ЕС да стане федерация от национални държави, зове Барозу

Гърция ще остане в еврозоната, ако изпълни ангажиментите си
Обновена: 12 сеп 2012 14:54 | 12 сеп 2012 14:15, Елка Василева
275
ЕС да стане федерация от национални държави, зове Барозу
Барозу произнася речта си в Европарламента. Снимка: Reuters

Европейският съюз трябва да се развие във „федерация на националните държави”, ако иска да преодолее кризата. Това становище изрази председателят на Европейската комисия Жозе Барозу в годишното си обръщение за състоянието на съюза. Според него Евросъюзът ще може да отговори на очакванията на гражданите и ще устои на глобалните предизвикателства само с повече и по-дълбока интеграция.

„Сегашният Европейски съюз трябва да се развие. Нека не се страхуваме от тези думи – трябва да се придвижим към федерация от национални държави. Това е, от което имаме нужда, това е политическият ни хоризонт, това трябва да е водещо в работата ни през следващите години“, заяви Барозу в речта си пред Европейския парламент.

Призивът на Барозу за повече политическа и икономическа интеграция беше очакван от наблюдателите, малцина обаче вярваха, че той ще формулира идея за федерация. Призовавам за федерация от държави, не за супердържава, подчерта председателят на Еврокомисията. Той добави, че в тези несигурни времена Европа не може да остави защитата на отделните нации на националисти и популисти.

Кризата в Европейския съюз подклажда популизма и екстремизма в Европа, заяви Жозе Барозу. Според него страните от ЕС трябва да осъзнаят, че са заедно в кризата и трябва да работят заедно, за да излязат от нея.

"Европа се нуждае от нова посока, от нов начин на мислене“, изтъкна Жозе Барозу. "Старите идеи" вече не действат и за спасяването на европейската валута е необходимо по-голямо политическо единство, допълни той.

Всички банки от ЕС трябва да бъдат поставени под надзора на европейските контролни органи в рамките на бюджетния съюз, заяви още Барозу, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Проектът за бюджетен съюз на ЕС е във финален стадий на разработка и предстои да бъде утвърден през декември 2012 година.

Според Барозу ключова роля в новата система ще играе Европейската централна банка (ЕЦБ), която ще сътрудничи с националните контролни органи, за да бъде възстановено доверието към банките в еврозоната.

"Трябва да прекъснем порочния кръг между (проблемните) банки и националните бюджети, който поставя под заплаха стабилността на цели държави", допълни ръководителят на ЕК в речта си "за състоянието на съюза" пред Европарламента.

В съобщение на ЕК, разпространено днес, се посочва, че създаването на единен надзорен орган за банките ще бъде важна стъпка към банков съюз, като начало с въвеждането на общи правила за всичките 6000 банки от еврозоната. Според много анализатори това е необходимо за предотвратяване на разпространението на дълговата криза на Стария континент, отбелязва Асошиейтед прес.

За стабилното развитие на ЕС е необходимо значително да се намали зависимостта от външни доставчици на енергийни ресурси, както и да задействаме потенциала от алтернативни източници на енергия, заяви още ръководителят на Еврокомисията.

Гърция ще остане в еврозоната, ако изпълни ангажиментите си и приложи обещаните реформи, отбеляза Барозу пред Европарламента. По думите му тази есен се очаква обрат за Атина, ако страните от еврозоната се отърват от съмненията и ако Гърция изпълни ангажиментите си.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


275
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
214
2
 
1
 
! Отговори
трололо преди 11 години
Не знам повечето от Вас глуапви ли са или да?! Никоя страна от ЕС неможе да се изправи търговски сама срещу Русия, Китай и САЩ. Да ДОРИ ГЕРМАНИЯ! Европа ще се обедини рано или късно. Аз предпочитам рано!!!!
213
0
 
4
 
! Отговори
Мамантос преди 11 години
Шефът на сатанистката Вавилонска блудница е на снимката.
212
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ухаааааааа,. пак СССР!
211
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Европейския съюз и САЩ са ***
210
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
samo rysia tia shte vi opravi.
209
2
 
3
 
! Отговори
х*й преди 11 години
Да живее матушка Русия,но да си вземем и Украйна,и тогава мога да показвам среден пръст на Ердоган и компания.
208
0
 
