива.
50
0
 
21
 
! Отговори
птичка преди 13 години
такива хора заслужават поклон!малко биха били толкова жертвоготовни и скромни!дано жертвата и усилията им да не са напразни и всичко да се оправи!Поклон пред тези герои!
49
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
gorkite taka vazpitani horiza (prostosmartnite) iskat i otivat, a LIZEMERNITE SMESHNIZI PRAVJAT GLUPOSTI I KOMANDVAT OT MNOOOOOOOOOOOOGO DALECHE I SI PAZIAT ZIVOTEZA.
48
1
 
6
 
! Отговори
Apis преди 13 години
Как да се съглася с хора, които постоянно наричат собствената си родина с обидни имена? Смешници, които оправдават мизерният си живот с положението на родината си.
47
3
 
4
 
! Отговори
1000 преди 13 години
Ако бяха българи,да са духнали!Японците трябва да ни служат за пример!
46
1
 
4
 
! Отговори
mindo преди 13 години
Във въглищата има доста повишено ниво на естествена радиация, която се изхвърля в атмосферата при изгарянето им в тецовете. Не съм много сигурен къде радиацията е по - опасна - в една влакова композиция въглища(гориво за един ден) или в еквивалентното ядрено гориво. Освен това частиците и газовете които се отделят при горенето на въглища са силно токсични и канцерогенни.
45
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Защо ли RWE след направено основно проучване на района в Белене от германски геофизици се отказа скоропостижно от АЕЦ Белене и никой след това не иска да хвърля пари за този пропаднал отвсякъде проект, освен от една още по пропаднала държава. Защо ли Боко не иска да плати на RWE за да му предоставят доклада?
44
1
 
2
 
! Отговори
.......... преди 13 години
Господи,колко мъка има по този свят..... :(
43
1
 
3
 
! Отговори
Аpis преди 13 години
Хехе рибо, адски смешен си един довод не можеш да намериш. Мишоци! Айде бегай да купуваш йод, че идва радиацията и за теб!
42
2
 
3
 
! Отговори
до 42 Apis преди 13 години
Най притеснителното в проекта Белене е че се поддържа само от *** като теб.
41
3
 
3
 
! Отговори
Apis преди 13 години
Добре бе *** какво ви притеснява в проекта АЕЦ Белене?
40
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Истинския герой на Япония е българския премиер, който заяви категорично, че каквото и ще да става по света ще строи АЕЦ Белене. Хвала на таквиз хора.
39
2
 
4
 
! Отговори
Аpis преди 13 години
Добре философе. Ама руснаците си оправиха бакията за 10 дни, а жълтите като гледам ще чакат ядреното гориво да потъне в дън земя!
38
2
 
4
 
! Отговори
horus преди 13 години
Напълно нормално изявление - да си припомним само камикадзетата. При сформирането им е имало огромен брой доброволци!!! Сравнение с нашата високо платена и "професионална" армия - при подобна покана - 100 % дезертиране.
37
2
 
4
 
! Отговори
.. преди 13 години
Не споделям негативизма на колегите от форума за България. Помислете при какви условия някой би се записал в Япония:1. Да е ясна опасността - колко време мога да остана там и как мога да се махна2. Да има някаква защита за здравето - какви са мерките за безопасност3. Да има точен план за действие4. Да има гласност на операцията,ако искат по БНТ да я дават,за да не ни пожертват тайно,сакън да не се изложим пред чужденцитеПри тези условия и аз бих се записал, и няма да съм сам, сигурен съм.
36
2
 
11
 
! Отговори
Петър Николов преди 13 години
Гледам, че се правят сравнения между Чернобил, Фукушима и Белене. Това е абсолютно неправилно. Стари реактори, стари технологии не могат да се сравняват с четвърто поколение реактори. Не може да се сравнява АЕЦ, построен до океан с реактор, построен на река. "Доказаната" земетръсна зона (Белене) не се е тресла никога с магнитуд дори доближаващ този на земетресенията в Япония.
35
1
 
13
 
! Отговори
.. преди 13 години
Тук се вижда разликата между това как СССР и Япония се справят с катастрофата. В тоталитарното общество на СССР никому не беше казано нищо, войничетата ги пращаха с летните униформи да се борят там, без знание за опасността, без гласност за героизма им - както във всяка такава система, хората са средство, и са заменими. В Япония има ясна информация какво се случва и какви са рисковете, и хората отиват да се борят не с голи ръце и див фанатизъм, а доброволно, защитени, и почитани от цял свят.
34
2
 
16
 
! Отговори
POTEN TIGAR преди 13 години
Още след трагедията ви написах, че мой познат японец, професор по археология, ми написа, че в университета им се набират доброволци, за да помагат във Фукушима. ВСИЧКИ са се записали - и преподавателите, и студентите! Кога това ще стане у нас, а? Ми НИКОГА! Въпрос на манталитет! Не забравяйте, че и поговорка си имаме: "Не е важно аз да съм добре - по-важно е на Вуте да му е зле!!!"
33
2
 
43
 
! Отговори
Българин ВБ преди 13 години
За нас - "Няма такава държава"За тях - "Няма такъв народ"

Спонсорирани публикации