Обявяването на фалити да не стане игра, предупреди Хампарцумян

Банкерът настоява за регистър на фалиралите длъжници
Обновена: 19 сеп 2012 15:56 | 19 сеп 2012 09:28,
146
Обявяването на фалити да не стане игра, предупреди Хампарцумян
Левон Хампарцумян. Снимка: архив, Булфото

Въвеждането на 10 годишна давност за дълговете на физическите лица трябва задължително да бъде придружено и от създаване на регистър с фалиралите длъжници, така че те след това за дълъг период от време да не бъдат допускани до кредитната система.

Това заяви пред БТА председателят на Асоциацията на банките в България Левон Хампарцумян, който коментира предложението на депутата от ГЕРБ Емил Радев да се въведе абсолютна 10-годишна давност за задълженията на физическите лица.

Депутатът ще внесе предложението си за промени в Закона за задълженията и договорите през октомври и ако се приемат, те ще влязат в сила от 2013 г.

Регистърът на длъжниците трябва да бъде много подробен и да включва не само кредити към финансовите институции, но и към ютилити компаниите, мобилните оператори и всички други доставчици на стоки и услуги, смята Хампарцумян. 

Още по темата
„Обявяването на фалит не бива да бъде превърнато в игра - сега да излъжем една банка и като минат "Х" на брой години ще излъжем още една. Трябва да има такъв регистър и той да оставя фалиралите веднъж лица завинаги извън кредитната система - иначе ще накараме добросъвестните да плащат и за недобросъвестните, защото за съжаление в България злоупотребата с права е национален спорт“, смята банкерът.

Според него срокът, в който един фалирал кредитополучател не би могъл да получи нов заем, ако веднъж е обявил фалит, би трябвало да е достатъчно дълъг - може и за цял живот.

Запитан дали разполага с данни колко случаи има на длъжници към банките, които продължават да дължат суми, дори и след като им е било отнето ипотекираното имущество, Хампарцуман заяви, че тези случаи не са много.

Отговорността на всеки един за успеха в живата е нещо много важно, посочи банкерът. Изключвам случаи на болест, инвалидност и смърт, но във всички останали случаи, когато някой е придобил имот чрез кредит, обявявайки фалит, той не може да очаква да спечели от това и имотът не може да остане в неговите наследници, добави Хампарцумян.

Според него всички тези неща ще трябва подробно да се разпишат в предлаганите законови промени.

Според Хампарцумян, ако промените доведат до масови злоупотреби при обявяването във фалит, то това ще оскъпи и кредитите. Загубите, които ще се реализират от такива
фалити, в случаите когато това се прави от недобросъвестни лица, ще трябва да се покриват от добросъвестните клиенти, коментира банкерът.

Според него, ако не са прецизирани, промените могат да създадат възможност за още един вид измама и ако тя стане достатъчно развита, това неминуемо ще повлияе негативно на целия банков пазар.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
1
 
5
 
! Отговори
Bipeds преди 11 години
He razumno e zial zivot. V drugi strani e 7 godini I credita ti e chist.
45
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Kolkoto i da mi e nelicepriqten to4no tozi, w tozi slul4aj e praw. Az wsy6tnost se u4udwam, 4e wse o6te w Bulgariq nqma registyr. I o6te powe4e me u4udwa, 4e nikoj politik do sega ne e powdignal wyprosa. Po obqsnimi pri4ini estestweno. Edin normalen 4owek ne znae za lipsata na registyr ili za wrati4kite w zakona kato cqlo. No tarikatite gore znaqt i gi izpolzwat.
44
2
 
8
 
! Отговори
до 22 преди 11 години
Би ли ми обяснил как може да има такъв регистър, при положение, че понятието "фалирало физическо лице" не съществува ? Кой го води този регистър - банките, държавата, арменеца !? Не говори глупости...
43
2
 
15
 
! Отговори
ПРОРОК преди 11 години
Мирише ми на,......ФАЛИРАЛИ Бг-БАНКИ,.....ОТНОВО !Това е нормално ,..особено в СВЕТОВНА КРИЗА ,и особено ,..................в България ....!
42
10
 
6
 
! Отговори
jon преди 11 години
do 40 Чобане , ако се интересуваш, попрочети малко икономика отнякъде и ще ти стане ясно. Прав е Хампарцумян в случая.
41
1
 
