ЕС да стане федерация от национални държави, зове Барозу

Гърция ще остане в еврозоната, ако изпълни ангажиментите си
Обновена: 12 сеп 2012 14:54 | 12 сеп 2012 14:15, Елка Василева
275
ЕС да стане федерация от национални държави, зове Барозу
Барозу произнася речта си в Европарламента. Снимка: Reuters

Европейският съюз трябва да се развие във „федерация на националните държави”, ако иска да преодолее кризата. Това становище изрази председателят на Европейската комисия Жозе Барозу в годишното си обръщение за състоянието на съюза. Според него Евросъюзът ще може да отговори на очакванията на гражданите и ще устои на глобалните предизвикателства само с повече и по-дълбока интеграция.

„Сегашният Европейски съюз трябва да се развие. Нека не се страхуваме от тези думи – трябва да се придвижим към федерация от национални държави. Това е, от което имаме нужда, това е политическият ни хоризонт, това трябва да е водещо в работата ни през следващите години“, заяви Барозу в речта си пред Европейския парламент.

Призивът на Барозу за повече политическа и икономическа интеграция беше очакван от наблюдателите, малцина обаче вярваха, че той ще формулира идея за федерация. Призовавам за федерация от държави, не за супердържава, подчерта председателят на Еврокомисията. Той добави, че в тези несигурни времена Европа не може да остави защитата на отделните нации на националисти и популисти.

Кризата в Европейския съюз подклажда популизма и екстремизма в Европа, заяви Жозе Барозу. Според него страните от ЕС трябва да осъзнаят, че са заедно в кризата и трябва да работят заедно, за да излязат от нея.

"Европа се нуждае от нова посока, от нов начин на мислене“, изтъкна Жозе Барозу. "Старите идеи" вече не действат и за спасяването на европейската валута е необходимо по-голямо политическо единство, допълни той.

Всички банки от ЕС трябва да бъдат поставени под надзора на европейските контролни органи в рамките на бюджетния съюз, заяви още Барозу, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Проектът за бюджетен съюз на ЕС е във финален стадий на разработка и предстои да бъде утвърден през декември 2012 година.

Според Барозу ключова роля в новата система ще играе Европейската централна банка (ЕЦБ), която ще сътрудничи с националните контролни органи, за да бъде възстановено доверието към банките в еврозоната.

"Трябва да прекъснем порочния кръг между (проблемните) банки и националните бюджети, който поставя под заплаха стабилността на цели държави", допълни ръководителят на ЕК в речта си "за състоянието на съюза" пред Европарламента.

В съобщение на ЕК, разпространено днес, се посочва, че създаването на единен надзорен орган за банките ще бъде важна стъпка към банков съюз, като начало с въвеждането на общи правила за всичките 6000 банки от еврозоната. Според много анализатори това е необходимо за предотвратяване на разпространението на дълговата криза на Стария континент, отбелязва Асошиейтед прес.

За стабилното развитие на ЕС е необходимо значително да се намали зависимостта от външни доставчици на енергийни ресурси, както и да задействаме потенциала от алтернативни източници на енергия, заяви още ръководителят на Еврокомисията.

Гърция ще остане в еврозоната, ако изпълни ангажиментите си и приложи обещаните реформи, отбеляза Барозу пред Европарламента. По думите му тази есен се очаква обрат за Атина, ако страните от еврозоната се отърват от съмненията и ако Гърция изпълни ангажиментите си.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


275
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
154
3
 
11
 
! Отговори
референдум! преди 11 години
Задължително е да се допитат до народа държавниците за това, както и изобщо искаме ли да бъдем в ЕС! Лично аз НЕ ЖЕЛАЯ да съм в каквато и да било федерация!НЕ НЕ НЕ!!!!!!!!!!!!
153
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Kакто и да е, по-лошо от сега няма да е.
152
2
 
