От Европа ни подканят да отпадне доживотният затвор без право на замяна

Съветът на Европа: Корупция и малтретиране в затворите в Бургас и Варна
Обновена: 4 дек 2012 14:32 | 4 дек 2012 12:17, Елка Василева
250
От Европа ни подканят да отпадне доживотният затвор без право на замяна
Затворът във Варна. Снимка: архив, Булфото

Съветът на Европа изразява разочарование, че България още не е отменила нехуманната присъда "доживотен затвор без право на замяна". Според представители на комисията против изтезанията, които са изготвили доклад след посещение у нас, това наказание е нечовешко, тъй като не съдържа никаква надежда за освобождаване на осъдения.

Миналата седмица в България се разгоряха спорове за евентуално отпадане на доживотната присъда без право на замяна, след като вицепрезидентът Маргарита Попова лансира тази идея. Правосъдният министър Диана Ковачева прогнозира, че наказанието "доживотен затвор без право на замяна" вероятно ще отпадне в проекта за нов Наказателен кодекс, който в момента се разработва.

Малтретиране на затворници, корупция сред персонала и недопустима пренаселеност на затворите в Бургас и Варна констатира Съветът на Европа. Това са само част от заключенията на представителите на комисията против изтезанията, които са били на проверка у нас през май тази година и сега настояват за незабавни решителни действия от страна на българските власти, предаде БНР.

Експертите са били поразени от броя на сигналите за корупционни практики на персонала в Бургас и Варна, пише в доклада им. Според него затворници са били принудени да плащат дори за услуги, които им се дължат по закон – като достъп до здравни грижи или възможност да работят.

Шамарите, ритниците, боят с палки или юмруци продължават да са практика и в двата затвора. В Бургас на стълбище извън обхвата на видеонаблюдението имало редица случаи на малтретиране и групов побой над затворници от страна на персонала. Във Варна пък е отбелязан рекорд за най-дълго прикован с белезници за леглото си затворник – 27 дни.

Също там в продължение на година и половина за здравето на стотици лишени от свобода се е грижил само един фелдшер. И в Бургас, и във Варна не се осигуряват нужните медицински грижи, са установили проверяващите. В доклада им пише още, че са били залети от оплаквания за качеството и количеството на храната, в която яйцата, млечните продукти и зеленчуците са рядкост. Проблем са и тоалетните, достъпът до които за някои затворници е ограничен до 3 пъти дневно, други могат да ги посещават само през деня.

Вместо задължителния минимум от 4 квадратни метра на човек затворниците в Бургас и Варна разполагат само с по един-два квадрата жизнено пространство. Част от тях делят легло, други спят на земята. Тази пренаселеност е възмутителна и наред с недостатъчния персонал крие рискове за сигурността, предупреждават експертите. Според тях и двата затвора са полуразрушени, нездравословни и нехигиенични и изобилстват от хлебарки и други насекоми.

Българските власти са обяснили повечето слабости с липса на средства. Сред препоръките в доклада е специално обучение на съдии и прокурори за алтернативите на лишаването от свобода.

Комисията изразява също така задоволство, че в двата затвора – в Бургас и във Варна са предприети стъпки по приобщаването на осъдените с доживотни присъди към останалите лишени от свобода.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


250
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
129
0
 
4
 
! Отговори
- преди 11 години
ами постройте нови затвори като е това проблема
128
1
 
17
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
комунистите не на празно откриха Белене и Ловеч..защото има непоправима *** и ***..която от добро не разбира..и точно там и беше мястото..убийци и престъпници сърбящи ги ръцете да вършат едно и също..ЩЕ СИ ИСКАМЕ КОМУНИЗМА ЕДИН ДЕН..ЧАКАМЕ САМО ДА СЕ РОДИ 2 РИЯТ ЛЕНИН И ДИМИТРОВ ДА НИ ПОВЕДЕ
127
1
 