18
 
! Отговори
гневен! преди 11 години
Аз пък настоявам да му проверят първия милион на този ***!
40
2
 
6
 
! Отговори
онбашията преди 11 години
то така се е почнало преди 100 години, когато първите хуманисти са надигнали глас "не е редно да убиваме престъпниците, нека просто ги лишим от свобода до живот". всяко решение взето от състрадание е грешно, бялата нация която първасе отърси от тая отрова - състраданието - ще покори света.
39
1
 
19
 
! Отговори
ПРЕДИ ГОДИНИ преди 11 години
Преди години когато ФАЛИРАХА БАНКИТЕ ,собствениците казваха на ВЛОЖИТЕЛИТЕ си /клиентите/:"Не можем да ви върнем кинтите защото ----"ТЕ" ВЗЕМАХА ПАРИТЕ ....????А КОИ БЯХА ----"ТЕ"----?МАЙ ,...САМИТЕ ---ТЕ!
38
2
 
23
 
! Отговори
Статистик преди 11 години
Нима не разбирате какво се случва през последните три години.Кой лансира Борисов, кой го подготви, осигури му с години медиен комфорт и образ на светец?Аааа замисляте ли се вече?Другарите откриха дарбата му и си го доградиха.То не бе Костов, то не бе Царя, то не бе Доган, то не бе Сидеров...а сега Борисов!Интересно ми е сценаристите на кого ще поверят ролята на следващ премиер.Все пак успешно подреждат ролите и актьорите вече цели 23 години.А Вее Народе сте най-добрата и тиха публика!
37
1
 
12
 
! Отговори
Култура ми Янков преди 11 години
Защо в България има най-много ---ТАРИКАТИ ?
36
2
 
17
 
! Отговори
Антон преди 11 години
Господинчото пропуска да спомене, че ако това стане национален спорт за 2-3 години просто банките няма да ги има. Всъщност и без това в момента доста банки са на хранилката на БНБ дотирани под масата. Просто ще има закономерни фалити - това е.
35
3
 
12
 
! Отговори
защо ,.... преди 11 години
Защо само ФЪФ Бг ,...БАНКИТЕ СА ВСЕ ЗЛЕ ,а в същото време ,собствениците им ДЕМОНСТРИРАТ ----ЛУКС И РАЗКОШЕН ЖИВОТ....?
34
1
 
8
 
! Отговори
до 14 преди 11 години
Ти гледай себе си- акъли не давай. Но като те четем, май само ти си злобния тук, само ти обиждаш
33
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
от 14Аз казвам каквото мисля. Сега, който иска ще се замисли над него, а който не иска просто ще си продължи ..... назад
32
3
 
6
 
! Отговори
до 14 преди 11 години
Много си злобен ,човече, по-спокойно коментирай, не изпадай в глобална злоба за същността на човека и живота. Ние изразяваме мнение, а ти обиждаш и злобееш хахах ***
31
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До до 14Сами сте си виновни, защото не правите нищичко, за да подобрите живота си. Само се оплаквате по форумите, колко ви е тежък живота. Като сте будали, много ясно, че ще ви е тежък, че и по- тежък ще става за в бъдеще.
30
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
21Имам си бизнес. Да, теглил съм креди за да го започна, но съм съумял и съм си го изплатил много преди крайната му дата. Плащам си всичко... Разни хора, разни интереси.
29
6
 
6
 
! Отговори
Гарантирано от ГЕРБ преди 11 години
ОБЕЩАВАМЕ ДА НАПЪЛНИМ РЕГИСТЪРА....С ФАЛИРАЛИ ФИРМИ!Гласувайте за нас!
28
1
 
14
 
! Отговори
......? преди 11 години
Защо ,"УЖ" проницателният българин,..... се води по лъжите на Бг-БАНКИ...?Какви са лихвите в Европейските държави /белите държави /,и какви са в България ......?
27
2
 
8
 
! Отговори
до 14 преди 11 години
Не си ти човекът, който да съди. И спрете с тези клишета колко сме жалки и злобни. И ти си такъв, нали? Това че коментираме и не сме съгласни с някоя личност и думите й, не значи че сме жалки и злобни. Аман от съдници, които все се мислят за по-възвишени и над масата