От Европа ни подканят да отпадне доживотният затвор без право на замяна

Съветът на Европа: Корупция и малтретиране в затворите в Бургас и Варна
Обновена: 4 дек 2012 14:32 | 4 дек 2012 12:17, Елка Василева
250
От Европа ни подканят да отпадне доживотният затвор без право на замяна
Затворът във Варна. Снимка: архив, Булфото

Съветът на Европа изразява разочарование, че България още не е отменила нехуманната присъда "доживотен затвор без право на замяна". Според представители на комисията против изтезанията, които са изготвили доклад след посещение у нас, това наказание е нечовешко, тъй като не съдържа никаква надежда за освобождаване на осъдения.

Миналата седмица в България се разгоряха спорове за евентуално отпадане на доживотната присъда без право на замяна, след като вицепрезидентът Маргарита Попова лансира тази идея. Правосъдният министър Диана Ковачева прогнозира, че наказанието "доживотен затвор без право на замяна" вероятно ще отпадне в проекта за нов Наказателен кодекс, който в момента се разработва.

Малтретиране на затворници, корупция сред персонала и недопустима пренаселеност на затворите в Бургас и Варна констатира Съветът на Европа. Това са само част от заключенията на представителите на комисията против изтезанията, които са били на проверка у нас през май тази година и сега настояват за незабавни решителни действия от страна на българските власти, предаде БНР.

Експертите са били поразени от броя на сигналите за корупционни практики на персонала в Бургас и Варна, пише в доклада им. Според него затворници са били принудени да плащат дори за услуги, които им се дължат по закон – като достъп до здравни грижи или възможност да работят.

Шамарите, ритниците, боят с палки или юмруци продължават да са практика и в двата затвора. В Бургас на стълбище извън обхвата на видеонаблюдението имало редица случаи на малтретиране и групов побой над затворници от страна на персонала. Във Варна пък е отбелязан рекорд за най-дълго прикован с белезници за леглото си затворник – 27 дни.

Също там в продължение на година и половина за здравето на стотици лишени от свобода се е грижил само един фелдшер. И в Бургас, и във Варна не се осигуряват нужните медицински грижи, са установили проверяващите. В доклада им пише още, че са били залети от оплаквания за качеството и количеството на храната, в която яйцата, млечните продукти и зеленчуците са рядкост. Проблем са и тоалетните, достъпът до които за някои затворници е ограничен до 3 пъти дневно, други могат да ги посещават само през деня.

Вместо задължителния минимум от 4 квадратни метра на човек затворниците в Бургас и Варна разполагат само с по един-два квадрата жизнено пространство. Част от тях делят легло, други спят на земята. Тази пренаселеност е възмутителна и наред с недостатъчния персонал крие рискове за сигурността, предупреждават експертите. Според тях и двата затвора са полуразрушени, нездравословни и нехигиенични и изобилстват от хлебарки и други насекоми.

Българските власти са обяснили повечето слабости с липса на средства. Сред препоръките в доклада е специално обучение на съдии и прокурори за алтернативите на лишаването от свобода.

Комисията изразява също така задоволство, че в двата затвора – в Бургас и във Варна са предприети стъпки по приобщаването на осъдените с доживотни присъди към останалите лишени от свобода.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


250
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
209
0
 
1
 
! Отговори
дух преди 10 години
Българинът трудно можеш до го успиш с евро глупости!Да повърнеш е малко .А питайте Иван Костов ,ако съпругата му беше убита за каква присъда щеше да пледира.Тези от Хелзинския комитет какви заплати получават и на кой гроб на невинно дете са занесли цветя?АААААААААААААААА.
208
0
 
