Проблемите на Гърция трябва да бъдат решени до месец

ЕЦБ и еврозоната не са съгласни за начините за подпомагане на страната
Обновена: 31 май 2011 15:15 | 31 май 2011 12:04,
13
Проблемите на Гърция трябва да бъдат решени до месец
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Лидерите на страните от еврозоната ще вземат окончателно решение относно предоставянето на допълнителна помощ за Гърция до края на юни. На този етап те напълно изключват възможността за „цялостно преструктуриране” на дълговете на страната, посочи ръководителят на еврогрупата Жан-Клод Юнкер.

Очаква се проверяващи от Европейския съюз, Международния валутен фонд и Европейската централна банка да започнат задълбочен преглед на напредъка, който Гърция е постигнала при посрещането на ангажиментите, поети при договарянето на спасителния пакет от 110 млрд. евро, пише Bloomberg.

Едва след това лидерите на страните от ЕС ще изградят план за допълнителна помощ, уточнява Юнкер.

„Очакваме окончателното решение на проверяващите. От тяхната позиция ще се определи и нашата, така че все още е твърде рано. Ще се опитаме да разрешим проблемите на Гърция до края на юни”, обясни Жан-Клод Юнкер.

Съгласно условията на спасителния пакет Гърция трябваше да се завърне на финансовите пазари през следващата година и да пласира облигации на стойност около 30 млрд. долара. Към момента обаче доходността по десетгодишните правителствени облигации на страната е 16,4 на сто, което е повече от два пъти над цената на спасителните кредити.

Това означава, че Гърция ще има нужда от допълнителни кредити, за да финансира увеличаващата се дупка във финансирането. В тази ситуация МВФ дори заплаши, че ще спре да кредитира гръцкото правителство, докато ЕС не обясни как точно ще помогне на страната.

За момента ЕС и ЕЦБ се разграничават относно вариантите за подпомагане на Атина. Някои от европейските лидери призовават към отпускане на нови кредити и „препрофилиране” на част от съществуващите облигации. Това може да стане при съгласие от страна на сегашните облигационери матуритетът на дълговете да бъде удължен.

Позицията на ЕЦБ е, че „препрофилирането” на дълга може да се тълкува като преструктуриране и съответно банкрут, което ще принуди институцията да приема гръцки облигации като обезпечение по операциите за подпомагане на финансовата система. Това би изтеглило огромни капитали от гръцките банки, където е съсредоточена основна част от държавния дълг на Гърция.

Още икономически новини от Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
4
 
! Отговори
Скалата преди 13 години
вчера случайно гледах един филм-репортаж за южна америка за промените които са настъпили от около 10год. насам и показаха аржентина дето бяха я докарали до гражданска воина и бразилия и парагваи дето имало закон забраняващ да събираш дъждовна вода за да не губи ВиК-то и днес тези са сред най бързо развиващите се държави БЛАГОДАРЕНИЕ на това че са били шута на МВФ и САЩ-които са ги "тровили" с постоянни заеми и кредити-----
10
0
 
2
 
! Отговори
моллов преди 13 години
някой знае ли данните от последното преброяване на населението-колко българи,турци,роми, и т н.Мисля ,че калъфите не ги огласиха.
9
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ако,мечката играе в комшиите я чакай и вкъщи.
8
4
 
4
 
! Отговори
СОЛУН преди 13 години
Това което преживява сега Гърция след 2 до 3 години ще ни се стовари и на нас.
7
1
 
3
 
! Отговори
Discovery преди 13 години
До 6:Не е така... не е така!!! Младото поколение, което идва... тези родени след 94-та, 95-та, не мълчат, като нас тея родени преди 94-та. Гледам ги как за най-малкото и се палят и не търпят някой да ги лъже и да им говори на въпреки!!! Да видиш, тогава няма ли да скочат срещу тея нагли управници. Все пак нормално е човек, който е роден през комунисическо време да е с наведена глава и същото се отнася и за тези дето са отгледани от такива хора, ама тея малките, мамата ше им разкатаят след време
6
0
 
7
 
! Отговори
до всички преди 13 години
тяхната е лесна държат се а ние Българите нестава ме цял живот ни тъпчат УПРАВНИЦИТЕ ни и не лъжат и кръдат и пак Мълчим това е никага няма да се управим дори и след 50 години .
5
2
 
10
 
! Отговори
ХХХ преди 13 години
Гърците е нормално да стигнат до това положение , там никой не работи.Само ядене и пиене по цял ден и чакат следващите траншове от МВФ.Ако не пратят пари излизат на улиците да стачкуват и готово.Лесна е тяхната....
4
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Гръцките банки в България ще фалират и ще завлекат хиляди наивници щото все някой трябва да плаща за харчовете на съседите.
3
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Аиде ,ако обичате без глупости---гьркините са си в Гьрция ,а нашите им бачкат ....
2
9
 
4
 
! Отговори
VASILIS QNIS GERMAN преди 13 години
KADE E GARCIQ...KADE E BULGARISTAN...
1
3
 
14
 
! Отговори
an преди 13 години
GARCIQ 6TE Q DOKARAT DO DEREJETO NA MUTRESTANIQ. TOGAVA 6TE GI PITAM GARCITE. KON BOB QDELI? SEGA 6TE RAZBERAT GARCITE, KAKVO E DA SI V EVROPEISKIQT SAUZ. I KAK NAROIDA NA MUTRESTANIQ, JIVEE BES PARI S VISOKI CENI. DOSEGA GARCITE LEJAHA, QDQGA, I SEQHA. A SEGA 6TE TRQBVA DA SI STEGNAT KOLANITE, KAKTO MUTRESANSKIQT NAROD VE4E 21 GODINI STQGA KOLANA, I VE4E NE MU OSTANAHA DUPKI ZA STQGANE.

Спонсорирани публикации