Меркел: Гърция е специален случай

Не спазват споразуменията за дефицита, а и получават пари от частни кредитори
Обновена: 31 яну 2012 14:59 | 31 яну 2012 11:47,
102
Меркел: Гърция е специален случай
Ангела Меркел, Снимка: Ройтерс

Темата за Гърция отново попадна в центъра на дискусиите по време на срещата на европейските лидери вчера.

Особено силно се очакваше изказването на немския канцлер Ангела Меркел по въпроса, тъй като през уикенда тя лансира идеята контролът върху гръцкия бюджет да бъде поет от Европейския съюз, пише Investor.bg.

„Действителността налага такава дискусия", заяви Меркел след срещата на върха на ЕС по отношение на спорните предложения за изпращане в Атина на специален комисар, който да оценява последните гръцки реформи.

Все пак било ясно, че по-силният контрол може да бъде наложен само със съгласието на Гърция.

„Гърция е специален случай по две причини“, заяви Меркел. Тъй като не е спазила споразуменията за преодоляване на задлъжнялостта на страната и защото става дума и за участието на частни кредитори, за разлика от случаите в Португалия или Ирландия, „за Гърция се породи нуждата от такова наблюдение", посочи тя.

„Има известно разочарование за развитието в страната. Въпросът сега е дали нещо може да се подобри“, заяви канцлерът. Още през октомври бе взето решение за „продължителен мониторинг“ заедно с гръцки експерти, припомни Меркел.

Същевременно тя настоя разговорите за преструктуриране на дълга и за втория спасителен пакет да бъдат приключени възможно най-бързо и едновременно с това отклони възможността за увеличаване на парите за балканската държава.

Вместо това частните кредитори и Гърция трябвало да направят повече, за да намалят дела на задължения на страната до 120% от БП до 2020 г.

Срещата на върха в цитати - кой какво каза за Гърция и бъдещето на еврозоната
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още по темата: дълговете на Гърция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
1
 
4
 
! Отговори
???? преди 12 години
ТЕ СА ИМ ПРОЧЕЛИ ПРИСЪДАТА ВЕЧЕ!САМО ЧЕ НЕ Я КАЗВАТ НА ГЛАС ДА ГО ДУХАТ ТОВА МЪРЗЕЛИВО ПЛЕМЕ!
81
1
 
2
 
! Отговори
илко преди 12 години
Германия заби Гърция сега Бойко обича меркел и нас ще забии .утре Германия може да се оправлява и отМНОГО МНОГО ТОЧНО МНЕНИЕ !!
80
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Германия заби Гърция сега Бойко обича меркел и нас ще забии .утре Германия може да се оправлява и от Турци.а Турците са още фанатици когато Гърция е зле е лошо защотото и Гърците са мързеливи но Гърция има лоби .България е сама на Балканите без приятели заобиколена около вълци -турция Гърция сърбия.хич не ме интересуват нашите съседи мен ме интересува България и хората кото живеят тук да са добре.България на съседи не може да вярва и не трабва да дава гарници за нападение на каквито и да е държа
79
4
 
11
 
! Отговори
SAVCHO1950gdg преди 12 години
Г-ЖО МЕРКЕЛ, КАК НЯМА ДА Е СПЕЦИАЛЕН СЛУЧАЙ, КОГАТО ПОВЕЧЕ ОТ 50% ОТ ГРЪЦКИЯ ДЪЛГ Е КЪМ НЕМСКИ БАНКИ И КРЕДИТОРИ ! КОГАТО ТЕ ТЪПКАХА ПАРИ ТАМ И ГИ ПЕРЯХА С ЕДИН ПРЕСТЪПНО ДОБЪР РАНДЕМАН НЕ КВИЧАХТЕ, А СЕГА НАТИСКАТЕ ВИЗАНТИЙСКИТЕ НАСЛЕДНИЦИ ДА СЕ СВИВАТ !! НЯМА ДА СТАНЕ, ТЕЗИ СА С ИМПЕРСКО МИСЛЕНЕ И НЯМА ДА ДОПУСНАТ ДА ГИ ДИСЦИПЛИНИРАМЕ, Т.Е. ДА ИМ ВЗЕМЕМ КОКАЛЪТ ОТ ПАСТТА !!!
78
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
НЕ СЕ ЛЪЖЕТЕ,НИЩО НЕ ИМ ВЛИЗА,ЗАД ТЯХ СА САЩ И ГЕРМАНИЯВСИЧКО Е ЗА ПАРАВАНЩЕ ГИ СПАСЯТ И ВСИЧКИ ГО ЗНАЯТ,ЗАЩОТО ВСИЧКИ ЩЕ ЗАГУБЯТ МНОГОНИЕ ДА МУ МИСЛИМ
77
2
 
