Талибаните в Афганистан убедени, че печелят войната

Въоръжената им кампания печелела умовете и сърцата на афганистанците
Обновена: 2 фев 2012 14:49 | 2 фев 2012 10:45, Елка Василева
50
Талибаните в Афганистан убедени, че печелят войната
Снимка: Reuters

Повече от всякога талибани биват убивани или залавяни, а при разпитите пленниците изразяват увереност, че печелят войната, пише "Ню Йорк таймс", като се позовава на доклад на НАТО.

Според документа, озаглавен "Състоянието на талибаните през 2012 г.", заловените талибани казват на разпитващите ги американски военни, че тяхната въоръжена кампания печели умовете и сърцата на афганистанците и привлича в редиците им все по-голям брой правителствени служители и войници.

Докладът, основан на 27 хиляди разпита на 4000 талибани и други пленници, установява, че талибанските бунтовници далеч не се смятат за победени, нито са деморализирани въпреки надеждите на САЩ и съюзниците им, че войната е към своя край.

Докладът на НАТО, за който първи съобщи лондонският "Таймс", съвпада с вчерашното изявление на министъра на отбраната на САЩ Лион Панета, че американските сили ще прекратят бойните операции в Афганистан до средата на 2013 г., повече от година преди пълното изтегляне на американските войски, след което намеренията са да се премине към мисия за обучение и помощ на афганистанските сили.

Според цитирания от в. „Таймс“ доклад талибаните с подкрепата на Пакистан се готвят да поемат контрола над Афганистан.

"Мнозина афганистанци вече се подготвят за евентуалното завръщане на талибаните," пише "Таймс", цитирайки доклада. "След като ИСАФ (водените от НАТО Международни сили за поддържане на сигурността в Афганистан) престанат да бъдат фактор, талибаните ще преценят победата си като неминуема," цитира вестникът доклада.

Секретният доклад е отрезвяващ контрапункт на оптимистичните публични декларации на коалицията за напредъка във войната и за бъдещето на Афганистан, след като НАТО си тръгне, подчертава "Ню Йорк таймс". Според вестника докладът изобилства с описани случаи на сътрудничество между бунтовниците и местните власти и служби за сигурност и със сведения на пленници, че в районите, от които се изтеглят чуждестранните войници, афганистанската армия се съюзява с бунтовниците. "Много афганистанци се готвят за евентуалното връщане на талибаните", установява докладът на НАТО, посочва БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
1
 
11
 
! Отговори
ПАТИЛАН преди 12 години
нима някой още мисли ,че може да дойде в собствената ми страна , в собствената ми земя и със сила да ме накара да мисля като него , да работя за него и да ме управлява както си иска? изходът е само един -смърт- за единия или за другия.затова тази война няма да бъде спечелена от американците. най лесно е да се блокират границите по суша и афганите сами да си решат проблема вътрешно. но някой има интереси от живо присъствие в страната иза това плащаме ние.
44
6
 
5
 
! Отговори
outsider преди 12 години
Талибаните може и да са наши далечни роднини. Една от хипотезите за произхода на прабългарите е че са живели в тази част на Азия. Сега е по-важно кой на кого ще прилича в бъдеще време: те на нас или ние на тях.
43
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
45 години комунистите ни набиваха колко прогресивно е да имаш за цар бивш свинар, сега не ви харесва, че министър-председателя е пожарникар с висше образование. Аз пък го предпочитам пред нещото Станишев.
42
2
 
7
 
! Отговори
outsider преди 12 години
До 43: Това, което пишеш не е по темата, но все пак ще го коментирам. Съгласен съм, че трябва да се "закърпи" и смачкания народ, но за съжаление това сега не става - хората обедняват, а неграмотността се увеличава. Самият факт, че човек с пожарникарско образование като Бойко Борисов можа да вземе изпълнителната власт (и много го харесват) говори сам за себе си.
41
7
 
1
 
! Отговори
До 45 преди 12 години
А талибаните с какво се изхранват според теб. Ех тези "убедително звучащи" хипотези...
40
3
 
