Десетки хиляди руснаци участват в Марша на милионите

"Русия ще бъде свободна", скандират протестиращите в Москва
Обновена: 12 юни 2012 15:55 | 12 юни 2012 15:16, Елка Василева
197
Десетки хиляди руснаци участват в Марша на милионите
В Москва се провежда Марш на милионите. Снимка: Reuters

Хиляди руски граждани скандират днес "Русия ще бъде свободна" по време на т. нар. Марш на милионите по улиците на Москва в знак на протест срещу управлението на президента Владимир Путин, предадоха информационните агенции.

Според изявление на лидера на Левия фронт Сергей Удалцов, цитирано от АФП, участниците в марша са над 100 хиляди при заявени пред властите 50 хиляди. ИТАР-ТАСС цитира данни на столичната полиция за около 20 хиляди участници към 14 часа московско време.

Още по темата

В 15 ч. московско време на булевард "Академик Сахаров" започна митинг, който бе открит от Удалцов. Той предложи да бъдат организирани безсрочни народни събрания с настояване за освобождаване на задържаните активисти на опозицията. Идеята е тези събрания да започнат на 7 октомври, тоест на рождения ден на Владимир Путин.

Съпредседателят на движението ПАРНАС Борис Немцов каза пред събралите, че руската конституция трябва да се промени, като бъде засилена ролята на парламента.

Протестното шествие и митингът се провеждат ден след поредица обиски в жилищата на опозиционни лидери и след влизането в сила на новото законодателство, предвиждащо големи глоби за нарушения на обществения ред.

Посрещнати от проливен дъжд, мнозина от демонстрантите се шегуваха, че дъждът е поръчан от президента. Те развяваха знамена и скандираха "Русия без Путин" въпреки отсъствието на лидерите, които днес са в Следствения комитет за разпити във връзка с вчерашните обиски.

Удалцов пренебрегна призовката на следователите с мотива, че е сред организаторите на днешната протестна проява и не може да отсъства от нея, предаде Ройтерс.

Опозиционният депутат Иля Пономарьов заяви пред Ройтерс, че числеността на демонстрантите възлиза на 60-70 хиляди. Полицаи с шлемове са разположили метални заграждения по протежение на шествието, но полицейското присъствие е по-малко в сравнение с предишни протестни акции на руската опозиция.

За по-късно днес са предвидени и митинги в подкрепа на Путин, посочва БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


197
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
16
 
5
 
! Отговори
СС преди 11 години
На руснаци тепърва им предстои реформация. Там без бой няма да мине. Те за щяло и нещяло си се пердашат. На Путин ще му се стъжни животецът.
23
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе, вие да не преброихте туристите в Москва за митинггуващи,а???
22
9
 
18
 
! Отговори
Ахмадинеджад преди 11 години
Смажи ги ,Путин ! С теб е Велика Персия !
21
11
 
22
 
! Отговори
Милиони преди 11 години
Да бе, да! Хамериканчетата са платили за 100 000 участници, лидерите на опозицията са прибрали 50% комисионна, подхвърлили са по някой долар на медиите и това си е! А участниците са ударили по 5-6 водки, и са почнали да виждат четворно! И от там е разликата....
20
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Путин сега да извади онези спрейове, дето американската полиция пръскаше от 10 см в очите на демонстрантите и конна полиция, както в щатите и бой при акцията за окупирването, точно както в щатите! Ха сега да видим когато критериите са едни и същи
19
5
 
25
 
! Отговори
до 18 преди 11 години
Не искат това те. Те милионите руснаци си казаха думата на изборите. Други го искат.
18
5
 
19
 
! Отговори
Уестия преди 11 години
нищо ново под слънцето, лошото е, че сега нас ни ч*т много, и никой не плаща, докато преди ни чу*е само русия и доста парички наляха..... ИЗВОД: По добре да си ***, отколкото к*а!
17
4
 
26
 
! Отговори
Вагнер преди 11 години
Защо ми се струва,че на Америка и липсва СССР?И че тези протести са свикани точно от тях,както в Либия,Египет,Сирия и т.н.
16
4
 
22
 
! Отговори
Асад преди 11 години
Мачкай,приятелю Путин !
15
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не им е удобен Путин, щото при него Русия си изплати външния дълг и си стъпи на краката. Никой не иска силна Русия.
14
4
 
25
 
! Отговори
ан преди 11 години
АМИ КАТО НЕЩАТ ПУТИН ДА СИ ИЗБЕРАТ НЯКОЙ КАТО ЕЛЦИН. ПУТИН ИМ СЕ НАБИВА ВЪВ ОЧИТЕ ЗАЩОТО Е ТРЕЗВЕНИК. ТЕ ИСКАТ ДА ИМАТ ЗА ПРЕЗИДЕНТ ПИЯНИЦА КАТО САМИТЕ ТЯХ.
13
4
 
29
 
! Отговори
ЦРУйец преди 11 години
Е, сега как ще нападнем ресурсите на Сирия, като Путин ни пречи? :( Толкова пари хвърлихме за главорези да всяват смут и... резултат - никакъв :(
12
20
 
5
 
! Отговори
янки преди 11 години
На нашите *** пак им се привиждат долари, конспирация...Не могат да преглътнат факта, че ДОРИ и във Великия Съв.съюз се случват такива скандални прояви като протести.Ще ги има, тепърва ще ги има и наистина ще станат милиони. Светът се отвори даже и за затворения комунистически лагер, наречен Съв.съюз/няма значение, че сега се именува Русия/. Успех ! "Русия без Путин!"
11
1
 
24
 
! Отговори
Вагнер преди 11 години
На usrael не им харесва Путин.
10
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Няма такава информация в чуждите медии!
9
16
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Значи излезли няколко хиляди, пък се чувстват като милиони......Малко плащат със зелени хартийки!
8
16
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Опозиционния лидер казал, че са 60-70 хиляди! Значи са 6-7 хиляди! Пак се провалиха американците! Руска пролет или лято няма да има!
7
18
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Та колко милиона живееха в Русия:)))) Ха на бас, че тези американски *** ще си получат заслуженото! Това да не е България, където управляващите ги посещават шефове на ЦРУ по тъмни доби:)))))
6
20
 
33
 
! Отговори
ss преди 11 години
ахахха милионите къде сте бее американски *** суамти време се точите за този протест и накрая 20 000 ахахахха жалки американетаа... само нагоре Путин, истински лидер който не скланя глава пред ничие дръвце и защитатава руските интереси докрай... ВПЕРЕД РОССИИ !!
5
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Когато една държава има вътрешни проблеми, външната и политика става неефективна. На фона на старателно подготвяната война в Иран, която засяга много пряко Русия ще търся на мястото на Путин кой плаща, за де ми се мъти водата и... Сибир ще му е мечтата в подземията на Люблянка.

Спонсорирани публикации