Замесен в скандала "Хохегер" осъден в Австрия на 4 г. затвор

Щрасер е виновен за опит да повлияе на еврозаконодателството за пари
Обновена: 15 яну 2013 14:43 | 15 яну 2013 09:27, Елка Василева
58
Замесен в скандала "Хохегер" осъден в Австрия на 4 г. затвор
Ернст Щрасер в съдебната зала. Снимка: Reuters

Съд във Виена призна бившия австрийски евродепутат Ернст Щрасер за виновен в опит да повлияе върху европейско законодателство срещу пари и му наложи наказание от четири години затвор, съобщи ДПА.

На Щрасер, който е и бивш вътрешен министър, бяха повдигнати обвинения в корупция, след като британски репортери под прикритие се представили за лобисти и потърсили услугите му.

През март 2011 г. те разпространиха видеозапис на срещата си с него.

Репортерите и Щрасер обсъждали сумата от 100 000 евро, но парите така и не били платени.

Още по темата

Въпреки това Щрасер безуспешно се опитал да постигне промяна на проектодирективи на ЕС за електронните отпадъци и защитата на частните инвеститори от името на мнимите си клиенти.

Името на Ернст Щрасер бе замесено в избухналия у нас скандал „Хохегер“. През 2008 г. PR агенцията на австрийския лобист Петер Хохегер е получила поръчка от тогавашната тройна коалиция у нас да проведе кампания за имиджа на България. Скандалът се разрасна, след като стана ясно, че агенцията на австриеца е върнала част от парите през PR агенцията на Моника Йосифова. Това станало на два транша - единият е от 2006 г. на стойност 240 000 евро, а вторият през 2008 г. е за 143 000 евро.

В Австрия пък в рамките на разследване по подозрението, че с част от парите Хохогер е подкупвал австрийски политици, беше посочено, че 100 000 евро са влезли в личната банкова сметка на бившия вътрешен министър на Австрия Ернст Щрасер под формата на изплатен хонорар.

Пред австрийската парламентарна комисия по корупция Щрасер разказа за сътрудничеството си с лобиста Петер Хохегер като консултант на българското правителство от 2006 г. до 2008 г. Целта на неговите консултации била подобряване на имиджа на България в ЕС във връзка с корупцията и организираната престъпност, както и даване на съвети за реформата в полицията.

Щрасер отрече информацията на Хохегер, че като член на специално създадения „консултативен съвет“ е получил 100 000 евро за лобизма си. Според парламентарната комисия налични са обаче три негови сметки, всяка за по 30 000 евро.

Щрасер обаче призна за вечеря в тесен кръг с тогавашния премиер Сергей Станишев, а връзката му била дама от България, която имала PR агенция.

Нито Станишев, нито жената, с която той живее на семейни начала – Моника Йосифова, обаче си спомнят за подобна вечеря с Щрасер.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
1
 
1
 
! Отговори
kuk преди 11 години
Това защо не е във водещите новини? После пак кажете,че апарата/октопода/на комунистите не действа.Бедни ми българино роден си в саксия и поливан с червена пумия заради това така лесно забравяш и не виждаш и малкото хубаво което се случва сега. Да ама сега трябва да се работи и плащат данъци за благото на всички но е трудно да се проумее нали,защото сме свикнали винаги да гледаме в на Вуте паницата,и не е важно ние да сме добре а на Вуте да му е зле. Срам балкански няма оправия колко жалко,т
31
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен 49, ми това което става с дъртата хармоника цеца и нейния тиквун..
30
1
 
0
 
! Отговори
моканин преди 11 години
До Анонимен 45със сигурност ще го харесат, той има скиллс.. боко по-няма да го харесат, той нали е мъж. маджо също ще го харесат, любен гоцев го е тренирал. или викаш боко и маджо са достойни офицери, за тях няма пандела?
29
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А КВО СТАВА С МОНИКА С ДЪРТАТА ХАРМОНИКА...И НЕЙНИЯ сериГЕЙ
28
1
 
