„Булгаргаз“ иска 9,3% намаление на цената на газа

За първи път от години газовото дружество предлага да се намали цената
Обновена: 10 дек 2012 14:34 | 10 дек 2012 14:31,
26
„Булгаргаз“ иска 9,3% намаление на цената на газа
Снимка: архив Reuters

„Булгаргаз“ поиска намаление на цената на природния газ в размер на 9,3% от 1 януари 2013 година. Искането вече е изпратено в Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), става ясно от сайта на газовата компания.

Според публикуваното съобщение „Булгаргаз“ настоява за цена от 660,64 лева за хиляда куб. метра газ, но тя е без акциз и ДДС. Намалението е в размер на 67,70 лева за хиляда куб. метра.

В предложената цена е включена и 2% надценка за възстановяване на недовзет от „Булгаргаз“ приход от предходни периоди.

За първи път от години „Булгаргаз“ предлага намаляване на цената на природния газ. Причината за това е договореното намаление при подписването на нов договор с руската „Газпром“. Процедурата предвижда ДКЕВР да разгледа мотивите на компанията и да обяви каква ще бъде цената на суровината през следващото тримесечие.

В края на миналата седмица изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Димитър Гогов коментира, че компанията ще поиска „около 9%“ намаление на цената. Той припомни още и, че сред най-големите длъжници на дружеството е Топлофикация – София, която дължи над 167 млн. лева за доставка на природен газ. 

С цел да бъдат намалени тези задължения "Булгаргаз" подготви и нови договори за своите клиенти. В тях са предвидени гаранции за поръчани количества газ.

Още за икономиката на България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ами да оставят топлофикация София да фалира,щом не може да си плаща..в колко други градове топлофикациите фалираха?
18
2
 
3
 
! Отговори
Do bat Petko преди 11 години
Блажен и невинен си ако мислиш, че проблема на топлофикация софия са абонатите....по-скоро ***
17
0
 
4
 
! Отговори
до 16 преди 11 години
И аз това питам как ги дължи?! Явно пак има някаква незаконна схема през бюджета, защото досега за такъв дълг Булгаргаз трябваше да иска фалит на Топлофикация София, но не иска, понеже някой плаща вместо софиянци и така Топлофикация София остава да работи.
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Мъка, сега ако не им разрешат. Накрая май ще вдигнат цената за да не деградира общественото съзнание и да чака други намаления.
15
4
 
7
 
! Отговори
Петко преди 11 години
До анонимен 3"Браво, разбира се. Можеше и да няма намаление... не става обаче ясно какво стана с останалите 10% от обявеното 20%-но намаление на цената от ББ?"Е как да не стана ясно?!? Другите десет процента са заради това, че на практика газта за софийска топлофикация трябва да я плаща целокупно българския народ. Ако си плащаха софиянци като всички, намалението щеше да е 20% за цялата страна. Типичен пример, как София прецаква цяла България!
14
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ей на как се получава, че цяла България плаща за да е топло и най-вече безплатно на софиянци. Пък после нека ми говорят че София била с най-голям БВП и затова най-много трябвало да се инвестира там и други подобни глупости.Другаре софиянци, айде слезте от клона и си плащайте изяденото, че вече почва на нас обикновните провинциалисти да ни писва от това да ви дондурка цялата държава, а вие да се изживяване за много важни!!!!
13
1
 
4
 
! Отговори
до 2 - Въпросче преди 11 години
И как бюджета плаща дълговете на софиянци, а Топлофикация София дължи над 167 млн. лева за доставка на природен газ?????
12
0
 
1
 
! Отговори
ПЪРВОТО ТРИМЕСЕЧИЕ преди 11 години
Официално поискаха 9,3% по-евтин газ за ПЪРВОТО ТРИМЕСЕЧИЕ на 2013 г. !
11
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За първи път от години цената пада а вие пак ревете....
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Отново ни го подадоха
9
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До ;)И как ще го усети потребителя? Че първо вдигнаха цената с 15%, после обещаваха поне 9% намаление, а вече става ясно, че няма да има намаление. По скоро ще има ново увеличение. Типично за герберастите. Лъжливото овчарче пасти да яде пред ББ и Ко.
8
6
 
2
 
! Отговори
;) преди 11 години
"'Абе, това намаление първо беше 20%, после 10%, после... Що просто не вдигнат цената с 50%, че ми писна от гербаджийски лъжи"Тези гербаджии накараха Путин да ни продава газ с 20 % намаление,това е нещо нечувано.Докато Серго и компания навеждаха глави 100 години.Пък тези 10% ще ги усетят потребителите.
7
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Увеличиха го с 50%. Намалят го с 9%...Малко популизъм...
6
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Отначало когато си пуснах газ, беше наистина евтино и чисто ,удобно ,топло навсякъдеПомислих си че сме на път да станем нормална държава От няколко години обаче цената непрекъснато расте и се принудих да монтирам климатици и да спасявам положението от непрекъснато растящата сметка за газ Има разбира се и друг фактор - авансова сметка тоест вземат ти предварително пари за газ която още не си изразходил и после ти приспадат, сметките не идват месец за месец както е при тока , а на тримесечие
5
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе, това намаление първо беше 20%, после 10%, после... Що просто не вдигнат цената с 50%, че ми писна от гербаджийски лъжи.
4
4
 
9
 
! Отговори
БСП членка преди 11 години
Предизборен трик е това. Не се поддавайте.
3
0
 
21
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
Браво, разбира се. Можеше и да няма намаление... не става обаче ясно какво стана с останалите 10% от обявеното 20%-но намаление на цената от ББ? Нали няма вече посредници или те се осчетоводяват по други параграфи?
2
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Досега не виждаме никакви реформи в Топлофикация София и бюджетът плаща всички дългове на софиянци.
1
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
браво!

Спонсорирани публикации