Съкровище за над 1,5 млн. евро открито край Свищов

Находката датира от 2000 г. пр.Хр.
Обновена: 21 сеп 2011 13:38 | 21 сеп 2011 10:38, Елка Василева
75
Съкровище за над 1,5 млн. евро открито край Свищов
Част от съкровището, открито край Свищов. Снимка: БТА

Съкровище от златни накити и бронзови предмети беше открито миналата седмица край Свищов. То е с изключителна художествена, историческа и научна стойност, която по експертни оценки надвишава 1,5 млн. евро.

Това съобщи на пресконференция в крайдунавския град доц. Павлина Владкова от Регионалния исторически музей във Велико Търново.

На находката случайно попаднал местният жител Росен Тодоров, който предал съкровището на Градския исторически музей в Свищов.

За своя патриотичен жест той получи официална благодарност от градските власти и грамота за най-големия дарител на музея, който се помещава в родната къща на писателя Алеко Константинов.

След лабораторни анализи и оценка на експерти е установено, че колективната находка датира от 2000 г. пр.Хр. От общо 20 предмета седем са златните торкви*, гривна и апликации с общо тегло 266,5 г. Стойността на златото, което е с примеси на сребро, се изчислява между 18 и 21 карата.

Най-голяма по размер и карати е златна спираловидна гривна, поставяна над лакътя на ръката – 68 г и 21 карата. Не по-малко ценни находки от съкровището са три бронзови брадви и три секача.

Според специалистите находките са от късната бронзова епоха и дават ценна информация за навлизането на технологиите за производство на оръдия на труда и оръжия от бронз, които заменят изделията от каменната ера.

Това не е единствената колективна находка от бронзовата епоха, открита в района на Свищов, посочи доц. Владкова. Тя припомни за намерена в началото на миналия век златна торква, която сега се съхранява в Националния исторически музей, както и за селище от тази ера, открито край Нов град, Русенско, което се намира на 15 км от Свищов.

Най-голямата колективна находка са 2000 златни плочки от 3000 година пр.Хр., намерени край с. Дъбеш, Сопотско, както и прочутото Вълчедръмско златно съкровище, датирано от 12 в. преди Христа, уточняват от музея в Свищов, посочва БТА.

---------------------
*Торква – незатворен обръч от желязо, сребро или злато, носен на шията като белег за знатност, като накит или като бойно отличие.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още по темата: съкровищеСвищов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
3
 
17
 
! Отговори
ева преди 12 години
Е, как е възможно да му връчат грамота, изпринтена на офисния принтер и сложена в рамка от 10 лв?!?! За какво му е на човека, който едва ли има повече от 500 лв. месечни доходи. Смешна държавичка
34
2
 
3
 
! Отговори
една жена преди 12 години
Какъв е този Дъбеш, Сопотско? Може би имат предвид с. Дъбене, Карловско?
33
3
 
29
 
! Отговори
МИМИ преди 12 години
ЕЕЕЕ САМО ГРАМОТА ЛИ ???????- КРАДЛИВИ СВРАКИ 10% ОТ НАХОДКАТА МУ СЕ ПОЛАГА.
32
3
 
29
 
! Отговори
GUN преди 12 години
Поклон пред такива българи, които милеят за историческото ни наследство. Дано все-повече подобни новини четем.
31
6
 
16
 
! Отговори
Tina преди 12 години
"На находката случайно попаднал местният жител Росен Тодоров, който предал съкровището на Градския исторически музей в Свищов."Браво, г-н Тодоров! Един достоен и истински българин!Парите не са най-голямата награда.Радвам се, че има хора, които го разбират и съжалявам, че повечето хора все още не сме достигнали тази духовност.
30
5
 
42
 
! Отговори
Бай Иван преди 12 години
точно затова всеки ще краде съкровищата, понеже дават едно БЛАГОДАРЯ, поне да му бяха дали 10% неблагодарниците
29
5
 
7
 
! Отговори
NIE OT BSP преди 12 години
6TO NE GO OTKRADNA BE NIE KOLKOTO PO KRADEM PO NI OBICHA NARODA
28
2
 
5
 
! Отговори
gtf преди 12 години
до 11 ..и аз, то държава просто няма
27
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
тц тц кви глупости колко пари струват..
26
8
 
15
 
! Отговори
Не така ! преди 12 години
Наградили с грамота човека който е предал съкровището. Ба си ! Той можеше да мине само с благодарностите. Аз никога не бих подарил 1,5 млн. евро за един лист хартия, най малкото защото моето магаре грамоти не яде.
25
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
а откога металотърсачите са незаконни? В металотърсача в най-добрия случай има 10-тина намотки с медна тел, 2 мосфет транзистора, няколко пасивни елемента и батерия, какво му е незаконното?
24
3
 
19
 
! Отговори
Предполагам... преди 12 години
Ако тези украшения са златни със сигурност жената която ги е носела е била нещо като Цецилия Карагьозова-Бориславова. Ако обаче украшенията не са златни с тях е била накичена някоя от тогавашните фолк-певици или някой Азис, например.
23
3
 
20
 
! Отговори
Мишо преди 12 години
Опитах да намеря цитираното от авторите "прочуто вълчедръмско съкровище", но такова липса - има "вълчитрънско". Аз не съм компетентен и може би греша нещо, или авторите на статията?
22
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
do 3 darzavata samo moze da vzima, no NIKOGA ne dava. as bih si go zapazil za mene, ne da zabogatjavam, a da mu se radvam i kogato doide vreme i sam siguren, 4e njama da se podmeni i prodade v 4uzbina 6tjah da go dam v muzei. aide sega minusite, no tova e pisano ot sarze i bez zadni misli.
21
3
 
8
 
! Отговори
d0 19 преди 12 години
Сметай ква фурия е била тая древна кака :) кой знае какви "техники" е знаела
20
2
 
26
 
! Отговори
ZLA преди 12 години
Ами точно защото българската държава не плаща полагащото се на открилите имане-те иманярите го изнасят зад граница!И стига сте писали глупости-разбрали-недоразбрали!Човека бил безработен и е правил опити да се свърже с иманяри,които да изнесат откритото на запад.Но "родната полициая" не спи!Имала внедрен човек там, и така стигнали до него.И т.к. не бил изтекъл срока за предаване-той го предал"доброзорно"!
19
7
 
31
 
! Отговори
кк преди 12 години
Сега ще го "изнесат за вечна изложба в чужбина" и няколко месеца по-късно, някои хора ще разполагат с нови вили, парите за които са придобити "от наследство".
18
11
 
11
 
! Отговори
Observer преди 12 години
Обаче ме кефят ..., 2000 г. пр.Хр и пак са имали кинти. Накити, а у, ЛАНЦИ ... СМЯТАЙТЕ !!!!И кво излиза, че няква средновековна к*рва е ходела с жилязу по нея дето може да изхрани Пловдив за 1 ден ...
17
4
 
8
 
! Отговори
цецо преди 12 години
явно не сте чели статията във вестника и затова сте леко заблудени :)))....ПОПРАВКА на номер 12 - просто ченгетата там са иманяри и са го притиснали, не са могли и са се направили на полицаи ;) и човега става дарител
16
5
 
18
 
! Отговори
ETNA преди 12 години
Защо винаги, когато някой направи нещо хубаво и похвално трябва да бързаме да го насереме?! Аз казвам едно голямо БРАВО на този човек! Малко са тези, които биха го направили и аз искрено им се възхищавам, независимо какви са били подбудите им!

Спонсорирани публикации