Фалитът на туроператорите - тъжното лице на бранша

Проблемът е, че никой не поема отговорност за икономическите загуби
Обновена: 4 сеп 2012 14:51 | 4 сеп 2012 13:03,
16
Фалитът на туроператорите - тъжното лице на бранша
И това лято помрачихме почивката на някои чужди туристи. Снимка: БТА

Само за една година в България несъстоятелност обявиха две туроператорски фирми, а трета беше замесена в скандал, заради искане за повторно плащане от страна на туристите. В чужбина примерите за подобни банкрути са многобройни, а експертите у нас очакват още фалити. Те обаче не се ангажират с прогноза кога и как ще се случат те, но се възприемат като естествен процес от недалновидно управление на фирмите, които подценяват тежката икономическа ситуация.

Представители на бранша са единодушни, че самият фалит не е най-голямата драма, а по-скоро липсата на отговорност от страна на държавата за икономическите последици от него.

След като миналата есен „Алма тур“ обяви несъстоятелност, тази година също станахме свидетели на фалит в туристическия бранш, след като в края на август туроператорът "Бългериан Вип Турс" обяви, че прекратява дейността си.

Горчивият опит трябваше да доведе до поуки и до конкретни мерки, които да защитят интересите на туристите на българска територия, попаднали в подобна нежелана ситуация, като се има предвид, че законът ясно регламентира задействането на туристическата застраховка.

Потърсихме позицията на бизнеса и на специалисти в бранша, които да коментират доколко ситуацията от тази година повтаря миналогодишната и кой ще плати за икономическите загуби, щетите за туристите и не на последно място за накърнения имидж на страната ни като туристическа дестинация.

Експертите и представителите на реалния бизнес в туризма се обединяват от общата теза, че подобни банкрути са нежелателни, но очаквани и трябва да се работи върху защитни механизми, които да смекчават загубите при подобен неблагоприятен развой.

Продължението на анализа четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
Сега Астрал Холидейз с бързи крачки върви към фалита. Цялата фирма се тресе като желе. Акционерите щом се разбягаха...
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
q faliralite edna krachka napred do stenata ,a kajete sega kade skrixte paricite .tozi nomer veche e iztarkan vsichki go praviat i znaiat.
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Фалират защото са некадърни. Пазарът се регулира сам в съответствие с конкурентните и пазарните механизми. Много от хотелиерите също ще фалират защото и те са пълни некадърници и не знаят как се прави туризъм.
8
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нормална схема - взимаш парите и фалираш
7
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ходих преди години семейно до Италия и запазих хотел през туроператор в чистичък хотел в Милано. Както предполагате бях леко изпързалян защото стаята беше единична вместо двойна за да си напълнят гушата тарикатите туроператори. Така че е необходимо голяма част от тези фирми посредници да фалират за да останат само фирмите от които клиенетите са доволни.
6
1
 
16
 
! Отговори
I'm преди 11 години
Фалират да, защото далаверите стават все по-трудни и на "кадърните" ни бизнесМАНи сега се налага да да си напънат мозъка как да изкарват пари без да лъжат и крадат от хората и държавата. Но нищо, нещата започват да се подреждат. В действителност в тази държава има много малко кадърни хора със способности да правят бизнес. До сега висчки се пишеха "бизнесмени", но всъщност успяваха благодарение на безконтролната среда в която правеха "бизнес". Лъжат, мажат и крадат.
5
0
 
19
 
! Отговори
Данчо преди 11 години
За никого не е тайна че в туризма се перат най много бандитски пари,нищо ново изприраш и фалираш и тн.
4
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе каде е Дилянчо?А той подписа онзи ден договора с добив на газ за 3% и вече не ни е необходим .... :)
3
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе най-добре целия туризъм да фалира! Мъчно ми е за обикновените хора, които ще останат без работа, обаче туризъм по мутренски способи не се прави! А те сега какво! Разсипаха природата, изсякоха горите, бетонираха дюните, надуха цените, а качеството никакво го няма и после защо не вървял бизнесът? А и като за капак ни направиха алкохолна дестинация! И после вой защо не идвали богати и платежоспособни туристи, а само утайката на Европа? И то идват само заради ефтиния алкохол и к..те.
2
1
 
8
 
! Отговори
Али Берлински преди 11 години
А за хазартните играчи от Израел пък има правителствен самолет. Бедният български народ плаща, включително 2 милиона за претапициране.
1
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За тая работа си има застраховки.

Спонсорирани публикации