АЕЦ "Козлодуй", АЕЦ "Белене" или и двете?

Решение по стратегическия въпрос липсва
Обновена: 3 фев 2012 15:02 | 3 фев 2012 12:12,
104
АЕЦ "Козлодуй", АЕЦ "Белене" или и двете?
Площадката на АЕЦ Белене. Снимка: Булфото

Сагата с взимането на окончателно решение за строителството на АЕЦ "Белене" продължава. По последна, но неокончателна информация, решението ще бъде взето до края на март.

Към момента обаче на държавно ниво няма явни индикации към какво решение се върви.

Наскоро енергийният министър Трайчо Трайков публично коментира, че на площадката на АЕЦ Белене може да се изградят „най-различни неща“ освен централа. В същото време той отбеляза, че друга възможност за развитие на атомната ни енергетика е строителството на нов, седми реактор на площадката на АЕЦ "Козлодуй".

Аргументите на министъра основно бяха, че това евентуално би станало по-лесно от изграждането на АЕЦ "Белене", защото на площадката на АЕЦ "Козлодуй" има изградена инфраструктура и са направени предварителни проучвания.

Енергийният министър същевременно не посочи дали строителството на АЕЦ "Белене" и на нов реактор на АЕЦ "Козлодуй" се разглеждат като алтернативи или може да се осъществят и двата проекта.

Така на дневен ред излизат три алтернативни пътя, по които да се развива ядрената енергетика в България. Всички те имат своите плюсове и минуси, но със сигурност решение трябва да има.

Кой от трите варианта – Козлодуй, Белене или строеж и на двете площадки, е най-подходящ, може да научите от анализа на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ето затова България една фалирала държава коята чака милостиня от по няколко десетки милиона и се е нагъзила като *** за тях.За вас никое предприятие не е печелившо и няма смисъш да се строи.Точно поради тази причина повече от 20 години берем плодовете на онези предприятия които бяха строени преди 89г. След тази "светла" година в БГ нищо не се строи. Само ние не строим, всички други го правят.Турция смята да строи 3 АЕЦа и единия ще работи за БГ иначе оставаме на тъмно.Нали това искате.
74
1
 
2
 
! Отговори
до 77 преди 12 години
Да, съкратих запетайките защото ми се изчерпа броя на позволените знаци. Но според мен си разбрал смисъла, нали???
73
5
 
7
 
! Отговори
родител преди 12 години
Печалбата на АЕЦ Козлодуй за 2010 е смешна, за толкова пари не си струва да рискуваме живота и здраве на нашите деца.
72
9
 
8
 
! Отговори
CE преди 12 години
В момента да строим НОВА ядрена централа си пълна лудост и заробване на данъкоплатците.Ние и в момента произвеждаме повече ел.енергия отколкото израсходваме.Колко печелим от износ? Малко хора знаят,но не е много.С намаляващото население на страната и малкия пазар,който представляваме никой няма да иска да инвестира ей така няколко милиарда в АЕЦ.Само руснаците искат,но те имат голяма изгода и всеки я знае.
71
3
 
4
 
! Отговори
Интилигeнт ;) преди 12 години
До 74: Колега, поне да се беше постарал да нацелиш запетайките. :D
70
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Номер74, пак само заплахи и грозни епитети, защото сте от БСП на вас не ви трябват аргументи защото вашето дело е правоПроектът АЕЦ Белене е нещо което от което се отказа голяма западна корпорация - ето един аргумент.Няма точна цена за АЕЦ Белене - втори аргумент за несъстоятелността на проекта.
69
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
73...не подценявай интелекта на поколението получило образованието си по Живково време....тогава образованието беше на ниво...и явно си личи че твоето не е от него време ...иначе нямаше да бръщолевиш глупости
68
3
 
