Роми точат помощи, лъжат, че децата им са болни от астма

Данчо Лихваря ощетил бюджета с около 200 бона
Обновена: 25 яну 2013 14:48 | 25 яну 2013 13:39,
127
Роми точат помощи, лъжат, че децата им са болни от астма

Разбита е престъпна схема за изготвяне и предлагане на фалшиви решения от ТЕЛК, използвани за получаване на социални помощи за деца, съобщават от полицията.

Задържани са мъж от Долна баня и неговата племенница, взимали по 5000 лева за всяко решение. В РУП-Костенец била получена информация, че лица от ромски произход от Долна баня са освидетелствали децата си от ТЕЛК за астма, без реално да страдат от подобно заболяване, след което са подавали молби-декларации в Дирекция „Социално подпомагане”- Ихтиман, за което са им отпуснати социални помощи.

При проверката полицаите установили 20 експертни решения от ТЕЛК за заболяването „Астма с преобладаващ алергичен компонент”. При извършената справка в Регионалната картотека на медицинските експертизи се установило обаче, че такива решения не са издавани по официален ред и че децата, цитирани в тях, не са освидетелствани.

Разследващите установили, че родителите на децата са получавали социални помощи, възлизащи средно на 260 лева за едно дете на месец. Освен това родителите са получили еднократно доплащане за минал период - 3 години назад от момента на подаване на декларацията, в размер между 5000 и 6300 лева в зависимост от конкретния случай. По първоначални данни към настоящия момент щетите, нанесени на държавния бюджет, възлизат на около 200 000 лева.

Установен е 37-годишният Й.Г. от Долна баня, известен с прозвището Данчо Лихваря, на когото родителите на „освидетелстваните” деца се отчитали еднократно със суми от по 5000 лева. Лихваря е осъждан за унищожаване и повреждане на чуждо имущество, има и регистрация за средна телесна повреда.

Престъпната схема е прилагана от декември 2011 г. до края на 2012 г.

При претърсване на жилището на Й.Г. са иззети 9 нотариални акта за различни имоти, както и заповеди от дирекция „Социално подпомагане” - Самоков за отпускане и спиране на социални помощи на дете от ромски произход. Иззети са и 3000 лева, поставени в стъклен буркан и скрити в пепелта на печка за твърдо гориво в двора.

В част от случаите като посредник в сделката по предаването на фалшивите решения и получаването на паричните суми от родителите на децата е била 24-годишната З.В.- племенница на Й.Г., живееща в къща в дворното място на вуйчо си.

Двамата родственици са задържани за 24 часа. Установени са общо 20 идентични случая на територията на Долна баня, получени са сигнали и за 5 случая в Самоков, 5 в Ихтиман и един в Елин Пелин.

Предприети са мерки за спиране на изплащането на социалните помощи на установените към момента 20 души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Издръжката на *** струва 3,2 милиарда на година.При груба сметка,годишната издръжка на 1 *** е около 9000 лв.А пенсионерите,които са работили цял живот ,при пенсия 150 лв,каквито са в по вечето случаи ,годишната сума е 1800 лева.В случая важи поговорката,болен,здрав носи.Вместо с труд да си изкарват прехраната,те им дават огромни помощи.Не плащат ,ток,вода ,сгради,здравни осигуровки.Всичко това на гърба на останалите.
68
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Установен е 37-годишният Й.Г. от Долна баня, и 24-годишната З.В.- племенница на Й.Г., не е ли *** РАБОТА?
67
0
 
28
 
! Отговори
Владо преди 11 години
Ако българин роб-данъкоплатец си освидетелства детето, ще го спукат от проверки, за да му дадат пари със задна дата и накрая най-вероятно нищо няма да вземе. За *** няма проблем: дайте фалшиви документи - на ви по 5-6300лв. + по 3 пенсии на месец да имате да си харчите. Е--л съм я тая скапана държава!
66
0
 
