Германският президент подаде оставка

Кристиан Вулф се оттегли след серия от скандали
Обновена: 17 фев 2012 14:58 | 17 фев 2012 12:45, Елка Василева
50
Германският президент подаде оставка
Вулф направи обръщението си в присъствието на съпругата си Бетина. Снимка: Reuters

Президентът на Германия Кристиан Вулф подаде оставка. Държавният глава съобщи това в телевизионно обръщение.

Вулф обоснова решението си със загубата на обществено доверие. В последното си изявление като президент той каза, че държавният глава трябва да може изцяло да се посвети на своята работа и да се ползва с доверието на гражданите. По думите му обаче това доверие е намаляло значително, затова той не може повече да изпълнява своите задължения като президент.

Вулф призна, че е допуснал грешки, но заяви, че винаги е действал в рамките на закона.

Вчера прокуратурата в Хановер поиска от Бундестага да свали имунитета на президента, за да започне разследване на евентуални злоупотреби със служебно положение.

Според източници от управляващата коалиция в Берлин в събота ще започнат преговорите за кандидат за заместник на Вулф.

Очаква се да бъде потърсена кандидатура, която е приемлива и за опозицията.

Още по темата

От средата на декември германският президент е в центъра на скандал заради връзки с богати бизнесмени. Той бе критикуван, че когато е бил премиер на Долна Саксония, е взел от съпругата на свой познат голям заем при много изгодни условия и че пак като ръководител на провинцията през 2007 г. се е възползвал от безплатна почивка, осигурена му от бизнесмен.

Обвинен бе и в опит да окаже натиск върху главен редактор, за да скрие неудобната за него информация за заема.

Кристиан Вулф вече се извини, че преди време не е казал за заема, който взел, за да си купи жилище и отхвърли призивите да подаде оставка.

Заяви също така, че си е платил за тридневния престой в германски курорт, за който се твърди, че му бил осигурен от бизнесмен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
1
 
! Отговори
Вулф преди 12 години
Така трябва браво г-н Вулф! Иначе Бетина , бих я натрътил.
43
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хората за какви работи подават оставка!!! А тук някой премиери спират митнически проверки и назначават хора с които играят футбол, ама няма проблем! Да живее Бойко:))
42
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Вулф бързо да идва в България!Тук е рай за такива като него!Даже накрая ще му връчат орден "Стара планина"!
41
0
 
5
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 12 години
Бате Кристиане, трябвало е станеш политик в България, а не в Германия. У нас щеше да си открадеш и нямаше да има последици. Географска грешка.
40
0
 
1
 
! Отговори
Иван преди 12 години
Дългия *** току що обяви че германския президент е подал оставка "защото е теглил кредит да си купи жилище"..." и представете си уважаеми зрители в Германия подават оставки само за това а в България......" сещате се за хроничната злоба към Борисов и Цветанов.И нали е дълъг а това не е гаранция че е умен не прави разлика между изтеглен кредит и взети 500 000 евро от съпругата на приятел / това е направил германския президент/Или така чете евангилието.......
39
2
 
2
 
! Отговори
хаха преди 12 години
Айде, масоните натопиха невинна жертва
38
3
 
2
 
! Отговори
муспи преди 12 години
Нашият президент е потресен от простотията на германския! Може да го каже на чист немски, ако го попитат де. Бойко също гледа на тези работи като на марсианско шоу.
37
0
 
16
 
! Отговори
СЛАВЯНИН преди 12 години
Подал е защото е германски президент, не български, българския властник е нагъл до мозъка на костите си, той и да напсува България няма да си я подаде, а ще иска да го наградят със орден за заслуги към родината си!
36
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ами да вземат пример нашите умници, така се прави в цивилизованите страниа ние тук си отглеждаме Бай-***, че и ги правим кметове, депутати, премиери, министри, президенти и после няма отърване от тях
35
1
 
16
 
! Отговори
забелязала преди 12 години
При нас гаф, след гаф, а оставка подават само пешките, когато рейтинга на Борисов се разклати. А думите оставка за изпечени мошеници и шантажисти като Миро, Цецо, Боко са табу.
34
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Сега е ред на Меркел!
33
3
 
30
 
! Отговори
но комент преди 12 години
На тоя ако му бяха намерили 6 апартамента придобити с пнеизвестни пари, германците щяха революция да вдигнат.А в България-нищо, на нашенеца не му пука.ами затова германия е германия и българия е българия.Щото там не дават хората през просото да се върви.А тука-трябва на някой министър едва ли не убийство да му разкрият, та да си подаде оставка.чопнала си неква госпожа 30 бона бнусче, ей тъй на-сама си ги определила, щото сама решила, че си ги заслужава и после тия дето го извадеха наяве криви
32
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ако следваше примера на Вулф,тройната коалиция трябваше да е вече 2.5 г в пандела
31
6
 
1
 
! Отговори
Ето ! преди 12 години
Това е държавническо поведение. Но има една голяма особеност. В развита страна е редно да се постъпи така както постъпва този човек. Но в страна като България където има да се въвежда много ред и да се оправят много неща, всичко трябва да се гледа обърнато наопаки. Кои трябва да си отиват би следвало да се определя по това кои застават на инструмента който се опитва да въведе реда, като подхвърлят скалъпени обвинения срещу него, за да спадне доверието на обществото към него.Ще ги познаете лесно
30
4
 
25
 
! Отговори
Trunkalakis преди 12 години
Ако следваше примера на Вулф, Цветанов до сега трябваше 3 пъти да е подавал оставка...Да, ама Не!
29
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Германците и президент ли имали?
28
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ето- виждате ли каква е разликата между България и Германия? Затова и са толкова напред, а ние срещу тях да тичаме, не можем да ги стигнем.
27
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Бойко му я е поискал!
26
1
 
18
 
! Отговори
До 12 преди 12 години
Никога няма да ти падне Бетинчето, защото си *** и мястото ти е в Bulgarische Zoo! На тебе мозъкът ти е на друго място, а за Бетинчето има много по-интелигентни хора, далече от ***.
25
0
 
20
 
! Отговори
Varbanov преди 12 години
Някой писа, че така правили достойните хора. Запознат съм с темата и мога да твърдя, че благодарение на медиите натискът към Вулф не беше чудо за 3 дни. Благодарение на тях, с изкарване на нови факти през ден, го принудиха да напусне поста. По-добре късно от колкото никога.

Спонсорирани публикации