АЕЦ "Козлодуй", АЕЦ "Белене" или и двете?

Решение по стратегическия въпрос липсва
Обновена: 3 фев 2012 15:02 | 3 фев 2012 12:12,
104
АЕЦ "Козлодуй", АЕЦ "Белене" или и двете?
Площадката на АЕЦ Белене. Снимка: Булфото

Сагата с взимането на окончателно решение за строителството на АЕЦ "Белене" продължава. По последна, но неокончателна информация, решението ще бъде взето до края на март.

Към момента обаче на държавно ниво няма явни индикации към какво решение се върви.

Наскоро енергийният министър Трайчо Трайков публично коментира, че на площадката на АЕЦ Белене може да се изградят „най-различни неща“ освен централа. В същото време той отбеляза, че друга възможност за развитие на атомната ни енергетика е строителството на нов, седми реактор на площадката на АЕЦ "Козлодуй".

Аргументите на министъра основно бяха, че това евентуално би станало по-лесно от изграждането на АЕЦ "Белене", защото на площадката на АЕЦ "Козлодуй" има изградена инфраструктура и са направени предварителни проучвания.

Енергийният министър същевременно не посочи дали строителството на АЕЦ "Белене" и на нов реактор на АЕЦ "Козлодуй" се разглеждат като алтернативи или може да се осъществят и двата проекта.

Така на дневен ред излизат три алтернативни пътя, по които да се развива ядрената енергетика в България. Всички те имат своите плюсове и минуси, но със сигурност решение трябва да има.

Кой от трите варианта – Козлодуй, Белене или строеж и на двете площадки, е най-подходящ, може да научите от анализа на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
10
 
1
 
! Отговори
Распутин преди 12 години
Ползите от бъдещ АЕЦ са само за тези, които ЩЕ ГО СТРОЯТ!Нито тока ще поевтинее(даже напротив), нито е необходима по-голяма мощност за индустрията. А ако се реализират и европейските норми за енергийна ефективност, още НАЛИЧНИ мощности ще станат ненужни! За какво тогава ни е този воденичен камък и то точно сега, когато се нуждаем от пари ПОВЕЧЕ ОТ ВСЯКОГА! майка ми взима 180 лв. пенсия, те АЕЦ ще строят. Да строят АЕЦ когато направят минималната пенсия 500 евро!
34
2
 
9
 
! Отговори
до 23 преди 12 години
Ти човече когато ходиш до тоалетна замърсяваш повече отколкото АЕЦ-а. Водите които се пранасочват към него служат за охлаждане на реакторите. Ако така лесно се замърсяваше водата и всичко около АЕЦ-а в Козлодуй отдавна щяха всички да са измрели. Смешковци, поне един урок по физика или химия прочели ли сте в живота си ?
33
1
 
4
 
! Отговори
spasimir преди 12 години
Докато "Белене" брадясва от пет години,токът у нас така поскъпна,че направи ядрената енергия продаваема дори на двойно по-високи цениот сегашните на АЕЦ"Козлодуй"
32
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 34 ...приказваш пълни небивалици и личи ясно колко си незапознат и некомпетентен...по-добре си замълчи;)
31
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
340 000 кубически метра вода на час се отравят от АЕЦ Козлодуй, 3 милиарда кубически метра вода се замърсява годишноцената (2.8лв/куб.м) е 8.4 милиарда лева които АЕЦ Козлодуй не плаща щото ще фалира*** за сравнение: през 2010 всички домакинства са изразходвали 264 милона кубически метра вода
30
2
 
6
 
! Отговори
до 15 преди 12 години
АЕЦ-а е индустрия ако не знаеш :)
29
4
 
11
 
! Отговори
До 9 преди 12 години
Абе хора, вие откачихте ли бе, така ли стават гафове в ядрени централи. Май идея си нямате за каква сигурност става въпрос. А особено сега, след аварията на японската централа, ако изобщо стрим нещо, повярвайте че ще е най-сигурната в света . По света има над 500 централи, защо решихте, че ние ще строим барака?????
28
1
 
2
 
! Отговори
Йордан преди 12 години
Пълна глупост
27
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Добре че приехме пакта за финансова стабилност и сега гибещи проекти като АЕЦ Белене ще трябва да си търсят пари от банките и да се оправят без държавни гаранции.Нека да видим коя банка ще отпусне 10 милиарда евра за този некадърен проект.
26
2
 
5
 
! Отговори
До 14 преди 12 години
прав си.на сиромашка държава кога е и вървяло.ще ни позволят ли да ги имаме и двете?Сега да се върнем в реалността.Причина за забавянето и отлагането за вземане на решение по този проект е пазарлъка т.е. преговори.Не могат да се разберат кой ще вземе процентите и колко за да подпишат?
25
1
 
18
 
! Отговори
123 преди 12 години
За промитите "зелени мозъци" (ама май наистина им са зелени!) - всеки нормален човек би отворил уикипедия и би отделил 2-3 часа да се запознае с ядрената енергия - как работи реактора, на какъв принцип, а и за авариите също - защо са се получили и биха ли били възможни отново от такъв мащаб. Прочетете това и тогава говорете против. Да питаме хората в Стара Загора от какво бяха обгазени - ТЕЦ или АЕЦ? Хайде малко по-сериозно и диалогът да бъде по-конструктивен!
24
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Спрете АЕЦ!!!Спасете богатството на България - питейната вода!!!
23
2
 
7
 
! Отговори
drugar преди 12 години
до 13Защо си се кръстил безпартиен като си ярко червен? Или може би не знаеш, че 95% от газа който ползваме го купуваме от Русия...
22
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
АЕЦ е най-големия замърсител на водите в България.
21
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
а ти можеш да направиш една френска любов, колкото една и половина руска и точка, инфраструктурати си я имаш----------------------- Много те заболе нещо или мама рускиня се обиди? :)
20
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Франция и България си приличат по това че половината от водното богатство на тези страни минава през радиоактивните турбини на блоковете на АЕЦ.
19
11
 
5
 
! Отговори
Калин преди 12 години
НЯКОИ ДА ЗНАЕ КОЛКО КИНТИ ГЪЛТА .. КОЗЛОДУЙ .. И КЪДЕ ОТИВАТ МИТИЧНИТЕ ПЕЧАЛБИ ОТ НЕЯ :)КОМУНИНСКИТЕ *** СЪТВОРИХА НАЙ СКЪПИЯ ПРОЕКТ В ИСТОРИЯТА НА ЯДРЕНАТА ЕНЕРГЕТИКА..ПРИБРАХА ЕДНИ МИЛИАРДИ .. СЕГА РЕВАТ .. ИСКАЛИ БЕЛЕНЕ .. ЧЕ КОЙ ЩЕ ПЛАЩА .. БЕЛЕНЕ ЩЕ ВИДИТЕ АМА ДРУГ ПЪТ :)
18
2
 
10
 
! Отговори
. преди 12 години
До No 15Самият АЕЦ е индустрия. И то такава, че никоя друга в България не е спечелила подобни пари на страната
17
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
От АЕЦ Козлодуй печелим 100 милиона лева годишно, милиардите отиват нали знаете къде.
16
2
 
19
 
! Отговори
drugar преди 12 години
И двете разбира се! Само че не трябваше националните предатели да спират 3 и 4 блок преди Белене да е готова!

Спонсорирани публикации