3
 
! Отговори
емир преди 11 години
Нека да стане федерация, но шом малките държави ще отстъпят част от суверенитета си, то поне да се изравнят някои икономически критерии, като минимална и средна заплата, минимална пенсия, а после ако ще европейска република го преименувайте съюза.
151
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Волен премиер!
150
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
СЪГЛАСЕН СЪМ ДА СТАНЕ ЕС ФЕДЕРАЦИЯ ,НО ПЪРВИЯ ЗАКОН В НОВАТА ФЕДЕРАЦИЯ -ЕС Е ДА БЪДЕ ЗАБРАНЕНО СЪС ЗАКОН ПРЕБИВАВАНЕТО ,А ОЩЕ ПО МАЛКО НАЗНАЧАВАНЕТО НА ВИСОКИ ПОСТОВЕ НА ЕВРЕИ ,САМО ТОГАВА ТОЗИ СЪЮЗ ИМА ШАНС В ПРОТИВЕН СЛУЧАЙ ТОВА Е ПОРЕДНАТА ЕВРЕЙСКА БАНКЕРСКА ИЗМАМА ЗА ПОРОБВАНЕ НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ НАРОДИ ОТ РЕПТИЛСКАТА *** НА ФАМИЛИИТЕ РОДШИЛ И РОКФЕЛЕР
149
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен 168:Неспасяемо си, бе. Естествено, че имам понятие от "качествата" на хората, саздали и "развиващи" ЕС. Ама тебе кой те създаде толкова ТЪПО (като ...з) - сигурно си расло в БКП семейство (вероятно пребоядисано).Щом смяташ, че империя като Римската е светлото бъдеще на Европа, пожелавам ти да живееш в него. Айде, чао, тапирче нещастно.
148
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
''Всички банки от ЕС трябва да бъдат поставени под надзора на еврейските контролни органи в рамките на бюджетния съюз, заяви още Барозу''Е затова Дянков даде заден за приемане на Еврото.Ще почакаме,ще се снишим и като видим накъде духва вятъра,ще се включим.
147
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до 166 наистина толкова ли си *** или само се правиш , имаш ли поне бегло понятие от идеята за създаване на Европейския съюз от качеството на хората които го създадоха .
146
7
 
5
 
! Отговори
ЩОМ БАРОЗУ Е КАЗЪЛ.. преди 11 години
...ТОВА ЩЕ СТАНЕ!!!!!ПРЕДСТАВЯМ СИ *** ,КАК ЩЕ ВИЯТ НА УМРЯЛО......ХА,ХА,ХАААААА....ВМЕСТО СЪВЕТСКИ СЪЮЗ.......ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ!!ВИЙТЕ , ЧЕРВЕНИ ПОМИЯРЧЕТА .......ТАЗИ МУЗИЧКА Е СУПЕР!!!ОБИЧАМ ОТЧАЯНИЯ ВОЙ НА НАСТЪПЕНИТЕ ЧЕРВЕНИ ***--ФЕН СЪМ НА ТЕЗИ ПЕСНИ..ХА,ХА,ХАААААААААААААААААААААААААААААААА...!
145
0
 
0
 
! Отговори
работещ преди 11 години
До Анонимен 164Не знам, какво да кажа, освен че ти си брилянтна илюстрация на поговорката "крадецът вика "дръжте крадеца"".Явно, сам не съзнаваш, ЧЕ СИ БЕЗПРОСВЕТНО И НЕСПАСЯЕМО ***(А). Защо ли си хабя пръстите да ти отговарям?!? Ама, не можах да свикна с НАГЛАТА ТЪПОТИЯ и това е...
144
0
 
3
 
! Отговори
Ъц преди 11 години
Погледнете на нещата от друга(по-оптимистична) гледна точка, в БГ няма да остане един Ром(не питието) за лек, ще си спомяме за Саалито и Айшето с "носталгия" само от вицовете за тях! ))))))
143
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
тъпичък си работещия , та това си е още от създаването на ЕС , така или иначе Европа пак ще бъде единна държава както по времето на Римската империя , тепърва и други страни ще се присърдиняват , няма място вече за малки национални дърбжави , не разбрахте ли интернетманиаци , нарочно ви наричам такиав защото именно като такива би трябвало да го знаете това.
142
0
 
