Роми точат помощи, лъжат, че децата им са болни от астма

Данчо Лихваря ощетил бюджета с около 200 бона
Обновена: 25 яну 2013 14:48 | 25 яну 2013 13:39,
127
Роми точат помощи, лъжат, че децата им са болни от астма

Разбита е престъпна схема за изготвяне и предлагане на фалшиви решения от ТЕЛК, използвани за получаване на социални помощи за деца, съобщават от полицията.

Задържани са мъж от Долна баня и неговата племенница, взимали по 5000 лева за всяко решение. В РУП-Костенец била получена информация, че лица от ромски произход от Долна баня са освидетелствали децата си от ТЕЛК за астма, без реално да страдат от подобно заболяване, след което са подавали молби-декларации в Дирекция „Социално подпомагане”- Ихтиман, за което са им отпуснати социални помощи.

При проверката полицаите установили 20 експертни решения от ТЕЛК за заболяването „Астма с преобладаващ алергичен компонент”. При извършената справка в Регионалната картотека на медицинските експертизи се установило обаче, че такива решения не са издавани по официален ред и че децата, цитирани в тях, не са освидетелствани.

Разследващите установили, че родителите на децата са получавали социални помощи, възлизащи средно на 260 лева за едно дете на месец. Освен това родителите са получили еднократно доплащане за минал период - 3 години назад от момента на подаване на декларацията, в размер между 5000 и 6300 лева в зависимост от конкретния случай. По първоначални данни към настоящия момент щетите, нанесени на държавния бюджет, възлизат на около 200 000 лева.

Установен е 37-годишният Й.Г. от Долна баня, известен с прозвището Данчо Лихваря, на когото родителите на „освидетелстваните” деца се отчитали еднократно със суми от по 5000 лева. Лихваря е осъждан за унищожаване и повреждане на чуждо имущество, има и регистрация за средна телесна повреда.

Престъпната схема е прилагана от декември 2011 г. до края на 2012 г.

При претърсване на жилището на Й.Г. са иззети 9 нотариални акта за различни имоти, както и заповеди от дирекция „Социално подпомагане” - Самоков за отпускане и спиране на социални помощи на дете от ромски произход. Иззети са и 3000 лева, поставени в стъклен буркан и скрити в пепелта на печка за твърдо гориво в двора.

В част от случаите като посредник в сделката по предаването на фалшивите решения и получаването на паричните суми от родителите на децата е била 24-годишната З.В.- племенница на Й.Г., живееща в къща в дворното място на вуйчо си.

Двамата родственици са задържани за 24 часа. Установени са общо 20 идентични случая на територията на Долна баня, получени са сигнали и за 5 случая в Самоков, 5 в Ихтиман и един в Елин Пелин.

Предприети са мерки за спиране на изплащането на социалните помощи на установените към момента 20 души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако *** са болшинство мислите ли че българите ще получават помощи
48
1
 
11
 
! Отговори
Радой преди 11 години
Докторите в България за парои издават всякакви диагнози и документи - само срещу солидни сумички, Кой плаща ?- държавата, От къде държавата взема пари за да им плати ? - от нас. Нашите данъци, отдръжки отиват за гнусната мързелива и крадлива *** наречена ***, *** НЕ СА БЪЛГАРИ ! Продажните комунисти ни ги натресоха !
47
1
 
27
 
! Отговори
Румен преди 11 години
*** проблем и неговите производни,могат да се решат само от някой като Адолф Хитлер.
46
0
 
14
 
! Отговори
@50 преди 11 години
Първо доктори и данчовци трябва да ядат хурката.После обаче задължително и ***...Освен да им спрат помощите, да върнат вече взетите и дадени на лихваря + 1 месец общ полезен труд е добре за тях.
45
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ще гласувам само за този който предварително ще издейства спиране гна *** права и помощи
44
0
 
14
 
! Отговори
Хаджи Генчо преди 11 години
Аз искам само едно нещо да попитам:Лекарите, дето са ги "освидетелствали" тези деца, че са болни, *** ли са?Не знам кой първо трябва да яде голямата сопа...
43
1
 
