Обявяването на фалити да не стане игра, предупреди Хампарцумян

Банкерът настоява за регистър на фалиралите длъжници
Обновена: 19 сеп 2012 15:56 | 19 сеп 2012 09:28,
146
Обявяването на фалити да не стане игра, предупреди Хампарцумян
Левон Хампарцумян. Снимка: архив, Булфото

Въвеждането на 10 годишна давност за дълговете на физическите лица трябва задължително да бъде придружено и от създаване на регистър с фалиралите длъжници, така че те след това за дълъг период от време да не бъдат допускани до кредитната система.

Това заяви пред БТА председателят на Асоциацията на банките в България Левон Хампарцумян, който коментира предложението на депутата от ГЕРБ Емил Радев да се въведе абсолютна 10-годишна давност за задълженията на физическите лица.

Депутатът ще внесе предложението си за промени в Закона за задълженията и договорите през октомври и ако се приемат, те ще влязат в сила от 2013 г.

Регистърът на длъжниците трябва да бъде много подробен и да включва не само кредити към финансовите институции, но и към ютилити компаниите, мобилните оператори и всички други доставчици на стоки и услуги, смята Хампарцумян. 

Още по темата
„Обявяването на фалит не бива да бъде превърнато в игра - сега да излъжем една банка и като минат "Х" на брой години ще излъжем още една. Трябва да има такъв регистър и той да оставя фалиралите веднъж лица завинаги извън кредитната система - иначе ще накараме добросъвестните да плащат и за недобросъвестните, защото за съжаление в България злоупотребата с права е национален спорт“, смята банкерът.

Според него срокът, в който един фалирал кредитополучател не би могъл да получи нов заем, ако веднъж е обявил фалит, би трябвало да е достатъчно дълъг - може и за цял живот.

Запитан дали разполага с данни колко случаи има на длъжници към банките, които продължават да дължат суми, дори и след като им е било отнето ипотекираното имущество, Хампарцуман заяви, че тези случаи не са много.

Отговорността на всеки един за успеха в живата е нещо много важно, посочи банкерът. Изключвам случаи на болест, инвалидност и смърт, но във всички останали случаи, когато някой е придобил имот чрез кредит, обявявайки фалит, той не може да очаква да спечели от това и имотът не може да остане в неговите наследници, добави Хампарцумян.

Според него всички тези неща ще трябва подробно да се разпишат в предлаганите законови промени.

Според Хампарцумян, ако промените доведат до масови злоупотреби при обявяването във фалит, то това ще оскъпи и кредитите. Загубите, които ще се реализират от такива
фалити, в случаите когато това се прави от недобросъвестни лица, ще трябва да се покриват от добросъвестните клиенти, коментира банкерът.

Според него, ако не са прецизирани, промените могат да създадат възможност за още един вид измама и ако тя стане достатъчно развита, това неминуемо ще повлияе негативно на целия банков пазар.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
1
 
24
 
! Отговори
бивш клиент преди 11 години
И регистър на банките които лъжат своите клиенти .... и твоята банка ще е най-отгоре !
65
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Както всеки вложил пари на депозит в банка поема риска от евентуален фалит и загуба, така би трябвало и банката да поеме риска от фалит на физически лица. Още повече, че банката винаги се подсигурява- ипотека, поръчители, застраховки. Така че не вижда причини за недовослство от тяхна страна. Все пак ръкостискането е двустранно.
64
1
 
7
 
! Отговори
защо,защо,..? преди 11 години
Защо в Бг ВСИЧКО Е ----МЕНТЕ?
63
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
When the people rob banks, they get to the jail . When banks rob the people, they get bonuses.
62
2
 
10
 
! Отговори
uk адвокат преди 11 години
при второ подобно 'изпълнение' през периода на 6тте години, може да те глобят жестоко, в затвор се стига ако го направиш умишлено. Въпросът е, че след 6тте години, животът ти почва наново и не се водиш банкрутирал! И в затвора се влиза, ако УМИШЛЕНО излъжеш, че не си банкрутирал през 6тте години, теглиш нов кредит и нарочно не плащаш нито една вноска. За твое сведение тук може да влезеш в затвора още в началото на първия кредит, дори и да не е умишлено. Ние сме по-зле от Занзибар!!
61
1
 
11
 
! Отговори
банкер преди 11 години
До 57, заплатата на Левон е 200 000 лв. на месец чисто+ премии (около 10% от годишната заплата, ако постигне дадени показатели) , а той ги постига, защото записва ниски параметри, +осигуровки на тази сума+телефон, храна и кола за сметка на италиянците. Има няколко имота на морето и планината, само едното обзавеждане е неговата месечна заплата. Той е най големия привърженик да падне тавана на пенсиите, защото скоро се пенсионира. Не завиждам, да е жив и здрав - уредил се човека с чупки в кръста.
60
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
оф да му го тури слон та тоя *** . видяха че хората вече не са толкова глупави да се набутват с кредитите им и сега банките са пълни с пари , които не могат да въртят . а защо в Америка давността е 2 години , защото на американците се гледа като на юридическо лице, и ако фалира му се дава възможност отново да се изправи на крака. а тука гледат да те изцедят и да те смажат като муха.
59
1
 
