Ще му се размине ли на Башар Асад за убийствата?

"Йеменска" сделка не би била възможна в Сирия без участието на Русия
Обновена: 12 юни 2012 15:02 | 12 юни 2012 11:54, Елка Василева
138
Ще му се размине ли на Башар Асад за убийствата?
Башар Асад. Снимка: архив, Reuters

Ще се допусне ли на сирийския президент Башар Асад да му се размине за масовите убийства, както стана с баща му преди 30 години? Някои от обсъжданите сега идеи може да значат именно това - "златен парашут" за изгнание в чужбина. Без обвинения във военни престъпления, без съдебно преследване, без съдебен процес, пише Ройтерс.

За разлика от сваления египетски диктатор Хосни Мубарак, който на 2 юни беше осъден на доживотен затвор, и за разлика от либийския Муамар Кадафи, който беше убит от бунтовниците, Асад "ще предаде властта и ще напусне Сирия". Именно това каза държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън след среща на външните министри на арабски и западни страни в Истанбул.

Идеята е известна като "йеменско решение" и беше лансирана от американския президент Барак Обама на срещата на Г-8 през май. Това е алюзия за споразумението, след което на йеменския президент Али Абдула Салех беше предоставен имунитет срещу съдебно преследване за убийствата на протестиращи. В замяна той предаде властта на вицепрезидента и обяви намерението си да замине в изгнание в Етиопия.

Подобна сделка не би била възможна в Сирия без участието на Русия - най-големият оръжеен доставчик на режима на Асад и другите му двама основни поддръжници, Китай и Иран. Ето защо бившият генерален секретар на ООН Кофи Анан и понастоящем специален пратеник на световната организация и на Арабската лига за Сирия излезе с предложение за създаване на "контактна група", която да сложи край на конфликта, отнел досега живота на най-малко 10000 души.

Тази група ще включва петте постоянни държави членки с право на вето в Съвета за сигурност - където Русия и Китай блокираха приемането на строги мерки срещу Сирия, както и "страни с реално влияние върху положението, страни, които могат да повлияят на всеки един от враждуващите лагери – сирийското правителство и опозицията", каза Анан в ООН. "Като важна за региона страна се надявам, че Иран ще бъде част от решението".

Клинтън отхвърли това предложение, заявявайки, че Иран помага за оставането на режима на Асад на власт и затова той е част от проблема. Разбира се, същото се отнася и за Русия и Китай, но участие на Техеран би скарало Вашингтон с близкия му съюзник Израел и би направило Обама уязвим за обвинения, "че показва слабост по отношение на Иран", което е неприемливо в разгара на кампанията му за преизбиране.

Ако предложението на контактната група в крайна сметка доведе до изгнание на сирийския президент - а в това има доста голяма условност - къде би отишъл той?

Според доста добре осведомения коментатор на в. "Вашингтон пост" Дейвид Игнейшъс Русия му е предложила убежище и витаят слухове, че Асад вече е прехвърлил в Москва сирийски авоари на стойност 6 милиарда долара.

Всичко зависи от Русия, а не от САЩ. Както каза Фолкер Пертес, експерт по Близкия изток и ръководител на Германския институт за международна сигурност в Берлин: "Докато Москва не каже на Асад, че играта е свършила и че единствено споразумение за оттеглянето му ще гарантира неговата сигурност и тази на поддръжниците му, той е малко вероятно да се почувства наистина изолиран".

Трудно е да се преглътне идеята сирийският лидер да си тръгне безнаказано след 15 месеца на брутални репресии срещу несъгласните и серията от кланета, които станаха причина за възмущение и осъдителни изказвания, вариращи от "отвратителни" и "подли" до "неописуемо варварство".

Но вербалното възмущение не сваля диктатори, ефектът на икономическите санкции за промяна на поведението е ограничен, както показва случаят с Иран, а във Вашингтон и в други столици липсва каквото и да било желание за военна намеса.

Ако на Башар му се размине за убийствата, той ще довърши семейната традиция. Баща му Хафез, от когото той наследи властта, управляваше с масови убийства в още по-големи мащаби.

Макар че Близкият изток като цяло е осеян с места, на които се били извършвани кланета, начинът, по който Хафез ал Асад се разправи с несъгласните от Мюсюлманските братя в град Хама се откроява.

На 2 февруари 1982 г. нападение на армията срещу скривалище на нелегалните Мюсюлмански братя стана причина за сражения в града. Правителството отвърна, като обкръжи Хама с танкове и артилерия и разруши гъсто населения град след 27-дневна операция, довела до смъртта на 10 до 30 хиляди души, в зависимост от това на чии данни вярвате.

Клането до голяма степен остана незабелязано, скрито в една епоха без мобилни телефони, чрез които в интернет да се публикуват видеозаписи, за да може целият свят да види. През 1982 г. арабските съседи на Сирия запазиха мълчание, а реакцията на Запада беше вяла. Страната му се успокои и уплаши, а Хафез остана на власт още 18 години. Той почина от белодробно заболяване. Брат му Рифаат, който ръководеше операцията в Хама, живее комфортно старините си в Лондон.

За разлика от тогава тази седмица имаше вълна от изявления срещу две кланета в Сирия, както и предишните седмици, съдържащи призиви да се потърси отговорност на виновните за това. В изказванията се говореше за наказание за хората, които са влизали по домовете и са разстрелвали и намушквали цели семейства, а не за ръководството в Дамаск, от чието име са били извършвани убийствата.

