Вода, ток и газ нагоре от 1 юли

Намаление се предвижда единствено за парното, съобщиха от ДКЕВР
12 юни 2012 18:42,
148
Вода, ток и газ нагоре от 1 юли
Според очакванията, токът ще поскъпне с 10%. Снимка: Булфото

След проведените от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) обществени обсъждания за цените на енергоносителите от първи юли, от регулатора обявиха прогнозите за новите стойности, предаде БТА.

При тока се очаква около 10 на сто поскъпване, при водата – около 3%, минимално увеличение се очаква и на цените на природния газ. Единствено топлофикационните услуги ще поевтинеят.

Ако не бъде подписано договореното с Русия намаление на доставната цена на газа, синьото гориво ще поскъпне от 1 юли, но минимално, така че да не се отрази на цените на топлинната енергия, заяви пред журналисти председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев.

Още по темата
Намалението на цените за клиентите на топлофикациите ще го има, независимо от цената на природния газ, заяви Семерджиев. По думите му обаче според възприетото вече от ДКЕВР правило, ако повишението на цената на природния газ е повече от 5 процента, то ще трябва да се отрази и в цените на парното, тоест намалението на цените може да бъде преизчислено и съответно да е по-малко.

За очакваното увеличение на тока с около 10 на сто от 1 юли Семерджиев заяви, че не могат да бъдат намерени резерви то да бъде по-малко, тъй като върху него влияят множество фактори - добавката за зелена енергия, за енергията, закупувана от когенерациите, невъзвращаемите разходи на НЕК за присъединяване на централите ТЕЦ AES Гълъбово и ТЕЦ "Бобов дол", както и отчитането на разходи на централите за закупуване на квоти парникови газове от началото на следващата година.

От 1 юли софиянци ще плащат и по-скъпа вода. Общото повишение на ВиК услугата за битовите потребители ще бъде 2,86 процента при поискани от "Софийска вода" близо 12 процента повишение на цената. Няма да разрешим по-високо поскъпване от това, което предвижда работната група на ДКЕВР, заяви Семерджиев.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Браво Бате, браво Бойко!!!
12
2
 
32
 
! Отговори
pet преди 11 години
Защо вчера казаха, че цената на газа пада с 11 %? А днес , че ще скача с 10 %. Тези 21% да ли не влизат в джоба на ГЕРБ за последно? Да но се задавят дано
11
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ОТНОВО ЗА БОЙКО БОРИСОВЗАДЪЛЖИТЕЛЕН И ВЕЧЕ НАПЪЛНО СИГУРЕН ВТОРИ МАНДАТ.
10
24
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
БСП,ДПС,СДС---НАДОЛУ СЛЕД ИЗБОРИТЕ
9
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Че къде по-нагоре от това.Нямат срам,нямат страх тези хора/хора ли са, не знам/.
8
1
 
25
 
! Отговори
bg преди 11 години
Устройствата за "зелена" енергия са поевтинели 2-3 пъти за година. А ние пак гледаме стари разчети и сега като им пада цената би трябвало вече този вид енергия изобщо да не оказва влияние на цената на тока.ЗАЩО ТОВА НЕ НИ ГО КАЗВАТ ?!
7
1
 
26
 
! Отговори
stoian79 преди 11 години
4ESTITO ISKATE GERB I B.B. POLU4AVATE GO VEDNO S NOVATA MU POVI6ENA ZAPLATA OT BLIZO 7000LV.S TEZI PARI TOI 6TE SI KUPUVA KAKVOTO SI POISKA A BG NARODA 6TE MRE OT GLAD I MIZERIA.
6
3
 
12
 
! Отговори
optimist преди 11 години
до 4 - ирония колега :)
5
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
БААААААААААААААААААААМ му мааата,тоя ток през 3 месеца поскъпва. Какви са тези глупости? Ние да не сме някои *** прасета и живеем в обор, по време на криза след градушка?
4
1
 
27
 
! Отговори
Петко Ганчев преди 11 години
Полечка от много вдигане да не се изсипят !
3
2
 
14
 
! Отговори
tosh преди 11 години
абе optimist , ти хвалиш герб ту ги плюеш? объркан съм
2
0
 
52
 
! Отговори
tosh преди 11 години
"добавката за зелена енергия". все пак нали Цветелинка трябва да стане милиардерка и то скоро.
1
3
 
43
 
! Отговори
optimist преди 11 години
Гарантирано от ГЕРБ!