0
 
! Отговори
mitko преди 11 години
vbox7/play:6878a628a7
27
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абсолютно по същата схема беше хванат и зетя на другаря Тодор Живков в явна корупция, от журналисти на ББС. За разлика от Австрия обаче, главния прокурор Филчев започна съдебно производство срещу журналистите а не срещу Батето. Ето това е "малката" разлика между съдебните системи на България и Австрия. И заради тази разлика в България корупцията никога няма да бъде победена..
26
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
станишев е с двата крака за затвор,а там може и да го харесат пандизчиите
25
1
 
1
 
! Отговори
Gogo преди 11 години
За всичко е виновен Бойко, ако го нямаше , Станишев щеше да е на власт и никой нямаше да го занимава с глупости!:)И щеше да работи за благото на страната !:)
24
1
 
0
 
! Отговори
чур преди 11 години
До Анонимен 38така е, демонстрират непукизъм. наглец е станишко, че и за власт пак напира. и тиквуня и той нагъл - 10 години мутра, сега ще ми бори престъпноста.. все наглеци
23
1
 
1
 
! Отговори
пичур преди 11 години
станишев - някакви милиони, лечков - половин милион. и двамата виновни. такива са!! *** - милиярди, сик - милиярди - управляват държавата. нискочелите балканци се кефят. на какво ми направихте родината само не е истина.
22
1
 
0
 
! Отговори
кекуле преди 11 години
До Маркняма дари да посочвам иронията, марк. фактът, че си тук дава сериозен материял за освиркване. фен ли си на тиквата? виждаш ли, станишев е корумпе но много по-нормално от сикаджията в когото си влюбен. на боко аверите в такива случай просто гушват дървото, примери от миналото - бол. защо си толкова нискоинтелигентен и емоционално объркан?
21
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"СЕМЕЙСТВО" КРАДЛИШЕВИ - В ЗАТВОРА!
20
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На хамстера в момента му се е дръпнало ***!
19
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Станишката си краде като за световно. Ама иначе по телевизията "социална справедливост", "ще вдигнем доходите" и все демагогии от този род. то верно, че вдигнаха доходите до небесата.Ама техните.
18
1
 
1
 
! Отговори
до 30 преди 11 години
И аз си мислех същото преди малко. Ако този скандал беше с Б.Б. тук щеше да "ври"!!:)
17
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
в австрия престъпниците са в затвора,а у нас,станишев и моника демонстрират нахалство и непукизъм
16
1
 
3
 
! Отговори
Рапид Виена преди 11 години
В Австрия лежат в затвора, а у нас се канят да управляват!
15
1
 
2
 
! Отговори
ТАКА Е 20.... преди 11 години
...КАТО НЕ ЛОБИРАШ ЗА БКП/бсп...ХА,ХА,ХАААААААААА...!КРАДЦИТЕ НА ПАРТИЯТА ...ВИНАГИ СА НА ПЪРВА ЛИНИЯ, ЗАЩОТО КРАДАТ...." НА ПОЛЗА ,КРАСНОГО РОДУ"----А, ТИ ИСКАШ САМО ЗА СЕБЕ СИ , ЕГОИСТ ТАКЪВ!!НЕМАШ ГРАМ КОМУНИСТИЧЕСКО СЪЗНАНИЕ...ХА,ХА,ХАААААААААА!!!!!!!
14
1
 
0
 
! Отговори
Щастлива кокошка преди 11 години
ЕС е съюз на корупцията един хванали колко не хванали не се знае а оня Борозу насади да теглят заеми да си оправят кокошарниците.
13
1
 
2
 
! Отговори
до 13 "възмутен преди 11 години
И значи ко? Крадваш едни парички, плащаш им данъците и всичко е о.к.?? Бах маа му, дай ми и на мен бре 370 000 евро и аз ще им платя данъците!

Спонсорирани публикации