90 000 евро за вечеря със Сергей Станишев

Свърших много работа за България, рече бившият вътрешен министър на Австрия
Обновена: 15 мар 2012 15:05 | 15 мар 2012 11:45, Бойчо Попов
274
90 000 евро за вечеря със Сергей Станишев
Ернст Щрасер си спомни за вечеря със Станишев. Снимка: Reuters

Тълпа от журналисти и депутати посрещна бившия австрийски вътрешен министър Ернст Щрасер, който снощи бе разпитан от парламентарната комисия по корупцията, пише в днешния си брой Виртшафсблат.

Пред депутатите той разказа за сътрудничеството си с лобиста Петер Хохегер като консултант на българското правителство от 2006 г. до 2008 г.

Още по темата
Целта на неговите консултации била подобряване на имиджа на България в ЕС във връзка с корупцията и организираната престъпност, както и даване на съвети за реформата в полицията.

Щрасер отрече информацията на Хохегер, че като член на специално създадения „консултативен съвет“ е получил 100 000 евро за лобизма си.

Според парламентарната комисия налични са обаче три негови сметки, всяка за по 30 000 евро.

„Свърших много работа за тях, в цяла Европа имах най-богат опит в сферата на полицията“, оправда се за хонорарите си Щрасер.

Според него не е имало директни разговори с българското вътрешно министерство.

Щрасер обаче призна за вечеря в тесен кръг с тогавашния премиер Сергей Станишев, а връзката му била дама от България, която имала PR агенция.

По време на вечеря обсъждате реформата в полицията в България? По време на основното или по време на десерта? 90 000 евро за една вечеря? Това вероятно е пране на пари

Нито Станишев, нито жената, с която той живее на семейни начала – Моника Йосифова, обаче си спомнят за подобна вечеря с Щрасер.

„По време на вечеря обсъждате реформата в полицията в България? По време на основното или по време на десерта? 90 000 евро за една вечеря? Това вероятно е пране на пари“, заявява снощи пред комисията лидерът на партията на зелените Петер Пилц.

„Отричам подобни абсурдни твърдения“, отвръща му Щрасер, но не може да обясни защо е получавал пари от Хохегер и през 2009 г., въпреки че проектът за България бил приключил още през пролетта на 2008 г.

През 2008 г. PR агенцията на Хохегер е получила поръчка от тогавашната тройна коалиция у нас да проведе кампания за имиджа на България.

Скандалът се разрасна и у нас, след като стана ясно, че агенцията на австриеца е върнала част от парите през PR агенцията на Моника Йосифова.

Това станало на два транша - единият е от 2006 г. на стойност 240 000 евро, а вторият през 2008 г. е за 143 000 евро.

Парламентът у нас също подхвана темата, след като ГЕРБ предложи комисия да обсъди скандала. Станишев и Йосифова вече изразиха готовност да сътрудничат и да представят необходимите документи по скандала „Хохегер“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


274
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
222
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Вечеря за 90 000 евро със станишев-а станишев сърцераздератално ревеше,че ще живее на квартира-ревахме семейно за лошата му участ, смятахме да му открием сметка за имот,ама с моята заплата от 240 лева и тая на мъжа ми около моята щяхме само да се изложим при условие,че той папкал само на вечеря за 90 000 евро.
221
0
 
3
 
! Отговори
бай Иван преди 12 години
Комунистите крадяха и продължават да крадат под димната завеса на "Демокрацията".Едно куче като се научи да яде *** не можеш го отучи...Народа вече изморен от лъжи,манипулации,беднотия,кредити,разводи,самоубийства.Тия *** ще продължават да крадат ,защото съдебната система е приятел на големите и враг на обикновения човек.
220
0
 
2
 
! Отговори
питане до 258 преди 12 години
Ама така ли стояли нещата за момата Моника Йосифова ?Ражда незаконни деца докато паралията се навие да се ожени,а като пообеднее го напуска и се хвърля на следващия паралия .Винаги съм подозирала,че жените от т.н. елит по същество са си елитни ***,ще се окаже,че е вярно.Ето и тук тая за 800000 лева се нави и на пиар да се прави.Рарличен им е морала,напомня на чалгаджийките
219
0
 
0
 
! Отговори
Sidewinder преди 12 години
Да ги дават тези 90К и лично щи им го обезкостя да вечерят с него.
218
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
v taia darjava mnogo boklyci ima i kraino vreme za chistka.
217
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ако за тези 90000 получаваш правото след вечерята да му смачкаш физиономията с тукати си струва! Бих ги дал на драго сърце!
216
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Вижте сега. За всичко е виновен матриало ***. Защо ли? Защото е объркал работите през 2009 г. като е дал твърде много на ГЕРБ и неодстатъчно на БСП. Ако имаше паритет щяха да си направят една коалицийка и Моника Йосифова и Росица Велкова щяха да работят заедно с г-н Хохегер. А сега трябва едните да се правят на управляващи, а другите на опозиция, макар, че и за слепите е видно ,че *** в едно гърне, работят с едни и същи лобисти, смучат яко от кръвта на народа и са го докарали почти до смърт
215
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Моника както ражда без брак .защо пък да не краде щом й бутат?От къде се пръкна тая "калинка"?
214
1
 
