Как би изглеждало излизането на Гърция от еврозоната

Британският Guardian очертава пет тежки стъпки по пътя към драхмата
Обновена: 14 май 2012 14:55 | 14 май 2012 13:00, Бойчо Попов
137
Как би изглеждало излизането на Гърция от еврозоната
Снимка: Reuters

Едва допреди две години възможността някоя държава  да напусне еврозоната бе немислима. След като обаче гръцкият народ се обърна срещу мерките за икономии, става все по-лесно да си представим начина, по който разпадането на валутния съюз може да протече.

Масова безработица, инфлация от 50%, унищожителна рецесия и бягство на гърците към чужбина - мнозина анализатори вещаят подобна мрачна картина на фона на нарастващата вероятност Гърция да напусне зоната в следващите месеци, пише The Guardian.

От гледна точка на икономиката Гърция е малка - тя съставлява едва 2,2 на сто от брутния вътрешен продукт на еврозоната. Излизането от валутния съюз обаче може да предизвика хаос в страната, а има и потенциала да нанесе остри последици и на останалите държави от съюза.

Според американската банка Citigroup към момента има 75% вероятност Гърция да напусне еврозоната през следващите 18 месеца. Това би поставило прецедент, а валутната зона би могла бързо след това да се разпадне, ако и други уязвими държави, каквито са Италия и Испания, последват подобен ход.

Отпадането на Гърция от еврозобата би могло да заличи 20% от БВП на страната мигновенно, а инфлацията би стигнала 40-50%. Съотношението дълг/БВП пък би могло да се изстреля до 200%, смятат анализатори на френската банка BNP Paribas.

Подобни предсказания са само догадки – реалните последствия ще зависят от това, колко голяма ще е девалвацията, ако Гърция се върне към драхмата. Очакванията на Доун Холанд от британския National Institute of Economic and Social Research е на мнение, че стойността на гръцката валута ще падне с 50%.

За сравнение аржентинското песо се обезцени със 70 на сто, след като страната обяви банкрут преди десетина години.

Последствията от разпадането на еврозоната са неясни. Главният икономист на Investec Филип Шоу изказва следното мнение: "Достатъчно лошо беше, когато създадоха еврозоната. Разпадането й или излизането на някоя държава би било доста сложно. Един от проблемите би бил какво ще остане деноминирано в евро и какво – например в драхми. Няма да е лесно”.

Възможно е обаче това да се окаже препятствие, пред което да трябва да се изправим. Сигналите  за тревога вече са ясни - не е трудно да си представим поредица от събития, които през следващите месеци да оставят Гърция без друг избор, освен да напусне еврозоната.

Петте стъпки, които страната ще трябва да извърви при задълбочаване на проблемите, вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако Гърция излезе от еврозоната, Германия и Франция няма да могат да си върнат заемите и парите отпуснати на Гърция. Единственият изход ще бъде Германия и Франция да приложат военна окупация на Гърция и да конфискуват гръцките имоти и пари.
94
9
 
17
 
! Отговори
до ЕС преди 11 години
След 1989 г. България съсипа иконмиката си, образованието си, здравеопазването си, армията си и постоянно върви надолу. Къде виждаш движение нагоре при България. Преди 1989 г. Гърция получаваше значителни помощи от САЩ и ЕС, но след кризата от 2008-2009 г. помощите за Гърция значително намаляха и е естествено гърците да се бунтуват и гневят срещу спрените помощи от ЕС и САЩ и накрая ще си ги получат пак. За българите остава пак една гола вода.
93
1
 
9
 
! Отговори
малко история преди 11 години
Гърците нямат опит в управлението на държава, тъй като преди 2500 г. Римската империя завладава земите им, след това са владени от османците. Държава имат едва от 180 г. Те винаги са били управлявани, а не са управлявали. Затова сега станаха протекторат на Германия, МВФ, ЕБ. Като следствие икономиката им се свива вече 6-та година и това ще продължи. Доходите им ще продължат да се свиват и ще станат най-бедната страна на ЕС. Това вече е било и пак ще стане.
92
2
 