Башар Асад има доста неща, от които да се страхува в страна, която все повече върви към открита религиозна война, но изглежда Международният наказателен съд в Хага не е едно от тях.


(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
2
 
35
 
! Отговори
ПРОГРЕСОР НА 16 преди 11 години
Не забравяй, че е и приятел на Китайската нардона република! А режимът в Сирия е социалистически с ислямски черти, както в Либия беше. А забелялзвате ли кадрите по ТВ - само бум-тряс, някви *** с автомати и край! Както в Либия - някви *** и пуцат в пустинята само ей така. Много просто - няма кадри, щото ще се види кой кой е и какво прави. То от Втората световна има кадри и се вижда кой кво прави, а сега дето с ГСМ може да снимаш клипче няма...А сега де?
13
12
 
27
 
! Отговори
ищван преди 11 години
Ами дано този път Русия излезе твърда и не ги предаде, както "отстъпи" за Сърбите.
12
7
 
31
 
! Отговори
До 16 преди 11 години
Това приятелство с Русия, е причината Сирия да съществува. Но ако САЩ се пробват да атакуват, ще останат с един флот по-малко.
11
1
 
13
 
! Отговори
ПРОГРЕСОР ДО 10 преди 11 години
Това е много малък шанс да стане, да те гърмят, че да ти крадът униформа, то мани, че ще е станала на ***... Те наемниците са страхливи гадове, нещо на успяха да си изпълнят заданието, явно малко обезценени хартийка дават зад океана.Не знам, що спориш с мене... почти на едно мнение сме, само дето ти малко фантазираш.
10
20
 
6
 
! Отговори
Ким Чен свинтУН преди 11 години
Ще му се размине ако пусне жена си на опонентите по веднъж :Д
9
7
 
30
 
! Отговори
$ преди 11 години
Не виждате ли, че се повтаря сценария от Косово през 1999 година? И очаквам Нато да започне удари срещу Сирия, може пак без резолюция на ООН. Това за САЩ е само подробност.
8
4
 
35
 
! Отговори
Фантаст преди 11 години
Дрън-дрън! Поредната ***! Останаха 2 светски държави в Бликия изток - Ливан и Сирия, и вече и на техните порти *** шиитският излямизъм.Хората се чудят защо Западът подкрепя смяната на светските режими с ислямистки. Всъщност, това е част от план. Когато всички държави в богатите на петрол райони станат фундаменталистки, те неизменно ще започнат да водят активна антизападна политика и ще предизвикат масирана военна интервенция с използване на ОМП, което ще реши веднъж за винаги проблема
7
3
 
35
 
! Отговори
ПРОГРЕСОР преди 11 години
Или пък преди време по БосфорТВ даваха репортаж за насилието на правителствените войски над населението. Имаше интервю с един възрастен сириец, който се оплакваше, че го нарекли куча и го наритали, НО при въпроса на западният репортер, кой стори това, той отговори (е с превод на БГ разбира се)-НЕ ЗНАМ-не ги разпознах по униформите кои са!Ей това беше голяма изцепка на ТВ и същата вечер махнаха репортажа!Правителствени,а не ги познал?Как може да не познаеш своите?Не помня коя дата беше това...
6
3
 
24
 
! Отговори
,ш,ш преди 11 години
Естествено, че няма да му се размине. Щом Вавилонската блудница го иска
5
7
 
50
 
! Отговори
ПРОГРЕСОР преди 11 години
Абе хора мислете бе!По новините не могат да скрият истината, а само я замазват. Например, казват паравоенни правителствени групировки убивали жени и деца. Този, платен родоотстъпник, който е писал това, е изключително ***(то и затова е платен от Великите демокрации(сили)),защото няма такова нещо като правителствени паравоенни.Всеки войник от правителството е положил ВЕОННА КЛЕТВА и има съответните отличителни значи на кепето и на ръката, униформа и тн.Просто убийците са платена *** на САЩ!
4
28
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Може и да му се размине.Ако не го измъкнат от някоя фекална тръба като канален плъх,може и да си харчи награбеното нейде из сибирските степи.
3
4
 
32
 
! Отговори
Габи преди 11 години
Няма да му се размине! Като верни съюзници на САЩ и ВБр още утре изпращаме две от наличните 5-6 войскови поделения да се бият с него. Поради закрването на десантния полк в Сливен вземаме наличните във Филибето парашутсти и ги отправяме с наличните здрави общо 8 самолети руско поризводство да превземат Дамаск. Подводницата, преди да я продадем на Берета трейдинг за скрап, я отправяме през Проливите да всее страх сред правителствените войски на Асад. Накрая , след победата, транспортираме в столицата на Сирия гвардейската част ,та да разберат арабеските с кой са си имали работа. Така че г-н Обама, може да спите спокойно. Ние , на БГ верните чеда, стоим и бдим! И сетне ще ги съдим: СГП на Кокинов ще им напише обвиненията, а лелките от НО на СГС ще ги съдят. В резерв ще бъдат тези от съда на ген.Пенгезов: там геле няма когото хванат ,веднага го съдят! Засега май никой не хващат, та дори и Галевите избягаха, ама арабите ще ги осъдим!
2
23
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ще бъде обесен...
1
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А за Бидербергерите справедливост кога?Края на май имаха среща във Вирджиния.Защо нито една медия не отрази срещата?Там се срещат най-богатите и влиятелни хора в света и нито дума от нито една медия по въпроса!