Бизнесът със скрап пак недоволен от МОСВ

Екоминистерството не се е съобразило с решение на Конституционния съд
Обновена: 3 апр 2012 14:43 | 3 апр 2012 14:12, Миглена Иванова
6
Бизнесът със скрап пак недоволен от МОСВ
Снимка: архив, Булфото

Бизнесът със скрап отново протестира срещу предложените от екоминистерството законодателни промени за разположението на площадките за вторични суровини само в индустриалните зони с одобрени общи градоустройствени планове на общините.

В съобщение до медиите представители на двете браншови рецикриращи организации съобщават, че министерството на околната среда и водите не е успяло да коригира текстовете в Закона за управление на отпадъците, така че да не противоречат на Конституцията и да не поставят отделните компании в неравноправно положение едни спрямо други.

След като Конституционния съд (КС) определи като противоконституционно изискването на действащия закон площадките за скрап да се разполагат само на територии, определени с общ устройствен план, от екоминистерството предложиха промени, които според бизнеса отново противоречат на основния закон, "защото запазват изискването одобрените площадки да се намират в зони с приет общ (или аналогичен на него) устройствен план".

С направеното предложение екоминистерството на практика не внася никаква промяна в съществуващото положение, тъй като законни ще бъдат само площадките, чиито оодобрени планове съществуват само за 1/3 от територията на България, заяви за Investor.bg Петър Кичашки от Асоциацията на рециклиращата индустрия.

Кичашки поясни, че бизнесът настоява администрацията да приеме за меродавни подробните устройствени планове на общините, тъй като по този начин няма да поставят фирмите в неравноправно положение при узаконяването на площадките за метални отпадъци.

Още икономически новини от България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още по темата: скраптърговия с метали
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
5
 
2
 
! Отговори
777 преди 12 години
БИЗНЕСЪТ СЪС СКРАП ,СТИМУЛИРА *** ПРЕСТЪПНОСТ!ДА ГИ ЗАКРИВАТ!
5
4
 
0
 
! Отговори
Любо преди 12 години
Според мен трябва да са само в индустриалната зона и правилния закон е просто вдигнете данъците на база страничен шум така ще обхванете и заведенията.
4
5
 
2
 
! Отговори
!!!!! преди 12 години
Народа е недоволен от бизнеса със срап - завъртяли са камерите или са ги изключили и на НЕПОКРИТИТЕ места продължават да прибират забранени "отпадъци". Да се закрият и махнат далече от градовете.
3
1
 
4
 
! Отговори
men преди 12 години
da im izsyhnat rycete na vsichkite kradci i berachi na djilazu.
2
6
 
7
 
! Отговори
бизнес със скрап!? преди 12 години
Айде стига бе, бизнес със скрап! Крадец до крадеца! Опоскаха държавата тия, в съюз с ***! И *** си ще продадат... колко щети нанесоха, никъде го няма това!Да ги затварят всички, какво са заизвивали! Лобистки закон... глупости! След 20 години обир тая държава трябва да се справи най-накрая с проблема!Затварай!
1
5
 
5
 
! Отговори
тромпетист преди 12 години
На този "бизнес" му трябва една изключително сериозна проверка от МВР!Огромната част са крадени метали,или откраднати коли,или открадната техника и т.н...