7
 
! Отговори
:) до 73 преди 12 години
С удоволствие бих седнал на масата за да видим кой е по-образован и кой има по-силни аргументи. В момента само с две думи показа коефициента си на интилигентност.Няма нито един образован човек, който да построи такова изречение с което да обиди толкова много хора.Съжалявам, ти си глупав човек без свое мнение което да защитиш, цитираш думи които си чул по телевизията или си прочел във вестника но не си разбрал.Жал ми е за теб и за твоите подобия, но за съжаление в БГ се изпростява прогресивно
67
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
привържениците на АЕЦ Белене са доста ограничени и арогантни, не се аргументират и съвсем точно отговарят на профила на нискообразования избирател на БСП
66
1
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
хм..ето че излязох прав когато преди време твърдях че тия нищо няма да построят а само раздухват темата и я ползват политически...какво стана бе тикво? замълчахте по темата..ти и твоята групичка ...та нали властта е пак в ръцете ви..кво ви дреме за АЕЦ? а иначе що раздухване беше..ех тарикати с вас тарикати..но съм прав и че казваш това което хората искат да чуят а иначе и ти като предните я караш..маскари с вас маскари
65
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Номер64, проблема е, че АЕЦ не калкулира в цената замърсената вода и след това тази електроенергия се изнася на ниска цена от която губим ниетова че АЕЦ е държавна не значи че тя трябва да ползва ресурсите безплатно, това е нелоялна конкуренцияВ Конституцията на РБ е записано че държавата е задължане на опазва природните ресурси на страната, а когато нещо е безплатно то се разхищава.
64
3
 
3
 
! Отговори
зъл преди 12 години
Нормално за гербавата мутро-комунистическа ***. За три години още няма визия що ще творят. Те всъщност май за нищо нямат такава. Червените имат позиция - за Белене, сините също имат позиция против Белене. А тия са мама мия. След тях е доста вероятно да няма и държава
63
2
 
5
 
! Отговори
CE преди 12 години
Освен за развитието на община Белене и няколко близки до власта фирми като и корумпираните ни политици друг няма да има полза от нова АЕЦ.Не съм против ядрените централи,за съм против нова централа.Да се работи за удължаване на живота на 5 и 6 блок и евентуално да се въведе 1 или 2 нови реактора на съществуващата площадка с изградени връзки и комуникации с останалата мрежа.
62
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Какво стана с хранилището за ядрени отпадъци към АЕЦ Козлодуй? Май пак ще плащаме глоби на ЕС заради некадърницте дето ни управляват.
61
2
 
2
 
! Отговори
до 62 преди 12 години
Тогава защо по време на миньорската стачка се заговори за режим на тока? Даже спряхме износа. Когато след няколко години няма да имаме АЕЦ ще трябва или режим или внос. Това е истината, няма какво да си говорим. Вносът на ел енергия ще ни направи много по зависими от руснаците , отколкото изграждането на нов АЕЦ.
60
0
 
5
 
! Отговори
до 58 преди 12 години
Абе кога те писнаха тебе???? Тия в лудницата да не са спали че ти си на вън??? Това е държавна компания работеща за държавата и задоволяването на енергийните нужди на страната, наясно ли си??? Освен това ако някой льохо реши да си направи устата за тези тъпотии дето пишеш, АЕЦ-а ще си калкулира всички тези пари към цената и тогава 1кв. ще е 2лв, а сметката ти за ток на месец ще е 1000лв. По-голяма глупост не бях чел, а ти цял ден не се спря бе човек.
59
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Съгласен съм че АЕЦ е рискова инвестиция затова не трябва държавата да се забърква.
58
4
 
1
 
! Отговори
CE преди 12 години
Трябва да се ивестира в енергийната ефективност-за саниране на сгради.Ние и в момента имаме предостатъчно ел.енергия (30-40% износ) .За какво ни е нова АЕЦ?-Да сме енергиен център.-Но на каква цена?
57
2
 
4
 
! Отговори
до 58 преди 12 години
И на кой да плати бе , икономиста. АЕЦ е държавана, искаш държавата да плати на държават? Това е същата тъпотия , като това държавните служители да плащат осигуровки, който реално идват от дъжавата- тоест държавата ще им вдигне заплатите за да взима от тях за осигуровки. Единствената полза ще е за НОИ, който реално пак си е държавен Мазало.
56
7
 
2
 
! Отговори
CE преди 12 години
Не ни трябва нова АЕЦ.Това в момента е рискова инвестиция и ще ни излезе прескъпо.България няма места за складиране на отработено ядрено гориво.Да не говорим,че го внасяме и него.За сега Русия го приема на нейна територия отпадъка,на на каква цена ще го взима занапред?Някой въобще правил ли е икономически анализ за цената на тока?Кой ще го изкупува и т.н.Иначе да вземе рушветчето всеки е готов.

Спонсорирани публикации