Меркел: Гърция е специален случай

Не спазват споразуменията за дефицита, а и получават пари от частни кредитори
Обновена: 31 яну 2012 14:59 | 31 яну 2012 11:47,
102
Меркел: Гърция е специален случай
Ангела Меркел, Снимка: Ройтерс

Темата за Гърция отново попадна в центъра на дискусиите по време на срещата на европейските лидери вчера.

Особено силно се очакваше изказването на немския канцлер Ангела Меркел по въпроса, тъй като през уикенда тя лансира идеята контролът върху гръцкия бюджет да бъде поет от Европейския съюз, пише Investor.bg.

„Действителността налага такава дискусия", заяви Меркел след срещата на върха на ЕС по отношение на спорните предложения за изпращане в Атина на специален комисар, който да оценява последните гръцки реформи.

Все пак било ясно, че по-силният контрол може да бъде наложен само със съгласието на Гърция.

„Гърция е специален случай по две причини“, заяви Меркел. Тъй като не е спазила споразуменията за преодоляване на задлъжнялостта на страната и защото става дума и за участието на частни кредитори, за разлика от случаите в Португалия или Ирландия, „за Гърция се породи нуждата от такова наблюдение", посочи тя.

„Има известно разочарование за развитието в страната. Въпросът сега е дали нещо може да се подобри“, заяви канцлерът. Още през октомври бе взето решение за „продължителен мониторинг“ заедно с гръцки експерти, припомни Меркел.

Същевременно тя настоя разговорите за преструктуриране на дълга и за втория спасителен пакет да бъдат приключени възможно най-бързо и едновременно с това отклони възможността за увеличаване на парите за балканската държава.

Вместо това частните кредитори и Гърция трябвало да направят повече, за да намалят дела на задължения на страната до 120% от БП до 2020 г.

Срещата на върха в цитати - кой какво каза за Гърция и бъдещето на еврозоната
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още по темата: дълговете на Гърция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
РевеМеОооооооооооооо тракоманиииии
61
2
 
17
 
! Отговори
справедливо преди 12 години
Писна ни на всички с тази Гърция.. Европа има да решава по-важни проблеми.. Като да спре да налива милиарди в балона наречен "made in china". Не е нормално Европа да обеднява и да се възхищава на жълтите, който произвеждат големите Европейски и американски брандове. Трябва сериозно да се замислят за едно огромно мито на стоките правени там. Европа ще си върне блясъка, когато като си купиш маратонки "Карра" на тях пише ,че са произведени в Италия, понеже безработицата в Италия е вече страшна..
60
7
 
7
 
! Отговори
СПИРИДОН КАРАГУНИС преди 12 години
ЯСССУУУУУ РЕ ВУЛГАРИ, ТЪРСЯ ВИЛА В ПЕТРИЦ НА ДВА ЕТАЗА...ПЛАСТАМ 300 ОИТО НА МЕСЕЦ....ЗА ДВА МЕСЕЦА РАБОТА МИ ТРЕБЕ...КОЙ ПОМАГА НА ЕЛЛИН-МАКЕДОН ОТ СЕРЕС ??
59
13
 
7
 
! Отговори
за 55 преди 12 години
ЦЯЛ СВЯТ ЗНАЕ ЧЕ ПЛАТОН, ПИТАГОР, АРИСТОТЕЛ И ОМИР СА ГЪРЦИ. Така че твоите смешки можеш да си ги пишеш по стените на градските и селски ***, тракоман-ефенди.
58
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Интересно нещо е българина, вместо да се стреми да забогатее и да си оправи живота, той се е вторачил в съседа и се моли онзи да обеднее.
57
2
 
12
 
! Отговори
до 42 преди 12 години
Всъщност именно това е целта на кризата и на тези преди нея,а и в бъдеще предполагам.Хората да се раждат с дълг и общо взето винаги да си остават финансовозадължени към банките т.е. към елита.Не го пожелавайте на гърците,защото както сме"огладнели",ще ги настигнем само за едно десетилетие(стига да ни отпуснат кредити),а после и внуците ни няма да могат да върнат изяденото и изпитото.Не е добре да мизерстваш,но е по-зле да се раждаш с дълг,който така или иначе никога няма да си способен да върнеш
56
3
 
13
 
! Отговори
до 55 преди 12 години
Еееети прекали вече.Господ няма как да е грък, понеже е всеизвестен фактът, че е античен македонец.
55
4
 