26
 
! Отговори
Краси преди 11 години
Видиш ли банкер пребий го с камъни,направи добро дело.................
58
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бг банките са точно копие на булгаристанската държава - наказват те само заради бг гражданството ти. Къде по света ти взимат 4 лв. такса, за да платиш 50 ст. на институция? Внесох по бюджетна сметка 28ст. за ксерокопия през 2003г. в ДСК, комисионна беше 2,50лв. взеха ми всички лични данни. Преди 2 месеца се наложи да правя някакво др. подобно плащане - за някакво удостоверение от община и ДСК само питаха - още ли ви е същия телефона? А никога не съм имал сметка там. За какво говорим въобще?
57
1
 
17
 
! Отговори
p преди 11 години
Време е и банките в България да понесат загуби от световната криза а не само длъжниците.както е в момента да плащат луди лихви за да покриват загубите на банките от лоши кредити за които сами са си виновни.Назначиха разни келемета с икономическо образование и без да мислят раздадоха кредити на тоя и ония и после ние ще ги спасяваме банките като че ли върху тях се крепи икономиката на страната.
56
2
 
2
 
! Отговори
do UK advokat преди 11 години
само, че при второ подобно изпълнение отиваш в затвора май :)
55
1
 
15
 
! Отговори
банкер преди 11 години
Левон, знаеш че всички знаем че не си банкер, даже образованието ти не е подходящо за поста. Завършил си някакво си минно или нещо такова, я си бил на лекции я не, пропуснал си лекциите по смятане, да не говорим за икономика. На този пост те сложи Костов, и ти знаеш защо, но няма да го коментирам. Не говори глупости пред журналистите, че ставаш за смях. КОЙ И КОГА ТИ Е КАЗАЛ ЧЕ СЕ ОСКЪПЯВАТ КРЕДИТИТЕ, КОГАТО ИМАШ НЕПОГАСЕН ЗАЕМ. НАЛИ ИМА ТОЗИ ЗАЕМ ОБЕЗПЕЧЕНИЕ, това се учи в първи курс.
54
1
 
11
 
! Отговори
ЩАСТЛИВ ДЕН! преди 11 години
Идва момент ,когато и българинът се ---"УСЕЩА"!
53
1
 
11
 
! Отговори
kukoto преди 11 години
До защо ,....Защо заплатата на този "банкер" е 200 000 на месец плюс представителни и ням кво си още?
52
1
 
15
 
! Отговори
uk адвокат преди 11 години
в Бг има незаконни регистри: моб.оператори държат данните ти над 5г., даже и да е изтекла давността; банките са длъжни да унищожават всички данни след 5г.,, но пазят над 10г. (уж за себе си); вкарват те в затвора за кражба на ток, но не вкарват в затвора ел. служител, начислил по-голяма сметка. 80% от фалитите в Бг не са заради лоши длъжници, а заради непредвидимо едностранно увеличение на лихвите от банките. На техните служители няма ли също да се забрани за 10г. да са банкери след банкрут?
51
2
 
36
 
! Отговори
uk адвокат преди 11 години
в 1 от най-развитите икономики в ЕС: личен банкрут е възможен, 1 година протича производството; 6 години нямаш право на кредити и бизнес, а управител на фирма не може да си за 10 години; на края на 1та година всички дългове ти се отписват; след 6тата година все едно че никога не си банкрутирал. В Бг - доживот, вкл. и за децата ти, а мазнярите искат 10 г. давност и доживот да не можеш да ползваш кредит! За да е справедливо, трябва на банка, вдигаща лихвите, да й се забрани дейност за 10 години!
50
2
 
5
 
! Отговори
...! преди 11 години
Винаги --безхаберието води до лош край,...ФАЛИТ!
49
1
 
24
 
! Отговори
до 46 преди 11 години
--Прав си ,че "ТОЙ" е прав ,....докато има ---Бг-БАЛЪЦИ!БЪЛГАРИНО ,КОГАТО ИМАШ КИНТИ ---ПАЗАРУВАЙ ,НО КОГАТО НЯМАШ ,НЕ СЕ ----ЗАРОБВАЙ С БАНКИ!
48
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"He razumno e zial zivot. V drugi strani e 7 godini I credita ti e chist."Ха. Продават ти цялото имущество и ако не е достатъчно, отиваш в затвора където да биеш камък и да гасиш вар докато изплатиш дълга със затворническата заплата.
47
1
 
10
 
! Отговори
Миро преди 11 години
ако се приеме този закона Банките ще станат доста по предпазливи... Защото с лесният достъп до кредити те са също отговорни за проблемите ни сега. Мисля, че е време и те да платят своята цена