Меркел: Гърция е специален случай

Не спазват споразуменията за дефицита, а и получават пари от частни кредитори
Обновена: 31 яну 2012 14:59 | 31 яну 2012 11:47,
102
Меркел: Гърция е специален случай
Ангела Меркел, Снимка: Ройтерс

Темата за Гърция отново попадна в центъра на дискусиите по време на срещата на европейските лидери вчера.

Особено силно се очакваше изказването на немския канцлер Ангела Меркел по въпроса, тъй като през уикенда тя лансира идеята контролът върху гръцкия бюджет да бъде поет от Европейския съюз, пише Investor.bg.

„Действителността налага такава дискусия", заяви Меркел след срещата на върха на ЕС по отношение на спорните предложения за изпращане в Атина на специален комисар, който да оценява последните гръцки реформи.

Все пак било ясно, че по-силният контрол може да бъде наложен само със съгласието на Гърция.

„Гърция е специален случай по две причини“, заяви Меркел. Тъй като не е спазила споразуменията за преодоляване на задлъжнялостта на страната и защото става дума и за участието на частни кредитори, за разлика от случаите в Португалия или Ирландия, „за Гърция се породи нуждата от такова наблюдение", посочи тя.

„Има известно разочарование за развитието в страната. Въпросът сега е дали нещо може да се подобри“, заяви канцлерът. Още през октомври бе взето решение за „продължителен мониторинг“ заедно с гръцки експерти, припомни Меркел.

Същевременно тя настоя разговорите за преструктуриране на дълга и за втория спасителен пакет да бъдат приключени възможно най-бързо и едновременно с това отклони възможността за увеличаване на парите за балканската държава.

Вместо това частните кредитори и Гърция трябвало да направят повече, за да намалят дела на задължения на страната до 120% от БП до 2020 г.

Срещата на върха в цитати - кой какво каза за Гърция и бъдещето на еврозоната
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още по темата: дълговете на Гърция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
25
 
6
 
! Отговори
адонис преди 12 години
*** и *** като вулгарос!
21
11
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Oставете маляките да фалират да умират от глад и да си разпродадат държавата друго не заслужават !!!!!
20
8
 
21
 
! Отговори
николай преди 12 години
Стачкуват нон-стоп повече от година. Убеден съм, че в България и на въздуха да сложат такса, работягите българи пак ще теглят каиша, без и дума да продумат. А гърците имат пари. Това че държавата не можела да плаща заплатите на държавните служите или да си обслужва външния дълг, съвсем не значи, че гръцките домакинства нямат пари. И още мнооого-много време трябва да мине преди да можем с ръка на сърцето да кажем, че гърците били мързеливи. Защото, ако те са мързеливи, ние трябва да сме просто умрели.
19
8
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе всички защитавате гърците в тоя форум, ала много ми е интересно дали ще го давате така ларж, ако вие трябва да плащате те да имат 13 и 14 заплата от по 750 евро, а вие да мизерствате с вашите заплатки /ако работите въобще/.
18
7
 
33
 
! Отговори
николай преди 12 години
Просто гърците са една богата държава, които ще трябва да затегнат колана. Ние сме една супер бедна държава, която в момента се радва, че и богатите плачат. Те че плачат, плачат, ама защото има какво да губят в материално естество. Ние, като нямаме, седим и се хилим от страни и никой не ни брои за нищо.
17
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Моля, не БОЙКОХУЛСТВАЙТЕ !!!Ние сме най- дисциплинираната държава, според другаря Борисов.К'во му пука на тоз, че е на наш гръб, нали трябва да се фука :)
16
4
 
15
 
! Отговори
николай преди 12 години
Нека погледнат статистиката на Евростат. Брутният вътрешен продукт на Гърция с население 11 милиона души надвишава 6-7 пъти брутния вътрешен продукт на България с население около 7.5 млн. души. Нека си зададем въпроса кой създава този продукт и защо нашият е толкова малък, а този на уж неработещите гърци толкова висок. Само един конкретен факт при почти подобни условия Гърция произвежда годишно 1.5 млн. тона домати, при 250 х.тона за България , т.е. шест пъти по-малко.
15
5
 