24
 
! Отговори
ехолог преди 11 години
доживотният затвор без право на помилване ни бе предложен от политиците и толерастите, като заместител на смъртното наказание. Единствената причина за премахването му, би трябвало да е връщането на смъртното наказание. Всичко останало е демагогия.
126
0
 
20
 
! Отговори
синята лисица преди 11 години
Всички убиици и рецидивисти да ги изпращат в живачните мини и там докъто умрат,за какво да ги храним,не стига дето храним цял живот *** ами и престъпниците,те не подлежат на превъзпитание,не могът по никакъв начин да се приобщат в обществото,мозъците им са лишени от всякакъв разум,те не разсъждават.Или смърт или бачкане докъто си замине-това трябва да влезе в сила,всеки който върши престъпление да знае какво го чака!!!!!
125
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
От тая толерастка пасмина какво може да се очаква! Гарван гарвану око не вади както се казва. Крадливите и корумпирани политици се грижат за колегите си по кражба без късмет!
124
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В цялата човешка история.Разни хипарщини и раиове на земята са свършвали по един и същи начин.Дивите убиици са изколвали мъжете и изнасилвали жените.ЕС върви по тоя път.Ако искат утре да почнат и негарчета да си осиновяват ,заедно с едно китайче или да се молят на алах в знак на толерантност към исляма мен не ме ....Тея щом взеха институциите да им пилят ноктите какво очакват.СССР беше силен защото имаше веонна дисциплина и закони.
123
0
 
16
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
чете човек и не вярва на очите си...ЩО ЗА ЦЕННОСТНА СИСТЕМА? ПРОТИВОРЕЧИЕ СЛЕД ПРОТИВОРЕЧИЕ ..ДЕМОКРАТИЧНИ ГЛУПОСТИ..убиваш ,колиш и бесиш на ред..а когато те хванат..влизаш за няколко годинки..излизаш ,запряташ ръкави и пак ги почваш тъпите люде..щото сами са си виновни че ти го позволяват..НЕ БИЛО ХУМАННО?? ЕХ КОМУНИЗЪМ КОМУНИЗЪМ..ИМАШЕ РЕД И ЗАКОНИ..а сега простотии и свободии..
122
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
тая европа която опростява с лека ръка 40 милиарда на Гърция, защо не вземе да отпусне малко безвъзмедна помощ на най бедната държава членка на съюза ами се занимава с глупости
121
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
България най-мафиотската държава в ЕС!
120
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
да *** и у европейския съюз... да ни подкрепя тъпите решения го бива, хич не го и еня кво е положението в България.....Искам да върнат за сметка на това смъртната присъда, ако това отпадне
119
2
 
23
 
! Отговори
У лево ! преди 11 години
Андеш Брейвик уби около 100 души и му дадоха 21 години. НЕ, МЕРСИ !В Щатите има смъртна присъда и нещата са ОК !
118
1
 
9
 
! Отговори
немец преди 11 години
Недейте рева ами станете *** или гейове какво ли не прави човек за няколко тона битум и за да е независим. Поне можете да се похвалите със щастливите си кокошки.
117
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ама това вярно ли е ?
116
0
 
19
 
! Отговори
Бай Хой преди 11 години
След отмяна на смъртното наказание на път е и отмяната на доживотния затвор...!Следващата стъпка е пълната отмяна на затвора-демек всеки престъпник е своводен от наказателна отговорност!Това е част от тайният план на илюминатите...!
115
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
България задния двор на ЕС!
114
0
 
4
 
! Отговори
anonymous преди 11 години
Pak EC bil kazal.. Drun drun.. EC daje ne sa chuvali sigurno za takava promiana.
113
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Единственото което иска ЕС е България да си остане на дъното
112
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз съм за трудови лагери,в който да работят тежко провинилите се !
111
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бг е НЕЗАВИСИМА ДЪРЖАВА ,.....................................от Русия!
110
0
 
24
 
! Отговори
онбашията преди 11 години
да заменим затвора с изселване в ЕС!

Спонсорирани публикации