18
 
! Отговори
Марк О'Селски преди 12 години
Според една хипотеза, звучаща много убедително, войната на щатите в Афганистан е именно заради ликвидираното от талибаните производство на суровина за хероин. Печалбите от международната търговия с тази стока се изчисляват на над 700 млрд. $ годишно, от които сериозна част попълва извънбюджетните фондове на ЦРУ.
39
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Талибаните изобщо не знаят за какво воюват. Някой им пълни тиквите с пропаганда и те си стрелят като роботи. Техният начин на живот е отживелица, ще си тръгнат Щатите и ще ги подпука някой друг - китайци, руснаци, те са пътници.
38
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
електроцентралите кърпим, пътищата кърпим, болниците кърпим, училищата кърпим...---------------- Само смачкания народ няма как да закърпим. Ако не беше комунизма, тези неща пак щеше да ги има, с тая разлика, че българският народ щеше да се състои от свободномислещи индивиди, а не от задръстени овци. Колко са умни възпитаниците на комунистите говори факта колко от тях се набутаха във финансовите пирамиди след 1989 г. На Запад такива *** няма.
37
3
 
12
 
! Отговори
Българин преди 12 години
До 20Съгласен съм с теб ,че необразованите лесно се манипулират. Явно ти си страшно неграмотен ,защото си живял и "учил"в годините на т.н "демокрация",което значи си лесно манипулируем.Аз съм живял и учил в т.н."комунизъм"Заявявам най-отговорно ,че тогава образованието беше задължително и безплатно.За това хората от моето поколение не могат да бъдат лъгани или манипулирани..
36
2
 
7
 
! Отговори
6767 преди 12 години
основния поминък на тази *** държава са маковите насаждения.сега американците ги експлоатират и затова се тепат там.иначе природата е само чукари и прах.почти няма растителност.
35
2
 
16
 
! Отговори
Овенен преди 12 години
Лелеее, колко късопаметни са хамериканците! Забравиха ли Корея, Виетнам, Ирак ...
34
1
 
20
 
! Отговори
Аз преди 12 години
Дами и Господа, преди офанзивата на НАТО един Руски генерал каза ,, В Авганистан Нато ще пожъне загуба във войната. Аз лично съм бил там и знам как се водят военни деиствия." Защо според вас СССР се изтегли от Авганистан? Защото хората живеят в 13 век и това им харесва. Имах съквартирант от там той каза че това за тях е като слънцето и водата не подлежи на промяна. Винаги ще има талибани и макови плантации НАТО трябва да си го набие в главата за да не *** невинни хора там.
33
1
 
12
 
! Отговори
outsider преди 12 години
Икономическата база на талибаните са маковите полета в Афганистан - суровина за производство на наркотици. А тези наркотици се пласират в същите тези западни държави от международната коалиция, която воюва с талибаните. Нека американците да блокират тази търговия, така както обикалят света, за да уговарят партньорите си да ни купуват ирански нефт например.
32
12
 
11
 
! Отговори
Радикален преди 12 години
Решение има и то е елементарно - изтеглят се оттам и засипват всичко с огромни касетъчни бомби и ракети и всичкото талибан сдава багажа. С такива диваци няма оправия по друг начин , бомбене му е майката докато се изпепели всичко.
31
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Май американците не си падат много по историята... В Афганистан досега никой не е печелил война.
30
0
 
11
 
! Отговори
подозрителен преди 12 години
Не знам дали я *ПЕЧЕЛЯТ*, защото те не са я губили! А ако наистина я СПЕЧЕЛЯТ? Какво става после?
29
2
 
10
 
! Отговори
outsider преди 12 години
Политиката на САЩ проявява цикличност както икономическата криза. Догодина ще изтеглят армията си от Авганистан, но когато Алкаида пак направи някой мащабен терористичен акт на тяхна територия, ще се върнат пак. Явно стратегията им е сбъркана. Не може да се постигне военна победа над хора като талибаните, които са зомбирани от деца в религиозните училища в Пакистан и им е внушавано, че ако воюват за исляма ще отидат в рая. С това трябва да се води война, за светско образование и цивилизованост.
28
4
 
3
 
! Отговори
Иванчо до 30 преди 12 години
Никой не го отрича това но на каква цена? Запитвал ли си се от къде са дошли парите за това?Не случайно руснаците не ни признават за победители от вт.световна.Това наливане на средства продължи до 80-те год. докато не свършиха и техните пари и всичко се разпадна.
27
5
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не знам какви са били комунистите, но за 20 години, сиреч - към 1965 г, вече няма в България дете, което да не ходи на училище, село без ток, телефон, лекар - човешки и конски, агроном, няма нито един безработен, след още 10 г. вече има асфалтов път до всяка махала, успяла да се кръсти "село".Аз от комунизъм и от капитализъм не разбирам, обаче онази власт построи дтржава, върху чиито останки все още мърдаме - електроцентралите кърпим, пътищата кърпим, болниците кърпим, училищата кърпим...
26
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
VIVA TALIBAN !!! VIVA AFGANISTAN!!!

Спонсорирани публикации