Съкровище за над 1,5 млн. евро открито край Свищов

Находката датира от 2000 г. пр.Хр.
Обновена: 21 сеп 2011 13:38 | 21 сеп 2011 10:38, Елка Василева
75
Съкровище за над 1,5 млн. евро открито край Свищов
Част от съкровището, открито край Свищов. Снимка: БТА

Съкровище от златни накити и бронзови предмети беше открито миналата седмица край Свищов. То е с изключителна художествена, историческа и научна стойност, която по експертни оценки надвишава 1,5 млн. евро.

Това съобщи на пресконференция в крайдунавския град доц. Павлина Владкова от Регионалния исторически музей във Велико Търново.

На находката случайно попаднал местният жител Росен Тодоров, който предал съкровището на Градския исторически музей в Свищов.

За своя патриотичен жест той получи официална благодарност от градските власти и грамота за най-големия дарител на музея, който се помещава в родната къща на писателя Алеко Константинов.

След лабораторни анализи и оценка на експерти е установено, че колективната находка датира от 2000 г. пр.Хр. От общо 20 предмета седем са златните торкви*, гривна и апликации с общо тегло 266,5 г. Стойността на златото, което е с примеси на сребро, се изчислява между 18 и 21 карата.

Най-голяма по размер и карати е златна спираловидна гривна, поставяна над лакътя на ръката – 68 г и 21 карата. Не по-малко ценни находки от съкровището са три бронзови брадви и три секача.

Според специалистите находките са от късната бронзова епоха и дават ценна информация за навлизането на технологиите за производство на оръдия на труда и оръжия от бронз, които заменят изделията от каменната ера.

Това не е единствената колективна находка от бронзовата епоха, открита в района на Свищов, посочи доц. Владкова. Тя припомни за намерена в началото на миналия век златна торква, която сега се съхранява в Националния исторически музей, както и за селище от тази ера, открито край Нов град, Русенско, което се намира на 15 км от Свищов.

Най-голямата колективна находка са 2000 златни плочки от 3000 година пр.Хр., намерени край с. Дъбеш, Сопотско, както и прочутото Вълчедръмско златно съкровище, датирано от 12 в. преди Христа, уточняват от музея в Свищов, посочва БТА.

---------------------
*Торква – незатворен обръч от желязо, сребро или злато, носен на шията като белег за знатност, като накит или като бойно отличие.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още по темата: съкровищеСвищов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
12
 
6
 
! Отговори
Хайдут Петко преди 12 години
Аз пък намерих златен вибратор от 5ти век...С удоволствие ще го завра в лакомите *** на всички иманяри, *** и несретници в България!
54
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
На българина му дай само да се оплаква и да чака някоя далавера...Тръгнали да защитавам иманяри, които в чужбина стоят в затвора! Затова България е ***, заради мат'ряла, от който не става и *** за зеле и само чака наготово!
53
3
 
1
 
! Отговори
:)) преди 12 години
намирисва ми тая работа .........
52
2
 
10
 
! Отговори
Д-р Икономов преди 12 години
В интерес на научната истина ВЪЛЧИТРЪНСКО а не Вълчедръмско златно съкровище !!!Изключително противна грешка !!!
51
5
 
8
 
! Отговори
Обективен преди 12 години
Гърнето със злато обаче отиде в музея, вместо да бъде изнесено зад граница от иманярска мафия. Преди ден полицаи открили в дома на 41-годишния Р.Т. ценните находки, които той пазел в една от стаите си.__________________________________________________Даааа...Много му е грамотата даже...Това, че е безработен, не го прави беден. Всички иманяри на практика са безработни, но доста от тях живеят в такъв лукс, че вие, които ги защитавате, трябва да си проскубете косите от яд...
50
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Черепа ще си попълни колекцията, а на вас пак ще ви пробутат, да гледате ментета
49
11
 
4
 
! Отговори
Реалист преди 12 години
Айде сега онеправдан бил човека :-)) Не знаете за какво става въпрос, а вече го оплакахте. Как се намира съкровище? Кой ходи с металотърсачи из гората? 100% гореспоменатият господин е иманяр, просто след като са го хванали е предпочел да "дари" съкровището, вместо да го съдят и да лежи в затвора! Дали са му една грамота, колкото да не е без нищо и това е! Пари трябвало да му дадат, глупости :-)) В чужбина ако те хванат с подобно съкровище не грамота, ами доста годинки в затвора ще получиш!
48
2
 