11
 
! Отговори
Тариката преди 12 години
Не виждате ли ,че борбата е от една глутница вълци.Борбата е кой да стане водач на глутницата.НА *** НАРОД,ВЪЛЧО ПРАВИТЕЛСТВО.
213
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ЛЕЛЕЕЕ, тия като си идат, ква смрад шъ се разнесе след тях, к'во ли шъ научим и за тяхното управление
212
3
 
35
 
! Отговори
"Доброто име&qu преди 12 години
Първо ходи с дъртак,който може да й бъде баща и има две големи дъщери,почти нейни връстници.Забременява,но бебето е момиче и дядката не се жени за нея.Тя не счита,че всичко това петни името й - продължава да му е метреса и забременява пак.Второто е момче и *** Новобогаташки този път прави сватба.След като си подсигурява статус на майка на милионерски деца,каката се развежда.После пак ражда извънбрачно,щото съжалила стария ерген (?!).И тази ще съди някого - опетнил нейното "добро име". СМЕХ !!
211
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това са пари одобрени от ЕС и Брюксел, така че всичко е редовно и законно. ГЕРБ отпускат и сега милиони евра от еврофондове на приятелски фирми и техни приятели от ГЕРБ.
210
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ГЕРБ, като не може да се справи с управлението и високите цени на всичко ни набутва скандали. К'во ме е еня мен това, нима австрийския народ го е еня. ТУК цените хвърчат нагоре и за прах в очите , скандали. Не ме интересуват. Искам нормални цени, нормален живот, нормални хора около мен. БАСТА.
209
5
 
30
 
! Отговори
герГЕЙ..ГЕЙ..ГЕЙ преди 12 години
бреййй серГЕЙ бил много скъпо платена простит*тка :))) ЕВАЛА !
208
0
 
14
 
! Отговори
Хунвейбин преди 12 години
Брей, младежкото бье сье пье ударно се включило в кризисния ПР на серГейко. Форумът е яко поSRан, предполагам - не само този.
207
10
 
6
 
! Отговори
а преди 12 години
Ех "погнусените" от тази далавера. Много ви е яд, че тарикатите се уредиха, а за вас чаша вода от кранчето. Ако и на вас ви беше паднало, нямашв да пеете тази песен, а шяхте добре да се налапате. Ня разбрахте ли, че има умни и глупави, а вие сте от втората категория. Да не говорим за морал, защото той масово липсва у нас. Иска ви се 90 000 евро за нищо, ама дяволите вече ги гепили.
206
3
 
16
 
! Отговори
sofeto преди 12 години
" Станишев и Йосифова вече изразиха готовност да сътрудничат и да представят необходимите документи по скандала Хохегер.".....става въпрос за "хонорари" и те се броят и са честно спечелени кинти. "***" Доган го заяви отдавна!!!
205
2
 
27
 
! Отговори
малеееее.... преди 12 години
Брееей, докъде е стигнал Сергей Станишев да го лъскат австрийци.Нема ли българи бре?
204
1
 
5
 
! Отговори
препис преди 12 години
Außerdem habe der Premier nicht an den Sitzungen teilgenommen, sondern nur dessen Kabinettschef und "eine Dame, die irgendwie das Bindeglied zu Hochegger war." - горното е цитат от вчерашния разпит на корумпирания бивш австрийски министър на вътрешните работи Щрасер пред анкетна комисия на австрийския парламент, обилно раздут в пресата; - в него се твърди, че на сбирките на консултантската група участвала "и някаква дама, връзка с Хоегер";
203
7
 
11
 
! Отговори
Малийййй преди 12 години
ГЕРБ в шах човек на Цветанов забъркан в скандала ХохегерВ ГЕРБ са изненадани, че името на учредителка на управляващата партия е замесено със скандала "Хохегер". Става въпрос за близката на вицепремиераЦветан Цветанов Росица Велкова, която е човекът, представляващ лобистката компания у нас, писа по-рано електронното издание Offnews.bg.Честно казано нямам никаква идея, коментира заместник-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Валентин Николов, цитиран от ***. Според справка на Търговския регистър тя е била управител на Хохегер БГ" от ноември 2008 до лятото на 2009 година.Велкова е учредител на ГЕРБ и един от авторите на управленската програма на партията. Различни медии я определят като един от идеолозите на герберизма и координатор на ИТ екипа на ГЕРБ, който е подготвил стратегията на партията за информационни и комуникационни технологии преди парламентарните избори. Стратегията е писана точно по времето, в което Велкова представлява австрийския лобист у нас.В интервю пред вестник Преса Хохегер твърди, че комисионната е 270 000 евро плюс още 50 000 евро дадени на интернет агенция, която работила по писмата, които адресирахме до европейските лидери.Неразгадана остава още една реплика минала незабелязано в скандала. В интервюто си пред в. Преса, в което Петер Хохегер обявява, че Моника Йосифова е получила 15% комисионна или 270 000 евро, лобистът казва още нещо интересно. На въпрос Станишев получавал ли е някакви пари по тези договори? Хохегер отговаря:- Не. Пари като член на борда получаваше тази жена от опозицията. Не си спомням името й. Попитайте Моника Йосиофова, тя ще ви каже кой от българска страна е работил по проекта.

Спонсорирани публикации