8
 
! Отговори
antipasta преди 12 години
е сашто елада велик страна? елада много лъже, елада иска *** се с всицки в европа, това лосо, много лосо....
76
2
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
Не ги защитавайте ***,нека да фалират и дебелите им и мързеливи гъркини да дойдат тук да не чистят,готвят и перат.Гърците винаги са били ***,ето и сега в България има гръцки шивашки цехове които не изплащат заплати.Гърция може да бъде разделена между Турция,България и Сърбия но без населението защото няма какво да го правим.Него могат да си го вземат германците,че да им мързелува и филосовства там
75
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
не може да ги зарежат, защото стойността на днешните пари е "дълг". Тия кредити като са им дадени е с цел да се остойностят от гръцките работници. Колкото и просто да изглежда всъшност е доста сложно в епохата на хартиените пари
74
3
 
20
 
! Отговори
Мачете преди 12 години
И кое им е специалното на тия *** , най-обикновенни мошенници и измамници които окрадоха ЕС. Дано фалират и им вземат държавата.
73
2
 
10
 
! Отговори
до 73 преди 12 години
Също гърци са Василий ***, Никифор Геник, Исак Ангел, простакът Терсит /Омир, "Илиада"/, ген. Пангалос, който искаше да откъсне Петричко от България, националът Домазос, когото Хр. Бонев направи луд на стадиона в Атина, полицаите, които допуснаха да плюят и обиждат български волейболисти наскоро и ......и....Айде, скрий се, такива доводи са ***, ама много!!!
72
4
 
14
 
! Отговори
до 39 преди 12 години
Математиката и доста други науки е измислена от арабие,а гъците си мислят,че са те,демокрацията е работа на римляните.
71
5
 
16
 
! Отговори
БЪБГАВИН преди 12 години
ГЪРЦИТЕ ВИДЯХА КАКВО СТАНА С НАС И ВЪРТЯТ ВСЯКАКВИ ВИЗАНТИЙСКИ НОМЕРА ДА ИЗБЕГНАТ НАШАТА УЧАСТ. НЯМА ДА СТАНЕ. ЛЕКИЧКО ИМ ВЛИЗА, НО ЗА СМЕТКА НА ТОВА СИГУРНО.
70
2
 
22
 
! Отговори
до 23 преди 12 години
Аболютно съгласен,едва ли философите са били гърци,колкото нашият цар Самуил е бил македонец.Започва да става известно,че гъците са започнали да фалшифицират историята както им е угодно на тях.
69
4
 
18
 
! Отговори
до 20 преди 12 години
Най вероятно цветята са засадени от някоя българка отишла там на гурбет,а бъди сигурен,че с тракторчето не оре гръка,а пак някой гурбетчия.Аз не съм чувал за работливи гърци.Всичките са мошенници.
68
3
 
12
 
! Отговори
те са свикнали преди 12 години
да живеят от репарации, сега искат и от Германия такива
67
3
 
17
 
! Отговори
Яна преди 12 години
Кое толкова и е специалното,само чукари,яли и ***,пили и се веселили.Гъркините мързеливи и грозни,гърците също.Лежат само върху античната си история.Я да спрат да им помагат,че да се научат да работят като другите балкански народи,жените им да се научат да перат,чистят и готвят и да си гледат децата и родителите.
66
4
 
18
 
! Отговори
До 72 преди 12 години
Не искам гърците да обеднеят.Искам да не живеят добре за наша сметка /като ни натиснат да ги спасяваме/.Нека си им поискат това което са взели а не да им го опрощават и да им наливат наново стотици милиарди които е ясно,че след 10-20г. пак ще трябва да им опрощават.А ние през това време с голия си *** да им плащаме щото сме фискално стабилни и дисциплинирани.
65
3
 
14
 
! Отговори
Oncho преди 12 години
Браво на гърчаците. Ядоха, пиха и се веселиха и сега сдуханите, бедни държавички ще им платят масрафа. Боли ги германците и франсетата за гърците. Всичко е заради еврото и ако можеха досега щяха да са ги разкарали от еврозоната. Ама с гърците си заминава и еврото и те затова са толкоз ербап. Знаят да се пазарят хората, а ние знаем как да плащаме. За всяко нещо си трябват хора. Едни да викат "Ясо" други да ги трови "Бясо".Айде отваряйте кесиите, че пактът трябва да се пълни
64
8
 
6
 
! Отговори
elin преди 12 години
nema zemat nish na garciq elada e velik strana.germaniq e bokluci i iskat napravqt elada *** ama nema im dadem nash elada na tap germanec . merkel tap chovek.VIVA GREECE
63
3
 
5
 
! Отговори
избирател от ДПС преди 12 години
И ако не ги върнат? Кво? Ще им вземат цървулите!Те са частници кредиторите,затуй тъй ***