Цигареното лоби отново надава вой

Акцентите в бизнеса от Investor.bg
Обновена: 18 сеп 2012 15:01 | 18 сеп 2012 15:00,
153
Цигареното лоби отново надава вой
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

България

Волята на правителството в отстояването на вече взети решения ще бъде изпитана съвсем скоро – при това по въпрос, който рязко разделя обществото. Става дума за забраната за тютюнопушене в заведенията, която според хотелиери и ресторантьори ще доведе до масови фалити.

Очертана е доста грозна картина, която сякаш е преувеличена - „бизнесът“ говори за заведения с 90% спад на оборотите заради забраната за пушене. Какво ли е било конкурентното предимство на тези заведения по време на „свободния режим“ тогава...

И по друга болна тема – лихвите. Тези по депозитите падат, същото се случва и „с някои кредити“ - причината е понижената доходност по държавния дълг на България, а констатацията – на Левон Хампарцумян.

На този етап обаче при ипотечните кредити явно няма поевтиняване, тъй като все по-масирано се насочваме към малките апартаменти и кредити.

По света

Борсовата новина от вчера е рекордната цена от 700 долара, достигната от акциите на Apple. Така почти се постига паритет между цената на iPhone и акция от компанията. Технологичният гигант не слиза от медиите, което пък помага доста на последните.

По-важното от световната политика обаче е подкрепата, която германският канцлер Ангела Меркел оказа за намеренията на ЕЦБ и нейния председател Марио Драги за изкупуване на облигации. Това е важна стъпка за успокояване на изнервените пазари в момент, когато американската икономика се доказва като доста устойчива.

Между другото

Германските домакинства стават все по-богати, докато китайските богаташи са принудени да се разделят с голяма част от състоянието си. И за двете тенденции виновна е кризата, но в първия случай заради спестовността на германците, а в другия – заради известни сътресения в цените на активите.

Дебатът

Темата за АЕЦ Белене отново е на дневен ред – в очакване на исковете на руската държава и съдебните решения. На този етап очакванията в Русия са, че ще бъдем осъдени, докато правителството ни убеждава в противното.

Затова питаме – какво е мнението ви за строителството на АЕЦ Белене и решението на правителството да се откажем от него? Очакваме позициите ви на info@investor.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още по темата: акцентите в бизнеса
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
1
 
5
 
! Отговори
ii преди 11 години
Това дупедавско правителство създава изкуствени проблеми, за да разделя хората. Стотици години пушачи и непушачи си се оправят прекрасно, няма проблем да има и заведения за пушачи, и за непушачи. Факт е, че заведенията фалират, и че 50% от нацията ще бъде принудена да търпи явна дискриминация. Ама искат да се занимаваме с глупости, за да не мислим как ни ши*ат всички - и пушачи, и непушачи.
104
3
 
1
 
! Отговори
Калоян преди 11 години
133 Тогава си пуши цигарките спокойно. Но идеята ми беше че при по развитите общества има и по малко пушачи и много повече радости и не само това. Ние не сме развито общество, благодарение на куп причини, но основните са образование и култура ми Янко ...
103
1
 
2
 
! Отговори
до 145 преди 11 години
къв бизнесмен си ти ве мишок , глей си там селото и не мяукай по форумите с батковците.
102
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До МашинаИ какво значи за теб адекватно,да ти минават всеки ден по два и повече часа от работното време в пушене на цигари и раздумки с този и онзи,да идваш през ден с кървясал от поркане и безсъние поглед и да имаш наглостта да ми говориш , че не ти плащам достатъчно е меко казано нахално! Същевременно да ми ревеш че имаш две деца,женати е безработна,имаш кредити и др.проблеми , а да пиеш като змей , някак не върви ! Шута отзад и толкова! А моята работа си върви,не се притеснявам !
101
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
който не пуши се боцка и шмърка. в заведенията пият само минерална водичка милите наркоманчета и не искат да им пуфтят батковците.
100
0
 
7
 
! Отговори
До 133 преди 11 години
Калояне, ти всъчщност на колко години си? По онова време образованието НЕ БЕШЕ привилегия, а задължение за основно и по желание средно, само дето който не учеше за средно задължително работеше. Влизаше се именно с оценки - башата на майка ми е лежал 7 години в Белене по политичски причини, а тя завърши в Свищов, където и досега се дава много добро икономическо образование. Баща ми е зет на т.н. "дисидент", а записва и завършва право в Софийския университет. И това е пример само от моето битие...
99
0
 
