Цигареното лоби отново надава вой

Акцентите в бизнеса от Investor.bg
Обновена: 18 сеп 2012 15:01 | 18 сеп 2012 15:00,
153
Цигареното лоби отново надава вой
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

България

Волята на правителството в отстояването на вече взети решения ще бъде изпитана съвсем скоро – при това по въпрос, който рязко разделя обществото. Става дума за забраната за тютюнопушене в заведенията, която според хотелиери и ресторантьори ще доведе до масови фалити.

Очертана е доста грозна картина, която сякаш е преувеличена - „бизнесът“ говори за заведения с 90% спад на оборотите заради забраната за пушене. Какво ли е било конкурентното предимство на тези заведения по време на „свободния режим“ тогава...

И по друга болна тема – лихвите. Тези по депозитите падат, същото се случва и „с някои кредити“ - причината е понижената доходност по държавния дълг на България, а констатацията – на Левон Хампарцумян.

На този етап обаче при ипотечните кредити явно няма поевтиняване, тъй като все по-масирано се насочваме към малките апартаменти и кредити.

По света

Борсовата новина от вчера е рекордната цена от 700 долара, достигната от акциите на Apple. Така почти се постига паритет между цената на iPhone и акция от компанията. Технологичният гигант не слиза от медиите, което пък помага доста на последните.

По-важното от световната политика обаче е подкрепата, която германският канцлер Ангела Меркел оказа за намеренията на ЕЦБ и нейния председател Марио Драги за изкупуване на облигации. Това е важна стъпка за успокояване на изнервените пазари в момент, когато американската икономика се доказва като доста устойчива.

Между другото

Германските домакинства стават все по-богати, докато китайските богаташи са принудени да се разделят с голяма част от състоянието си. И за двете тенденции виновна е кризата, но в първия случай заради спестовността на германците, а в другия – заради известни сътресения в цените на активите.

Дебатът

Темата за АЕЦ Белене отново е на дневен ред – в очакване на исковете на руската държава и съдебните решения. На този етап очакванията в Русия са, че ще бъдем осъдени, докато правителството ни убеждава в противното.

Затова питаме – какво е мнението ви за строителството на АЕЦ Белене и решението на правителството да се откажем от него? Очакваме позициите ви на info@investor.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още по темата: акцентите в бизнеса
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
7
 
17
 
! Отговори
Пичай преди 11 години
В заведенеията вече не мирише на нищо, защото повечето са празни.
4
9
 
23
 
! Отговори
Пушач преди 11 години
Факт е, че заведенията не могат да съществуват, ако са посещавани само от непушачи, които лижат един сок цяла вечер и си поръчват една салата за 5 човека.
3
9
 
19
 
! Отговори
Непушашч преди 11 години
Не пуша, но в бар, с чаша уиски, може да си запаля пура!Правя го често, във Виена!Но нееее, ние сме по католици от Папа-та, тук НАПЪЛНО ще го забраним, щото сме много яки!А Факт е, че написалия коментарномер 8 е слабо образован и безкултурен комплексар.
2
8
 
4
 
! Отговори
do НИКОГА ГРОБ преди 11 години
Стига хъхри, плюеш метастази, айде, че до 1-2 годинки ще те погребваме.
1
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
първи , запалвам си цигара