6
 
! Отговори
работещ преди 11 години
106, знаеш ли какво, разбирам, че обобщаваш (т.е. преувеличаваш мързела и тарикатлъка на гърците), но, ако общата ти теза - че са непродуктивни мързеливци, сравнени с другите в евросъюза, е вярна, то ЗНАЧИ СА В КРИЗА и то МНОГО ТЕЖКА.Моите впечатления от Гърция са по-меки, но ако ти си прав(а), вярно жална им майка и то СКОРО.
91
0
 
3
 
! Отговори
работещ преди 11 години
Двамата, които водите "академичен" спор (дано грешно съм разбрал, че единият е преподавател, а другият може да му е студент), може ли така да се оплитате в азбучните истини?Парите естествено са И разменно средство, И стока. Та, при покупко-продажбата им (или разменянето им за други видове пари и активи, както ви е по-удобно) освен чисто икономическите параметри силно влияние имат и психологическите (малко ме е срам, че декламирам азбучни истини). Затова, динамаката на валутните пазари е силна.
90
3
 
6
 
! Отговори
ЕС преди 11 години
Постоянното състояние на Гърция е фалит. От освобождаването им от Османската окупация през 1830 г. те фалират 6 пъти. Откак се вързаха за дойната европейска крава, те заживяха с пари назаем от Европа и се надяваха това да продължи вечно. Реалното състояние на гръцката икономика не позволява стандарта, който те си позволяваха. Българската и гръцката икономика на почти еднакви допреди 1944 г., но социализмът съсипа нашата икономика. Сега отново вървим нагоре, а гърците надолу - срещата е скоро.
89
2
 
23
 
! Отговори
1234 преди 11 години
Хора,стига сте ревали за тия гърци-работя на остров Санторини.Тук няма търговски обект,таверна или хотел в които да работят гърци.Само чужденци работят навсякъде.Гъчулята само спят и ядат и после в тоалетната-е това им е кризата тук.Който не вярва да дойде да види.Никаква криза нямат,само сиртаки и узаки.
88
1
 
0
 
! Отговори
до 102 преди 11 години
Печели точно затова, защото не се търгуват като стока, и валутните курсове нямат нищо общо с т.н. "стойност или цена на парите" и валутите не се търгуват те се обменят.
87
0
 
3
 
! Отговори
работещ преди 11 години
77, описваш паритетно състояние на ВЪТРЕШНИТЕ пазари. Но, страната с 1000 долара среден доход на глава и двойни спрямо другата цени в доларово изражение има ПРЕДИМСТВОТО НА ДВОЙНА ПОКУПАТЕЛНА СПОСОБНАСТ КАТО МЕЖДУНАРОДЕН ПАЗАР (т.е., ако вътрешният и се насочи навън). Ако имаш предвид България и Гърция, то, съотношението може да е горе-долу вярно, но в ЕВРО. И да, гърците са 2 пъти по-добре като международен пазар.
86
1
 
7
 
! Отговори
Мечок от ЕС преди 11 години
Господа византиици,кацата с меда се затваря,сега ходете в гората,Баба Меца ще ви дадено първо като ви.....................?? --Ха, ха, ха! Не Баба Меца, а един як, надървен Мечок ги чака гърците и който иска от меда, първо ..... отзад, отпред, в ушите,.... и мнооого работа!
85
2
 
1
 
! Отговори
До 98 преди 11 години
"да не говорим, че не се търгуват като стока" - защо не се поинтересуваш как Сорос печели за една нощ 1 млрд. долара и тогава да пак да коментираме дали валутите не се търгуват?
84
0
 
9
 
! Отговори
до 93 преди 11 години
Бил съм доста пъти в Гърция и не съм чул даже, на грък да са му спряли тока,че не го е платил--Не е вярно, спират им тока. През последните месеци стотици хиляди хора не могат да си плащат тока и на много от тях спират тока. Заедно със сметките за тока, те плащат и данъци. На много хора реалните доходи през последната година са паднали между 25 и 50 %. Доходите им разко намаляха, а данъците и цените се увеличиха.
83
2
 
