От Европа ни подканят да отпадне доживотният затвор без право на замяна

Съветът на Европа: Корупция и малтретиране в затворите в Бургас и Варна
Обновена: 4 дек 2012 14:32 | 4 дек 2012 12:17, Елка Василева
250
От Европа ни подканят да отпадне доживотният затвор без право на замяна
Затворът във Варна. Снимка: архив, Булфото

Съветът на Европа изразява разочарование, че България още не е отменила нехуманната присъда "доживотен затвор без право на замяна". Според представители на комисията против изтезанията, които са изготвили доклад след посещение у нас, това наказание е нечовешко, тъй като не съдържа никаква надежда за освобождаване на осъдения.

Миналата седмица в България се разгоряха спорове за евентуално отпадане на доживотната присъда без право на замяна, след като вицепрезидентът Маргарита Попова лансира тази идея. Правосъдният министър Диана Ковачева прогнозира, че наказанието "доживотен затвор без право на замяна" вероятно ще отпадне в проекта за нов Наказателен кодекс, който в момента се разработва.

Малтретиране на затворници, корупция сред персонала и недопустима пренаселеност на затворите в Бургас и Варна констатира Съветът на Европа. Това са само част от заключенията на представителите на комисията против изтезанията, които са били на проверка у нас през май тази година и сега настояват за незабавни решителни действия от страна на българските власти, предаде БНР.

Експертите са били поразени от броя на сигналите за корупционни практики на персонала в Бургас и Варна, пише в доклада им. Според него затворници са били принудени да плащат дори за услуги, които им се дължат по закон – като достъп до здравни грижи или възможност да работят.

Шамарите, ритниците, боят с палки или юмруци продължават да са практика и в двата затвора. В Бургас на стълбище извън обхвата на видеонаблюдението имало редица случаи на малтретиране и групов побой над затворници от страна на персонала. Във Варна пък е отбелязан рекорд за най-дълго прикован с белезници за леглото си затворник – 27 дни.

Също там в продължение на година и половина за здравето на стотици лишени от свобода се е грижил само един фелдшер. И в Бургас, и във Варна не се осигуряват нужните медицински грижи, са установили проверяващите. В доклада им пише още, че са били залети от оплаквания за качеството и количеството на храната, в която яйцата, млечните продукти и зеленчуците са рядкост. Проблем са и тоалетните, достъпът до които за някои затворници е ограничен до 3 пъти дневно, други могат да ги посещават само през деня.

Вместо задължителния минимум от 4 квадратни метра на човек затворниците в Бургас и Варна разполагат само с по един-два квадрата жизнено пространство. Част от тях делят легло, други спят на земята. Тази пренаселеност е възмутителна и наред с недостатъчния персонал крие рискове за сигурността, предупреждават експертите. Според тях и двата затвора са полуразрушени, нездравословни и нехигиенични и изобилстват от хлебарки и други насекоми.

Българските власти са обяснили повечето слабости с липса на средства. Сред препоръките в доклада е специално обучение на съдии и прокурори за алтернативите на лишаването от свобода.

Комисията изразява също така задоволство, че в двата затвора – в Бургас и във Варна са предприети стъпки по приобщаването на осъдените с доживотни присъди към останалите лишени от свобода.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


250
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
149
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ах! И какво следва? Направо да пуснем от затворите всички изверги защото им нарушаваме правата? Като оня Пинюков дето закла двете си деца и подпали жена си, тъща си и тъст си! Е, то според вас не заслужава ли да изгние в затвора? А, в Европа що не дават акъл на САЩ, че в някои щати дори и смъртно наказание имат! Това да не е по-хуманно от доживотния затвор?
148
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
кои онези велики сили ли , които искаха да ни затрият от лицето от европа
147
1
 
25
 
! Отговори
акуд преди 11 години
европа и англия никога няма да забравят 1912 годи и балканската война, те ще направят всичко възможно да няма една сила на балканите, затова разбиха сърбия когато набра скорост и допуснаха още една мюсюлманска държава на балканите. същия сценариикато ивицата газа
146
1
 
21
 
! Отговори
Стефка преди 11 години
Айде стига наглост и лицемерие.Ако искате и сатенени чаршафи да им купим.Тези хора не са в затвора на хотел.Трябва да им е гадно и да се малтретират-иначе не виждам смисъл да съществува съд,адвокоти , съдий и всякаква друга ***!!!
145
1
 