11
 
! Отговори
Владо преди 11 години
До 78 А кой ще възстановява откраднатите пари ??? - Отговарям ти директно: 37-годишният Й.Г. от Долна баня, известен с прозвището Данчо Лихваря - доколкото разбирам от статията решенията на ТЕЛК са фалшиви, обаче и тия лемури о тСоциално подпомагане- Ихтиман, дето са раздавали парата, без да проверят надлежно решенията и те да връщат. После гореизброените, ако искат да си ги търсят от ***.
65
0
 
6
 
! Отговори
Go преди 11 години
triabva da sedeistva s 4yk i avtomat!!!!
64
0
 
26
 
! Отговори
БПФ преди 11 години
Само спиране на допълнителните помощи? А кой ще възстановява откраднатите пари ???Тия мръсни и уродливи подобия на хора да бъдат осъдени по бързата процедура - да върнат незаконно взетите пари с лихвите !!! Ако не съберат парите до 3 месеца - отива съдия изпълнител и им изземва имуществото, ако то нес тигне - принудителен труд, докато се изплатят !!! Ако Българин излъже държавата, така ли ще го сотават? Докога компромиси за тия мръсни полуживотни ???Български Патриотически Фронт
63
0
 
15
 
! Отговори
ТЕЛК преди 11 години
АКО СИ ПЛАЩАТЕ ДОБРЕ, СЪГЛАСНО ТАРИФАТА ЩЕ ИМАТЕ И ГРУПА ИНВАЛИДНОСТ...
62
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Подобни на тоя , да се набиват на колили да се дерат живи !
61
0
 
11
 
! Отговори
. преди 11 години
Да се наградят с една кошница кебапчета и по адвокат на калпак да съдят държавата за дискриминация , преди избори стават чудеса , Коледа пасти да яде.
60
2
 
15
 
! Отговори
Димитър преди 11 години
А сега да видим колко от тези пари ще се върнат в бюджета... Очакваме продължение на темата! Или поредния кьорфишек на журналята!
59
0
 
17
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 11 години
*** са по умни от нас Българите защото знаят как да искат и получават,*** не са ги освидеталствали ,а лекар БЪЛГАРИН за 500 лв.
58
1
 
3
 
! Отговори
Joro преди 11 години
Pomoshti do 2 ili 3 deca ,i vuprosa e reshen s ***,po civilizovan i kulturen na4in.Vsi4ki drugi komnetari i prikazki ,sa bezmisleni !!!
57
0
 
10
 
! Отговори
не е само ТАМ преди 11 години
Само преди десетина дни видях как се регистрират асматични ***,просто ги познавах а аз бях с патериците и трябваше да чакаме след тях защото са майки с малки деца.
56
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
*** не точат нищо. Просто българите мълчат,а *** организации си разиграват коня.
55
0
 
16
 
! Отговори
hunter преди 11 години
потърсете следната новина: Коктейл *** хвърча по център на турската общност във ВиенаБратята австрийци не се плашат от Хелзинкския комитет. :)
54
1
 
20
 
! Отговори
dragko преди 11 години
В Пловдив-кв.Столипиново "на мода" са инсултите!До като не натикат няколко "освидетелствувани"барабар с докторите зад решетките-няма да има решение на проблема!Хора-не забравяйте че това са пари от джоба на всеки от нас!!!Айде-ромите са неграмотни.Но каква съвест има у тези доктори раздаващи болнични,"на калпак"и решения на ТЕЛК.С какво чувство приемат рушвета?Просто крадат своите за сметка на ***!Това е!
53
0
 
1
 
! Отговори
681 преди 11 години
Koga maikata e razbrala za deyaniata na sina si?....ostavka!
52
0
 
10
 
! Отговори
Надзирател преди 11 години
Вкарайте го в панделата, за да стане Данчо Свирката!
51
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Гласувайте пак за евро-ориентирани партии, а не за националистически и много скоро България ще стане Цингаландия.... още само един мандат на герб и това ще е факт!
50
0
 
16
 
! Отговори
Лили преди 11 години
А пари за българските майки нама?! Аз ще взимам 240 лева втората година майчинство, а имам близнаци. Всеки месец внасям 300 лева данък на държавата. Ако все пк някой политик чете това да се замисли. Ама няма, нали идват избори... И им тррябват гласове.

Спонсорирани публикации