Съкровище за над 1,5 млн. евро открито край Свищов

Находката датира от 2000 г. пр.Хр.
Обновена: 21 сеп 2011 13:38 | 21 сеп 2011 10:38, Елка Василева
75
Съкровище за над 1,5 млн. евро открито край Свищов
Част от съкровището, открито край Свищов. Снимка: БТА

Съкровище от златни накити и бронзови предмети беше открито миналата седмица край Свищов. То е с изключителна художествена, историческа и научна стойност, която по експертни оценки надвишава 1,5 млн. евро.

Това съобщи на пресконференция в крайдунавския град доц. Павлина Владкова от Регионалния исторически музей във Велико Търново.

На находката случайно попаднал местният жител Росен Тодоров, който предал съкровището на Градския исторически музей в Свищов.

За своя патриотичен жест той получи официална благодарност от градските власти и грамота за най-големия дарител на музея, който се помещава в родната къща на писателя Алеко Константинов.

След лабораторни анализи и оценка на експерти е установено, че колективната находка датира от 2000 г. пр.Хр. От общо 20 предмета седем са златните торкви*, гривна и апликации с общо тегло 266,5 г. Стойността на златото, което е с примеси на сребро, се изчислява между 18 и 21 карата.

Най-голяма по размер и карати е златна спираловидна гривна, поставяна над лакътя на ръката – 68 г и 21 карата. Не по-малко ценни находки от съкровището са три бронзови брадви и три секача.

Според специалистите находките са от късната бронзова епоха и дават ценна информация за навлизането на технологиите за производство на оръдия на труда и оръжия от бронз, които заменят изделията от каменната ера.

Това не е единствената колективна находка от бронзовата епоха, открита в района на Свищов, посочи доц. Владкова. Тя припомни за намерена в началото на миналия век златна торква, която сега се съхранява в Националния исторически музей, както и за селище от тази ера, открито край Нов град, Русенско, което се намира на 15 км от Свищов.

Най-голямата колективна находка са 2000 златни плочки от 3000 година пр.Хр., намерени край с. Дъбеш, Сопотско, както и прочутото Вълчедръмско златно съкровище, датирано от 12 в. преди Христа, уточняват от музея в Свищов, посочва БТА.

---------------------
*Торква – незатворен обръч от желязо, сребро или злато, носен на шията като белег за знатност, като накит или като бойно отличие.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още по темата: съкровищеСвищов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
2
 
19
 
! Отговори
Салахадин преди 12 години
Дам 10% от стойността трябва да плати държавата по закон.Че, кой бяга от 300 000 лв?Просто трябва да се знае точната стойност.Чудно ми е обаче,как ще му платят?Някой тука да пише като е предавал и са му дали пари?
14
3
 
18
 
! Отговори
джеки преди 12 години
евала на човека!!!!!!
13
2
 
42
 
! Отговори
аз преди 12 години
Преди няколко дни имаше статия за Росен Тодоров-безработен, обикалящ с металотърсач за старо желязо. След като предал съкровището изчезнал. Не се знае дали заради шума и голямото внимание към него или иманярската мафия му е видяла сметката. Така пишеше в статията. Дано да си е жив и здрав човека.
12
6
 
38
 
! Отговори
за 12 преди 12 години
Остави ни да вярваме, че има и честни българи бе. Без тая вяра съвсем ще заприличаме на евреите.
11
13
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
явно не сте чели статията във вестника и затова сте леко заблудени :))) Росенчо намерил златото с незаконно притежаван металотърсач, след което така хубаво се похвалил в селото, че новината за съкровището стигнала до полицията, която започнала да поразпитва и той набързо занесъл накитите, преди да дойдат да го окошарят за иманярство...но все пак ще го обвинят в притежание на металотърсач...така че няма нужда да пишете повече за честността на бедния българин :))))
10
19
 
17
 
! Отговори
Бургас преди 12 години
Нищо не давам на тази държава..
9
4
 
40
 
! Отговори
Кратун преди 12 години
Мисля, че по закон откривателят получава 10% от стойността на откритото. Ако наистина е така и аз бих го предал срещу едни 150 000 напълно законни евра....
8
6
 
23
 
! Отговори
муню преди 12 години
Роска,Роска...не го заслужаваме бе !
7
4
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ПРЕЗИДЕНТА ПЪРВАНОВ НА ГО НАГРАДИ С ОРДЕН СТАРА ПЛАНИНА!ДАЛ Е НА ДЪРЖАВАТА 1.5 МИЛИОНА ЕВРА ЧОВЕКА. КОЙ ДРУГ Е НАПРАВИЛ ТОВА ЗА ДЪРЖАВАТА? НИКОЙ!ТАКА И ТАКА ДАВА ОРДЕНИ НА МНОГО ХОРА, ДА ДАДЕ И НА ЕДИН ЧЕСТЕН БЪЛГАРИН.
6
4
 
8
 
! Отговори
ДС иманяри преди 12 години
А какво ли знае Черепа по този въпрос, някак си не ми идва да се зарадвам много.
5
4
 
46
 
! Отговори
от 1 преди 12 години
може да си има пари човека... макар че щом е дарил съкровището явно е честен, а честните хора обикновено нямат пари уви
4
4
 
37
 
! Отговори
ева преди 12 години
Винаги съм се възхищавала на такива хора ! Свалям му шапка на този мъж - Росен Тодоров ! За съжаление в Българската държава не плаща за такива находки, но в крайна сметка това някак си няма голямо значение......Важно е съкровището да остане за поколенията....
3
4
 
72
 
! Отговори
s преди 12 години
някой лев да му бяха дали на човека....така ще има и други ......*** общинари и кмет
2
23
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тоя Росен е честен човек за разлика от ОНЯ Росен.
1
3
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Браво на Росен!

Спонсорирани публикации