17
 
! Отговори
справедливо решение преди 12 години
Ами естествено , че ще доиде време Европа да казва на Гърция какво да прави... КОЙТО ПЛАЩА, ТОЙ ПОРЪЧВА МУЗИКАТА. Гърците подписаха много споразумения миналата година, и се оказва ,че не ги спазват (точно както са правили византийците преди 1000 години)...да ама търпението на дисциплинираните Германци се изчерпва.
54
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Какви Атиняни и спартанци ,бе ? Населението на Гърция няма нищо общо с древните елини.....А ако се съди по големината на заплатите на гръцките депутати и министри сравнени с останалите в Европа,то Гърция е най-стабилната ,развита и работеща икономика в ЕС !!!
53
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Ото пристигнал с екип бюрократи от Бавария, само един от които бил стъпвал в Гърция. Те си мислели, че отиват в страната на Софокъл и Платон. Но попаднали в съсипана от войната бивша османска провинция, която финансово била поставена на колене", описва Вернер Хелмбергер, директор на институцията, управляваща дворците в Бавария.(В гръцката история този етап е известен като ксенократия (управление на чужденците).
52
2
 
8
 
! Отговори
до 57 преди 12 години
Абсолютно си прав. Плебеят си остава такъв, въпреки, и все ще се чувства долна проба и ще задава въпроси от рода, "а да си българин?".Усещането е в теб самия, а като гледам форумите ,каква помия са и като че ли простака се наслаждава да изглежда и иска да изглежда още по- голям ***...
51
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Вместо само да плюете гърците, вземете разучете как точно се е пръкнала свободата и демокрацията им. По времето на тиранина Хипий, атиняните са били смачкани под тирания и полицейщина, точно както българите в момента, затова Клистен измислил коренно различно управление, с което хората си разрешили проблема и се отправили към Златен век. Стига с тоя Аристотел - той само е обрал плодовете на демокрацията, затова ви изглежда велик.
50
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да се сравняват сегашните гърци с древните е все едно смешните опити на македонците да се сравняват с Александър и баща му излязъл от полисите. Вместо да се бият в гърдите и да гледат назад е по-добре да пуснат друг да им оправя сметките, след като те сами не могат. Никой не умрял да става таксиджия там или в Италия че да протестират чак толкова за либерализирането някои отрасли.
49
3
 
10
 
! Отговори
НС преди 12 години
до 54 благодаря за мнението, и пак ....борда никой не ни го е налагал, а сами си го избрахме. В гърция уж утвърдена демокрация без комунистически режим и ...в 2012 до къде я докараха.
48
10
 
7
 
! Отговори
до 56 преди 12 години
По добре лентяй и свободен човек, отколкото роб ближещ *** за стотинки.
47
4
 
13
 
! Отговори
ха преди 12 години
Който харесва Гърция по-вече, може да отиде да живее там. Свърши вече със узото ,сиртакито, чупене на чини ,ола,.Ще трябва да поработят като всички останали хора,наследниците на Олимп,там ще става все по-зле и по-зле.Управляващите 2 партии които дълги години се сменяха за да поокрадат коя по-вече, коя по-малко да им върнат парите.Всичките пери ,които ще им даде ЕС са със заробващи клази.
46
7
 
9
 
! Отговори
До 56 преди 12 години
А какво означава българин в същата тази Европа?
45
3
 
4
 
! Отговори
Мнение преди 12 години
До НС, естествено, че е унизително. А за нас не е ли унизително положението в което 15 години сме в борд. И на нас ни казват какво, без да дават обяснения.Германия няма да допусне Гърция да фалира. Има си интереси. Защо само същата тази Германия няма подобни интереси тук у нас?
44
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В Гърция ще става по зле колкото и на някои хора да не им се вярва!!!Гърците пари вече няма да видят! Ако искаха да ги спасяват до сега отдавна да бяха се договорили!Да, в момента все още са по-добре от нас но това е в следствие на инерцията от годините на безконтролно харчене!Имат и спестявания но тези спестявания не са безкрайни!
43
7
 
6
 
! Отговори
НС преди 12 години
Добре де, бедни били, богати били...каквито и да са ...ама не е ли унизително Брюксел да изпрати специален комисар, който да казва как и колко да се харчи? не знам...кажете вие...

Спонсорирани публикации