22
 
! Отговори
!! преди 11 години
Хора, днес 25% от българското младо население до 10 годишна възраст е ***. Това означава че след 10 години 25% от "българския" народ ще е нареден на опашка за социални помощи. Правите ли си сметка, кой ще работи за парите които те ще получават ? Незабавно да бъдат спряни всякакви парични помощи за *** и да бъдат заменени с излезли от употреба вещи на работещите и плащащи данаци български граждани !!
42
1
 
31
 
! Отговори
Не ми е лесно преди 11 години
Не ми е лесноНе искам да пиша с езика на омразата, защото от това всички са губещиНе искам БХК (Български Хелзински Комитет)и други продажни организации с в страната ни, но не знам какво може да се направи по въпросаНе искам да знам, че като почтен данъкоплатец издържам мързеливи роми, но е така. И пак не знам какво да направяНе искам да виждам все едни и същи лица в политиката, но все тях ги избирамеНе искам да вярвам, че загиваме като нация, но знам че е такаНе искам коментари, споделям.
41
0
 
31
 
! Отговори
Stoyanov преди 11 години
Стига с това "роми". Не знам кой го въведе и защо. Това са си ***. А *** разбират само от едно - нека им го дадем:)
40
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Мръсната миризлива *** твар нито можеш да я глобиш нито можеш да я накараш да плати това което ползва,Българската държава е най-големия рекетьор на собствения си народ.
39
0
 
9
 
! Отговори
Joro преди 11 години
S *** moje mnogo lesno da se opravim ,kato se prieme zaakon, pomoshti samo do 2 ili 3 deca,i to ako roditilite sa rabotli i sa se osigurqvali . Tolkova e prosto ,i lesno no onezi *** v parlamenta nikoga nqma da priemat tozi zakon,ili shte go priemat ako polojenieto s *** zapo4ne da izliza izvun kontrol !
38
0
 
35
 
! Отговори
елементарно решение преди 11 години
Едно не мога да разбера. Добре, лъжали са, взели са по 10-20 хиляди лева за тези години. Сега държавата защо просто не заведе контра дело, спечели, и да им ги одържи от помоща за безработни която взимат през следващите 10-20 години? Така другия път няма да смеят да шмекеруват..
37
0
 
23
 
! Отговори
? преди 11 години
Роми точат помощи, лъжат, че децата им са болни от астма ****************************От кога ромите поставят диагнози ? !Не ромите а докторите лъжат срещу солиден бакшиш от ромите ?
36
0
 
20
 
! Отговори
kuncho преди 11 години
дали мръсните гадни *** ще ги накарат да върнат някакви пари, както карата майките да връщат майчински със задна дата от 2007 г? Аз лично много се съмнявам.
35
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ЕС ,ще създава *** държава ,на наша територия /из статия в Бг ,преди 5-6 месеца/!ЧЕСТИТО!
34
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Естествено, че роми!!!
33
0
 
29
 
! Отговори
тцъ преди 11 години
Истински болните хора нямат възможност дори да ходят по лекари и да се лекуват,а тези *** -*** живеят на гърба на българите!Крадат,не плащат нито ток,вода,данъци.Не работят,но са наредени първи за помощи!***!
32
0
 
31
 
! Отговори
Бай Ставри преди 11 години
***, които не желаят да работят, са най-големия проблем на България. Тази мързелива *** краде и убива, а властите се правят на ударени, защото с гласовете на тези *** печелят избори и крадат на свой ред 4 години. Образователен ценз за гласуване и нови затвори - това ни трябва.И да допълня, че уважавам ***, които работят и учат. На тях шапка свалям.
31
1
 
17
 
! Отговори
SAUER преди 11 години
До кога *** ще ни правят на маймуни? Надявам се другият път в печката да намерят неговата пепел.А тези лекари и социални , които са в играта да ги бутнат с *** в панделата и без право да упражняват повече професията.
30
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ПЛАЩАЙТЕ - От вас не се иска да мрънкате а да плащате ЯСНО

Спонсорирани публикации