4
 
! Отговори
георги преди 11 години
До П.Петров - Приляга ни вилаета, хем са до нас/комшу/ а и манталитета ни такъв, свикнали сме им от 500 г. присъствие / не робство/ те само са ни цивилизовали. Няма Ботев, няма Левски "те не са спазвали законите по това време". Друго е Сюлейман велики и др.наши османски/не турски/ радетели и филмче по всички телевизии да им се направи-машалла и т.н.
207
2
 
7
 
! Отговори
георги преди 11 години
Федерацийка - мале, какво папкане ще бъде за Барозку и компания.......ЕС само ги ограничава......и малко е - те така милеят за народа....................
206
2
 
8
 
! Отговори
nin преди 11 години
До фвяфТочно така! Тотлано централно управление на държавите от европа. Тоест глобален тоталитаризъм. И тогава мисля ще се събудим от летаргичният си сън , но ще бъде вече много късно.. Ще бъдем в лапите на звяра..
205
2
 
5
 
! Отговори
П.Петров преди 11 години
Алтернативите за България са три;-Европейска федерална република;-Руска губерния;-Турски вилает;А сега кажете, кое е най-добре за България и българите и защо.Русия регресира по отношение на демокрацията и върви към връщането на империята с императора самодържец, губерниите и крепосничеството, До четири години Путин ще реши да спести на руснаците изборите, парламента и другите "демократични глупости" и като единствен и най-добър избор за руснаците ще се обяви за император.
204
0
 
0
 
! Отговори
Gen преди 11 години
Оф, хайде правете референдум и се махайте от ЕС най-накрая - тъкмо няма да гледам "сънародници" по новините всеки ден.
203
0
 
8
 
! Отговори
до 248 преди 11 години
Бавно ,но сигурно загубване на черти от бита, нрави ,та дори и език, в последствие.Асимилация. Инициативата за обединение на държави от Европа не е от вчера.
202
2
 
9
 
! Отговори
бачо Нешо до 242 преди 11 години
Федерацията няма да е като СИВ, а по-зле. Ще има централно управление и ще се налагат закони и дерективи. Ще ни се разкаже играта. Определено и категорично не сме за там.До голяма степен губим и единтичността си.
201
1
 
7
 
! Отговори
фвяф преди 11 години
това което не успя да направи Хитлер, сега го прави Меркел и компания
200
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Така федералните ще могат безанказано и законно да обикалят и да набиват канчетата на недоволните. ------------ От какво си недоволен, бе дървен философе? Искаш да живееш в комуналка, да лочиш самогон и да те изкарват на манифестация като *** ли? Каквото си си, всъщност...
199
2
 
2
 
! Отговори
2034 година преди 11 години
Последният българин : "Европеец съм, тъй ме нарекоха и съм горд от това"
198
1
 
2
 
! Отговори
Евротъпаци преди 11 години
Да може да стане федерация.По образец на СИВ с по-голям суверенитет на страните членки и митнически ограничения,трябва социализъм-национализация на средствата за производство.Германия е приела да stand-by пакет за еврочленките, честито щото ще има нова емисия на междубанкови пари , а оттам на спекулативните пазари и вие знаете какво следва :ИНФЛАЦИЙКА-ОЩЕ ПО-ГОЛЯМА БЕЗРАБОТИЦА .А Русия пак ще печели парички , а Украина ще приема европейски първенства и ще се строи летища.Keep smiling idiots
197
3
 
2
 
! Отговори
до 235 преди 11 години
Абе, някой, ти каква идентичност имаш? Да не би да ходиш с навуща и ямурлук? Да не би да пазиш пости и да се причестяваш? По-скоро си някакъв дървен философ...
196
5
 
3
 
! Отговори
Сокол преди 11 години
Чудесно! Дано по-скоро се осъществи тази добра идея!! А на по-долния *** "news radikal" бих му препоръчал да отскочи до Молдова и Украйна да види как е като не си в ЕС и в руската орбита!!
195
0
 
2
 
! Отговори
do 235 преди 11 години
А ти какво искаш, хаос и всяко село да си е отделна държава? Путин така ли прави в Русия?

Спонсорирани публикации