7
 
! Отговори
до 12 преди 12 години
Какво означава "незаконно притежаван металотърсач" бе? Как може да си купуваш свободно металотърсач и да нямаш право да го притежаваш? Значи купуваш го, ама не е твой, така ли? Или е твой, ама незаконен? Ходи се заври некъде бе!
47
2
 
4
 
! Отговори
До всички... преди 12 години
... които се смайват от факта, че човекът е получил грамота в рамка за 10 лв. Да не бъдем алчни, моля ви... все пак е получил и ОФИЦИАЛНА благодарност - все пак можеше и да е неофициална...Срамота! Правиш добро, а с какво ти се отплащат. Ако не беше съвестен човечеца и ги беше вкарал на черния пазар, щеше да си живее добре сега... не с официална благодарност и грамота!
46
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Браво!Сега ще си нахрани децата с благодарствената грамота, ще си спретне една манджичка, за чудо и приказ!Чобанов, ***, дай на човека полагаемото или господаря ти Божков, пак иска да получи намереното без пари?
45
3
 
3
 
! Отговори
читател преди 12 години
До 42 а.к.а. Някой:Че безплатна храна не си видял е ясно, но ми е много интересно, чинията нахрани ли те?!
44
2
 
12
 
! Отговори
????????? преди 12 години
Поговорката "във вода гази жаден ходи " е типичния пример,затова как в България постояно се откриват съкровища за милиони но всъшност какво печели страната ни с тази придобивка??В другите държави от един камък с табела 5-6 век правят пари от него,а тук какво става.Какви приходи се отчитат,когато тези експонати се изнасят в чуждите държави с години и кой би гарантирал, че 100 % от тези находки в действителност съществуват в наличност , а не се водят само на хартия????
43
2
 
9
 
! Отговори
читател преди 12 години
Цитат от 24 часа:"Вчера Росен Тодоров, получи от шефката на свищовския музей Ивелина Иванова дарителско свидетелство. Той се отказал от законовата възможност да вземе 10% от стойността на предаденото, казаха от музея. Оставил го безвъзмездно на родния си град."Поствам го, щото аз също се зачудих не е ли редно и парична награда да получи, ама го на, отказал се - какво, защо и как не се посочва.
42
2
 
2
 
! Отговори
sz преди 12 години
Вълчитрънското е по известно, но има и Вълчедръмско. Не е ясно кое са имали в предвид и двете населени места са сравнително далече от Свищов.
41
5
 
12
 
! Отговори
Някой преди 12 години
Аз преди години намерих една част от керамична чиния . Много добре изрисувана и доста запазена . Отидох до музея да попитам дали е антика .. казаха ми , че е от 200-та година . След това ми казаха "Аре зимай тея 20 лева и я оставяй ... " . Е аз си я задържах стои си вкъщи и мисля ,че направих правилния избор .. за 20 лв. може да отиде си купи некоя китайска джаджа от битака .Това е чиста подигравка . По-надолу някой каза че парите не били всичко . Да ама аз до сега безплатна храна не съм видял.
40
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не ви харесва идеята, че няма художествена стойност? :)) Според вас не всеки може да огъне парче тел в тази форма, така ли? Или са единствените в света подобни накити?
39
2
 
5
 
! Отговори
Стефка преди 12 години
Браво на този човек.Направил е най-доброто възможнно нещо.За какво са му иначе-да си ги пази във витрината в хола!Друг е въпроса,че можеше да бъдат по щедри с човека за да има и други такива,въпрели,че не би трябвало историята ни да се заплаща!
38
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И честно казано, това на снимката не може да има кой знае колко голяма художествена стойност, по-скоро струва малко повече от материала, от който е направено. 1,5 млн. юро, май асс...
37
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Опитах да намеря цитираното от авторите "прочуто вълчедръмско съкровище", но такова липса - има "вълчитрънско". Аз не съм компетентен и може би греша нещо, или авторите на статията?---------------------- E, "вълчеДРЪМСКО" звучи някак си по-интелигентно, не е толкова селско...
36
2
 
23
 
! Отговори
Air преди 12 години
Ох,ох...смях и жал ме хвана едновременно.намерил човека съкровище за милиони,а му дават хартийки в рамка.Човека трябва семейство да храни.Дайте му поне 50 000-100 000 лева.Грамоти не ядем.

Спонсорирани публикации