4
 
! Отговори
До 96 преди 11 години
Ако лева не беше вързан с еврото, БНБ можеше да пуска на обръщение неограничено количество левове и изкуствено да го подцени или обратно да извади от обръщение определена маса от левове и да го оскъпи. По същия начин ако залеем пазара с даден вид стока, пазара ще реагира и нейната стойност ще намалее и обратно, ако има недостиг нейната стойност ще се покачи - същите принципи днес важат и за всички валути по света. Японска йена например е изкуствено подценена от японската централна банка.
82
3
 
1
 
! Отговори
До 96 преди 11 години
След като парите за теб не са стока, а просто пари защо има валутни курсове - те какво измерват. Мога ли аз да си купя долари, евро, йени и т.н.? И не днес нямаме златен или сребърен стандарт, ако дадене централна банка реши, че е целесъобразно тя може да пусне в обръщение напрактика неограничено количество от емитераната от нея валута, тогава пазара ще реагира и съответна валута ще се обезцени - това се нарича инфлация.
81
1
 
4
 
! Отговори
до 96 преди 11 години
Глупости, дори и не си наясно какво значи "стойност на парите", а да не говорим, че не се търгуват като стока, а глупоста че " Стойността им се определя от пазара в зависимост от търсенето и предлагането" просто няма да я коментирам ))))))Особен вид стока е златото, ценните книжа...................... но не и парите, те са средство за разплащане )))) да не е лошо да отделиш малко време и да прочетеш туй онуй :)))
80
2
 
9
 
! Отговори
до 79 преди 11 години
гърците се управят и го доказват!сами се освободиха от османско иго а не чакаха русия...--Ой, колко си неграмотен! Гърците не се Управят сами, а ги освобождават Велкиките сили - Русия, Франция и Англия. Руският флот разбива обединения флот на османците и егитпяните. Това позволява на френските експедиционни части да дебаркират на гръците земи и да изтласкат османските войски през 1828 г. През 1830 г за пръв път се създава държава Гърция, след хиляди години окупация от Рим и османците.
79
4
 
2
 
! Отговори
До 90 преди 11 години
Валутите /парите/ приятелю са стоки! Защо? Защото те се емитират /създават/ от централните банки и имат стойност. Валутите се търгуват както всяка друга стока на пазара. Стойността им се определя от пазара в зависимост от търсенето и предлагането, отново както всяка друга стока. Да валутите са особен вид стока.
78
7
 
0
 
! Отговори
dragko преди 11 години
Тъй,че не зяпайте в чуждата паница ами си вижте своята.Бил съм доста пъти в Гърция и не съм чул даже, на грък да са му спряли тока,че не го е платил."От Витоша по-високо нема,и от Искъра по-дълбоко нема".Нъл тъй....?
77
8
 
3
 
! Отговори
dragko преди 11 години
Чудно ми е,след като българите буквално слугуват на гърците/чистят им къщите,мият им кенефите,бършат пенсионерските им ***/и са готови на всичко срещу някой бакшиш,как може да злорадстват в момента,когато продължават с "творческата"си дейност там!?Колкото до животът на гръка-той получава почивка два пъти в годината,храни се по ресторанти,разполага винаги с парички за да прескочи до близки страни и да се изкефи на евтини специалитети и жени......Вкл.и пенсионерът!!!
76
1
 
4
 
! Отговори
до 87 преди 11 години
Парите не са особен вид стока :))) те служат за придобиване на стока, за разплащане между икономическите субект, за разплащене на дълг и за запас на стойност т.е. за съхранение на на богатство с цел бъдеща размяна :))) да и доларите също са пари:))) колкото и да не ти се вярва:)))) и служат точно за тези неща, които съм ти написал

Спонсорирани публикации