7
 
! Отговори
Голям смях преди 11 години
Много сте изписали"къде са стратегическите инвеститори".Много смях.Те са тук ЕВН,ЕОН,ЧЕЗ и много други дошли са да ви клатят стратегически.Ама нали са ви малко и още искате(а кажете,че не сте мазохисти).И за ЕС мисли редите(Германия издържала целият ЕС).Ако го нямаше ЕС,Германия би ли била толко силна?ЕС е създаден от богатите за да обслужва тях а не вас.Няма мита,такси,данъци за внос,за сметка на това ние имаме квоти,членски внос и щастлива фауна.Ако 1 стока от ЕС има мито-колко щеше да струва?
141
1
 
5
 
! Отговори
работещ преди 11 години
Още едно коментарче само: сметчицата, която ВЕЧЕ е на масата за "спасяване" на Гърция, Ирландия, Португалия и Испания (даже още без Италия) е НАД 1 ТРИЛИОН ЕВРО = 1000 МИЛИАРДА ЕВРО. Сега Барозу и другите *** от ЕС търсят кой да я плати, чрез "федерацията" му. Нас дали ще ни подминат по бедност? Може, АМА ДОСЕГА НЕ СЕ Е СЛУЧВАЛО. А и германците хич не са навите да плащат безкрайно.
140
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
22.11.2004 - "Барозу се гордее, че е бил маоист. Новият председател на Европейската комисия Жозе Мануел Дурау Барозу публично увери, че се гордее с някогашното си членство в крайнолява маоистка партия." Жозе Мануел Дурау Барозу, председател на Европейската комисия, става политически активен след португалската революция на карамфилите от 1974 г. в марксистко-маоистката Студентска федерация, младежкото крило на PCTP / MRPP (комунистическа партия на Португалия), маоистко революционно движение, което има връзки с левия тероризъм в Палестина, Латинска Америка, Азия и Европа. След гръмкия провал на маоистите в Камбоджа избили над 2 000 000 само в рамките на няколко години и докарали страната до икомически крах, Барозу се оттегля привидно за да се включи в опита за създаване на псевдо-дясната Евопейската Народна Партия, която след 90 те г. охотно приема в редиците си предимно пребоядисали се комунисти от източна и западна Европа. Лично аз смятам, че е малко наивно да очакваме последователи на Пол Пот, Мао Дзъдун и Ленин да ни насочат в правилна посока, понеже се били "променили". Консерватори като Вацлав Клаус директно се присмиват на тези нови "десни". Промяната в България последните 23 г. е много показателно какво очаква ЕС при управление от бивши комунисти и маоисти залагащи на социални програми за роми и погром над средната класа и частния бизнес. Неслучайно нито една партия от така наречения "десен" спектър в страната ни не е приета като член на европейските консерватори, но са приемани безусловно в редиците на Евопейската Народна Партия.
139
2
 
11
 
! Отговори
предвидлив преди 11 години
Абе, пичове, някой знае ли ква е процедурата за напускане на Европейския съюз - щото кат гледам ще ни потрябва...
138
2
 
7
 
! Отговори
работещ преди 11 години
Не ви ли прави впечатление още заглавният силогизъм - "федерация от национални държави" (забележете също, че с бясна скорост прескачаме даже етап "конфедерация")? Това е нещо като съюз на върли индивидуалисти. Събудете се, мечтатели! Всичките тези фокуси имат една цел - да се ангажират ВСИЧКИ "ЕВРОПЕЙЦИ" - И НОВИ И СТАРИ В ИЗПЛАЩАНЕТО НА ДЪЛГОВЕТЕ НА ПРЕКРАСНИТЕ ДЪРЖАВИ PIGS, ЗА ДА НЕ ПИЯТ СТУДЕНА ВОДА БАНКИТЕ, КОИТО СА ФИНАНСИРАЛИ СЛАДКИЯ ИМ ЖИВОТ. Другото е плоска демагогия.
137
5
 
3
 
! Отговори
за 152 преди 11 години
УЧА ТАКИВА КАТО ТЕБ *** НА СВОБОДА И ДЕМОКРАЦИЯ ОТ АМЕРИКА. Нещо което в Европа не е много разпространено.
136
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И нас ко ни дреме за некви банкери че и федерация ще ставаме трябва гърците да дадат пример и всички сърти капиталисто комунисти наричащи себе си демократи ще увиснат по дърветата всеки като вземе да иска де ще му излезе края .
135
4
 
2
 
! Отговори
метин преди 11 години
а що да не станим турски вилает и да ни управлява паша !?