6
 
! Отговори
притеснен преди 11 години
ЕС -Еврейски съюз,за да работят хората за ***!
144
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Унищожаването на България, като държава на българите е в пълен ход. Подкрепят се всички, които преиначават или заличават българската история - сърби, македонци, руснаци и турци. Подкрепят се всички вътрешни паразитни болести - турци и ***. Подкрепя се всичко което руши морала и устоите на българското семейство - разпространението на чалгата, проституцията, хазарта, наркоманиите, обратните. Подкрепя се всичко което пряко извършва насилие срещу българите - *** и другите престъпници.
143
10
 
8
 
! Отговори
ivan.verona.italia преди 11 години
PREMIER - POJARNIKAR PREMIER - MAFIOT DARJAVA - LUDNITSA DARJAVA - KO6MAR NAROD - PROST NAROD - RObSKI NAROD - OV4E STADO
142
0
 
25
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
Тази комисия против изтезанията и Съветът на Европа, защо не напише доклад за обикновенните граждани, за техните права, защо не направят оценка и препоръки за нас, че сме работещите бедни на Европа, че няма значение, че си здравно осигурен, наложи ли се пак си плащаш на доктора, искаш да учиш пак плащаш, искаш да си защитиш имуществото- не може нямаш право, искаш справедливост пак плащаш. що не пишат за нас данъкоплатците, ами се притеснили за затворниците дето ги издържаме.
141
1
 
35
 
! Отговори
тг преди 11 години
крайно време е да излезем от ЕС, иначе скоро ще издадат директива директно да си предаваме имуществото на бандитите срещу просто поискване. Което всъщност и правим ежедневно. Долни *** са и в Брюксел, и във Вашингтон, където ББ си даде ... още веднъж. Долу ЕС!!!!!
140
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Съветът на Европа: Корупция и малтретиране в затворите в Бургас и Варна .... Този "съвет" от Европа ни подканя да малтретираме престъпниците и да толерираме корупцията ли....!?
139
4
 
5
 
! Отговори
акуд преди 11 години
европа и англйя маЙ им стана криво г-н Борисов вече си говори с обама без посредници . И ето резултата мрънкат. *** нека си мрънкат
138
0
 
19
 
! Отговори
. преди 11 години
До няколко години очаквайте предложение от Европа дадени престъпления въобще да не се наказват.
137
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На к..та Европа и предлагам един магарешки като моя ,да го почуства най-накрая ,че от женски прищявки и от мечти за ... савсем изтрещя.
136
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
След отмяната на смъртното наказание България беше осъдена от тази толерастка *** да заплати компенсации на осъдените на смърт престъпници, заради това че "били страдали душевно" докато е имало мораториум. Близко е до акъла, че ако се направи грешката да се махне "доживот без право на замяна" мършояди като БХК ще плъзнат да подкокоросват извергите да печелят пари на наш гръб заради проявената "хуманност".
135
0
 
9
 
! Отговори
АНТИИДИОТ преди 11 години
Съветът на Европа изразява разочарование, че България още не е отменила нехуманната присъда "доживотен затвор без право на замяна". Според представители на комисията против изтезанията, които са изготвили доклад след посещение у нас, това наказание е нечовешко, тъй като не съдържа никаква надежда за освобождаване на осъдения."АМИ ОЩЕ НЕ СМЕ ОТМЕНИЛИ И НАЛОЖИЛИ ДА НЯМА НИТО ЕДИН УБИТ НА БГ ТЕРИТОРИЯ,СОРИ! ИЗБИВАТ СЕ,НЕ СМЕ УСПЕЛИ! КОГАТО УСПЕЕМ-ТОГАЗ ЩЕ НАСТЪПИ РАЯ И НИ ЗАТВОРИ,НИ КАТОРГА!***
134
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До У лево !, какво е ок в САЩ? Имат смъртни присъди и 10 пъти повече убийства на глава от населението спрямо Европа! Смъртната присъда никога не е спирала някого да направи престъпление! Това което спира хората е шансът да ги хванат и перспективите в живота!
133
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Демокрацията и Европа ,....не е за всяка *** ДЪРЖАВА !
132
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
С Русия си бяхме----300 ПЪТИ, ПО-ДОБРЕ ---!
131
1
 
17
 
! Отговори
rtert преди 11 години
тея дето ни подканят от европа може ли да ни хванат за макарите?
130
1
 
9
 
! Отговори
joanalaki преди 11 години
В затворите са престъпниците-обаче дребните риби,а големите се разхождат на свобода,защото имат и власт и пари!Малките дребни риби поемат отговорностите за престъплението ,защото вярват ,че босът им ще го извади след някоя друга година от панделата,даже и ще го вземе пак на работа,защото му е задължен,това е синджира на който са се навървили всички и отърване няма,всеки зависи от някой...Съд за всички!!!

Спонсорирани публикации