0
 
! Отговори
Коцето преди 11 години
До Гошето Гоше, и така да е , който иска да се насмука ще си намери с какво , това исках да кажа . Пък ти , в тая безработица , не можеш ли да намериш читави хора ?
98
0
 
4
 
! Отговори
Машина преди 11 години
До ГошетоГоше, ти в голяма грешка, щом смяташ, че човек трябва да отдава целия си живот на тиквеници като теб. То и затова работниците са ти все такива, които не вършат работа, защото не искаш да плащаш за труда им. За без пари, толкова. Ако започнеш да плащаш адекватно, веднага ще ти потръгне работата.
97
2
 
2
 
! Отговори
Гошето преди 11 години
До КоцетоТи на тая помия , дето всеки си вари по 100-200 кила на година алкохол ли му казваш ? Или на ментака,правен от зад в гаража , дето ти го сипват по кръчмите ?
96
0
 
4
 
! Отговори
Коцето преди 11 години
До Гошето Не бери грижа - в България алкохол се произвежда почти във всяка къща , само да искаш да се напиеш .
95
0
 
9
 
! Отговори
Коцето преди 11 години
Ей,това -българина ,е много бойна машина -може да скара и да се препсува на всякаква тема !!! Успокойте топката малко бе , нищо не е станало !!! А за мене е много по важно това че храната ни е скапана отврат и нямаш избор , много важно че си непушач !!!
94
10
 
2
 
! Отговори
Гошето преди 11 години
До Страстен пушачЗаведенията щели да фалират ?! Ами по-добре да фалират кръчмите,отколкото да се намали производството или да се влошава неговото качество от "работници",които по цели нощи си пиянстват по заведения , а на следващия ден ме гледат опулени ис кървясали очи и не знаят,на кой свят се намират! После шефе,това,шефе онова,дай парички , дай авансче , що ми е намалена заплатата ? Ами намалена е щото не искаш да фалират заведенията
93
0
 
3
 
! Отговори
Калоян преди 11 години
до 138. Лелеле дори и не искам да си представям какви са ти приятелите, щом познатите са ти такива! :)
92
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
от всичките ми познати непушачи - старите са алкохолици а младите са наркомани , няма един които да не пуши и да не се боцка , хероин маика.
91
0
 
4
 
! Отговори
Калоян преди 11 години
.... са отчайващо неграмотни, въпреки дипломите си.
90
6
 
4
 
! Отговори
Калоян преди 11 години
Понеже питате нека ви обясня, първо не се заяждам и казвам истината, второ съм бивш пушач, дори и сега попушвам. За образованието обяснявам веднага, по това време е било привилегия на богатите и партийните деца, я питайте вашите родители колко процента са влизали благодарение само на добрите оценки. По днешно време не искам и да чувам, това че има един процент много начетени хора и такива с капацитет не дава цялостната представа. Сега спокойно мога да кажа че една доста голяма част от хората
89
1
 
1
 
! Отговори
D преди 11 години
И да се пените и да не се пените все тая.
88
3
 
12
 
! Отговори
до 128 преди 11 години
Калояне, обясни тогава следното - при социализма България беше на челните места по тютюнопушене, а образованието ни беше на челните места в света. За сравнение в САЩ и тогава, и сега, масата от хората си мислят, че САЩ се простира на три континента, алгебрата за нашия 9-и клас се изучава във висшите училища, а по тютюнопушене са и бяха на последните места. В България пушенето намалява в днешно време, заедно с намаляването на уменията за правилно написване на собственото име.
87
1
 
6
 
! Отговори
до 130 преди 11 години
Някой от моята порода- човек свободомислещ и интелегентен :) и ще живеем дълго и щастливо
86
1
 
3
 
! Отговори
до 128 преди 11 години
В кой учебник го прочете това? Когато някой говори/ пише по този начин- с клишета е ясно, че е промит мозък без собствено мнение. В написаното от теб няма една нормална дума, а изглежда като лекция. Мисли бе, човек- нека мозъка ти се научи да не се доверява на 100% на нещо прочетено. По принцип. Живота е много по-красив, по-шарен, по-неизвестен и чуден - открий го такъв и ще живееш много по-свободно и щастливо! :)

Спонсорирани публикации