Газът ще поскъпва още през 2013 г.

Отстъпката от „Газпром“ частично ще компенсира ценовия шок, смята експерт
Обновена: 5 сеп 2012 14:55 | 5 сеп 2012 14:40,
9
Газът ще поскъпва още през 2013 г.
Снимка: архив Reuters

Постигнатото от правителството споразумение за 11-процентно намаление в цените на газовите доставки от руската компания „Газпром“ само частично ще компенсира рязкото повишаване в цената на синьото гориво, което неизбежно ще настъпи от началото на следващата година.

Това съобщи в интервю пред БНТ енергийният експерт Атанас Тасев, коментирайки очакваните от бизнеса решения на кабинета за мерките, които ще бъдат предприети по отношение на цените на основните горива.

По груби изчисления отстъпката за синьото гориво достига едва 90 млн. долара спестени средства за българската страна, които, според Тасев, кабинетът ще използва като буфер срещу новите цени от януари 2013 г.

Тасев припомни, че от първите споразумения с „Газпром“ през 1998 г., когато страната ни получаваше кубическия метър гориво за 83 долара, сегашните пазарни нива достигат 500 долара. На тази база ще се водят и преговорите с руската страна за новите цени на газа от 2013 г., които българският министър на икономиката ще проведе през есента.

По повод на вчерашната информация, че от октомвриДКЕВР очаква предложение за понижение на цените на газа, Тасев обясни, че при сегашното състояние на държавната компания „Булгаргаз“ това е невъзможно. Той заяви, че компанията е във фактически фалит, защото неразплатените средства от потребителите й вече се изчисляват на 500 млн. лв.

До това състояние се е стигнало поради „дефект в системата“, в резултат на което „държавната компания се е превърнала в най-голямата кредитна институция в България“, посочи още Тасев.

На въпроса какви са възможните регулации, които държавата може да въведе за ограничаване на ценовия ръст за горивата, Тасев припомни, че конвенционалните ресурси поскъпват в цял свят. В тази връзка енергийната стратегия на страната би трябвало да се активизира в посока за насърчаване на инвестициите във възобновяема енергия и икономично използване на горивато и енергията.

Още за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още по темата: цената на газа
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
БОЖЕ, КОЛКО МИ ПИСНА ВЕЧЕ ДА СЛУШАМ ТАСЕВ, НАЙДЕНОВ, ДОБРЕВ, ДКЕВР, БОЙКО И ВСЯ ОСТАЛЬНАЯ *** ДА МИ ОБЯСНЯВАТ КОЛКО ХУБАВО МИ ВЛИЗА И ДА БЪДА БЛАГОДАРЕН, ЧЕ ГИ ИМА, ЗАЩОТО С ТЕХНИЯ ВАЗЕЛИН ПО- НЕ БОЛИ. ИСКАМ ДА СИ ХОДЯТ. ИСКАМ ДА СИ ХОДЯТ ПО- БЪРЗО, АКО МОЖЕ ДАЖЕ ВЕДНАГА
6
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
КОГАТО ГЕРБ КАЖЕ , ЧЕ ЩЕ НАМАЛЯВА НЕЩО, ЧАКАЙТЕ ГОЛЯМО УВЕЛИЧЕНИЕ.
5
1
 
10
 
! Отговори
Алекс преди 11 години
Не олзвам Газ, но го плащам!?! Плащам "Високоефективно комбинирано производство", което си е ТЕЦ, без да имам парно! Плащам "Невъзстановяеми разходи" от кражби на Ток и ТЕЦ, без да съм крал! лащам "Добавка за зелена енергия" бе да имам такива източници! Косвено плащам повишенията на промишления ток, в цените на дребно! Плащам акциз и ДДС на скапаната ни страна, която не е и държава! Изходът е да крада и отлагам увеличените /осъвременени/ плащания, както ми отлагат осъвременяването на пенцийката
4
0
 
14
 
! Отговори
волен преди 11 години
През зимата парното ще стане толкова скъпо че хората с тия скапани заплати няма да могат да го плаштат
3
5
 
5
 
! Отговори
уса преди 11 години
Скапаняци,мислят си само за собсвеното благополучие и как да забогатеят повече.Само Волен може да ги вразуми.
2
1
 
17
 
! Отговори
Оп-са преди 11 години
Хахахаха, имам чувството, че живея в някаква гротеска! Толкова ли сме оскотели и затъпели, че вече такива елементарни подигравки минават пред цялото население! Значи ББ и компания договорили отстъпка от 11%, ама няма да я видим и усетим никъде, тя е само на хартия, понеже щяла да компенсира само частично задаващото се гигантско увеличение! *** пародията! Че то така да бяха казали, че са договорили 50-60% отстъпка, ама понеже трябва да има увеличение 80%, и догодина ще е "само" 30%! ГАВРА!
1
1
 
12
 
! Отговори
Газовик преди 11 години
У нас бранда е само нагоре, так че за понижение е несериозно да се говори.

Спонсорирани публикации