39
 
! Отговори
отмъщител преди 12 години
Влезте, в което и да е гръцко село. Което и да е. Дори най,-най-близките до българската граница. Къщите на мързеливите гърци са бели, светят. В двора е спряно тракторче, с което мързеливият грък си оре, каквото не го е мързяло да засее. В градината мързеливата гъркиня е посадила цветя. От къщата на мързеливците лъха приветливост. Минавате границата и на 2 км. е българското село. Толкова близо и толкова далеч, както се казва. Къщите са сиви, смачкани. Пътищата до тях са като след война.
14
3
 
6
 
! Отговори
до 13 преди 12 години
ПОРТОГАЛЦИТЕ!!!! Ей неграмотен! я се научи да пишеш, че наместо тн.портОгалци, ти мое си следващия..
13
25
 
19
 
! Отговори
Българин преди 12 години
За разлика от нас гърците са имали Аристотел ,Платон ,Питагор ,Омир и т.н. и т.н.. Те са измислили демокрацията . Техният древно гръцки език ,тяхната древна история са я изучавали всички световни лидери и съвременните гърци го знаят много добре.Нека ние гледаме нашият хал , а не "зяпаме" в чуждата паница.
12
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
недисциплинирания фалиракис пак ще играе сиртакис а дисциплинирания бантустакис пак ще *** коренакис
11
7
 
17
 
! Отговори
sir John преди 12 години
по назад сме от сърбите, само защото ония работят, а ние мързелувамеы я идете по селата и ще ги видите хората, как цял ден висят по кръчмите и освен да поркат, и да играят на карти, друго не правят. Нормално ли е в село на 25 км. от София с 650 жители, да се отглежат 10 овце и 5-6 крави?
10
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Гърция трябва да бъде наказана за наглото си поведение! Тако други няма да си позволят да се държат по същия начин. Ако простите на Гърция, следващите ще са Портогалците, Испанците и Италианците. Ще издържите ли господа да плащате на толкова хрантутяци! Едва ли! Накажете Гърция за назидание на всички мързеливци и лапачи с големи ***!
9
4
 
31
 
! Отговори
Апис преди 12 години
Хахаха еми нека немеца плаща на специалните тогава. А пък ние тук мизеруваме, айде по-младите дето можем да работим горе долу връзваме краищата ама дядовците и бабите ни живеят не на ръба на мизерията, а в мизерия с по малко от 100евро пенсии. И оня *** Борисов говори глупости и се оправдава с другия *** преди него Станишев. Трябва да ги издебнем, когато всички са в НС и да ги запалим тия нещастници така хубаво ще гори с толкова мазнина!
8
4
 
23
 
! Отговори
цензурата в БГ преди 12 години
Не е изненада последното място на България в класацията за свободата на словото в европейските държави, обяви по БНР Кристина Христова, генерален секретар на Асоциацията на европейските журналисти в България. Това място било по-скоро очаквано.Тя посочи и най-тежкия проблем: сливането между медиите и властта. Медийните групировки действат като монополисти, като огромни октоподи, които завличат постоянно нови и нови медии. Те се опитвали да скрият тази страшна тенденция чрез постоянно критикуване на определени личности, за да се създава впечатление за наличие на критика.Медиите се използват за груба разправа с хора, които пречат, добави Христова.Дори Унгария е преди нас, въпреки атаките срещу нея в последните месеци. Трябва да се насърчават журналистите, които продължават да работят в тази тежка ситуация, каза Христова. Много регионални медии пък действали като Пи Ар агенции на политически и икономически кръгове по места, добави тя.Frognews.bg
7
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Уж бягаме в ЕС, а сме по-назад от Сърбия и АлбанияБългария е на 30-о място по показателя качество на живот от 35 страни, като ни изпреварват дори Сърбия, на която тепърва й предстоят преговори за членство в ЕС, и Черна гора, също кандидат
6
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
а кучетата в бг стягат коланите до откат
5
5
 
21
 
! Отговори
,,LARI,, преди 12 години
NIE KATO GI SPAZVAME,ZATOVA SME V TAKAVA MIZERIJA.
4
14
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В Гърция не е имало комунизъм и затова не са затъпели.
3
7
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Меркел: Гърция е специален случай а ние българите ще си умрем в мизерията

Спонсорирани публикации