1
 
! Отговори
st преди 11 години
Bog kazva NE UBIVAI
207
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да съгласен съм, да отпадне доживотната присъда, не съм длъжен да ги издържам тези убийци и изнасилвачи до живот! Вместо това трябва да се върне смъртното наказание а затворниците сами да си изработват времето в затвора, а не да ги издържат данъкоплатците!
206
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да, бе да!Направо да премахнем присъдите, затворите да ги превърнем във фолк клубове, престъпниците на свобода!Нищо, че някой е убил и изнасил умишлено дете! Нищо, че ни ограбват и убиват като мухи!
205
0
 
2
 
! Отговори
пешо преди 11 години
защо да няма референдум
204
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Доживотната присъда да отпада след като осъденият навърши 90-100 години.
203
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Европата да си гледа своята паничка. Държаха ни речи за толерантност, ама дават пари, за да ни върнат ***.
202
1
 
15
 
! Отговори
ranik56 преди 11 години
Незабавно да бъде премахнато доживатната присъда .Крайно време е да се въведа Смъртната - без право на Обжалване .
201
1
 
22
 
! Отговори
иван пешев преди 11 години
Ние пък ги подканяме да върнат смъртната присъда
200
1
 
8
 
! Отговори
gtf преди 11 години
напълно подкрепям 230 !Таман ще ни излиза и по-евтино...
199
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Правилно нека да отпадне доживотния затвор - да се замени със смъртна присъда.
198
2
 
7
 
! Отговори
помак такъв преди 11 години
абе бегай у Анадола бе , *** долен , БСП , ДПС и ГЕРБ са една мафиотска организация с много лица и имена но са от една *** майка , Коледа идва , турски мекерета , направо бих ви повърнал у зурлата бе....
197
3
 
2
 
! Отговори
селянйе!!! преди 11 години
Птотив Атака и Че Гевара!Вие не сте никакви националисти, а ***!
196
1
 
10
 
! Отговори
ЕС Селяни преди 11 години
А защо тези селяни от Европа не са се трогнали от доходите на Българите които са по малки от повечето Африкански държави ? Ей това не разбирам , ако може някой да ми обясни ще съм много благодарен.От ченството ни в ЕС се възпозлват само и единствено политиците ни и техните приближени........... Затова АТАКА ще спечели изборите , колкото и да манипулирате изборите , ако ГРОБ и БСП прекалят народа ще ви измете гадове !
195
0
 
5
 
! Отговори
марго попов преди 11 години
ИДЕАЛНО.ДА СТАНЕ 4 по 40 години и сме вече много хуманно общество ,найс,а
194
9
 
4
 
! Отговори
за "справедливц преди 11 години
Нека само ви подсетя, имаше една мъдра българска приказка - с вашите камъни по вашата глава!Хората са ви казали защо това трябва да отпадне а вие продължавате да искате линчуване... ама каквото повикало - такова се обадило, някой ден вие и семействата ви ще търпите същата злоба, каквато вие самите имате и подклаждате, мизерни душици такива!
193
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Когато Меркел е против Турция в ЕС по голяма от Меркел няма, а сега Европа против Доживотната присъда Българина не годува, а ве да ви се.ем у съюза уж християнки.. тотални ***
192
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ако от съвета на европа държат извратени убийци и престъпници да имат шанс да излязат на свобода и отново да убиват категорично съм против. такива хора не трябва да излизат от затвора по никакъв повод. да си гледат работата. престъпници
191
1
 
34
 
! Отговори
БПФ преди 11 години
По отношение на тежките условия за живот - тия от ЕС интересуват ли се как оцеляват възрастни хора, цял живот работили честно, с 80 евро пенсия? Затворът не е хотел, затворниците не са цветът и елитът на обществото, та да им осигуряваме луксозни условия - като награда за престъпленията им. Затворът е НАКАЗАНИЕ, а не привилегия !!! Въпросът е, че продажните ни управници пак ще се наведат, защото са *** и родоотстъпници и знаят, че и тах ги чака затвор !!!Български Патриотически Фронт
190
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абсолютно против.Трябва да остане на всяка цена

Спонсорирани публикации