Лазаринка осъди Щутгарт, ще взима помощи

Германски съд се произнесе в полза на българката
Обновена: 31 яну 2013 15:04 | 31 яну 2013 13:56,
103
Лазаринка осъди Щутгарт, ще взима помощи
Снимка: архив, Getty Images/Guliver Photos

Бременна, безработна и нуждаеща се: Федералният социален съд в Германия постанови правото на българката Лазаринка Р. на социални помощи, за които тя подала документи в град Щутгарт, съобщи германският вестник „Sueddeutsche Zeitung“.

Спечелената битка на българката ще окаже благоприятно развитие и за всички останали имигранти от страните от Европейския съюз, които също ще имат правото на социални помощи, както самите германци.

24-годишната българка работила като сервитьорка в град Щутгарт на черно, тъй като разрешително за работа й било отказано от агенцията по труда.

Лазаринка забременяла и подала документи за социални помощи, които й били отказани. Освен това загубила и работата си. От агенцията по заетостта я посъветвали да се прибере в България.

Лазаринка решила да съди град Щутгарт, но на първа инстанция съдът не се произнесъл в нейна полза, тъй като сметнали, че дошла в Германия само за сезонна работа и престоят й в страната ще бъде кратък.

Но сега Федералният социален съд в Германия вижда нещата по различен начин.

Лазаринка била вече една година в Германия, когато започнало делото и искала да се премести в общо жилище заедно с приятеля си, който има разрешение за неограничен престой в страната.

Затова съдът решил, че българката е с намерения да остане в Германия за дълго време, а не краткосрочно, както се предполагало първоначално.

Така преразглеждането на делото имало успех в полза на българката.

Още по темата
Град Щутгарт трябва да „плати полагащите й се социални помощи“ е решението на съда, което ще е от полза и за останалите имигранти в държавата. Заради приетото европейско споразумение за социално подпомагане всички чужденци от ЕС, които идват в Германия, ще имат същите права за социални помощи, както и самите германски граждани.

Преди известно време правителството на Германия ограничи това споразумение, за да предотврати големия наплив на имигранти от страните, засегнати най-тежко от кризата. Но Федералият социален съд поставя  с решението си спрямо Лазаринка това ограничение под въпрос.

Случаят с българката е прецедент за подобни дела, при които граждани на ЕС са получавали отказ за социални помощи, тъй като нямат легален статут в Германия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
9
 
34
 
! Отговори
От Австралия (Сидни) преди 11 години
Здравей ГурбетчияЦялата новина е като оня дето не си мил купил москвич ами го е блъснал москвичТука в Ню Саут Уелс е 2 години престой за помощи. Друг е въпроса че за разлика от европа тука няма как да се промъкнеш. Не е като да фанеш рейса. А дори да дейдеш като сезонен нелегална работа да си намериш е 0.1% Просто тука пипат здраво имиграционите. Но ако си индиец или паки ще се скатаеш в тяхната си общост и няма да умираш от глад. Но само ако си ***
23
13
 
37
 
! Отговори
Професионалист-25 г преди 11 години
Аз в момента съм в Германия където работя като източвам карти от банкомати.Имам висше образование Телекомуникации и се имам за интелигентен човек.Това тоя бил *** оная била ромка в чужбина невърви.Тук важи правилото колкото по ловък крадец и тарикат си значи ставаш....националностите в обединена Европа неиграят роля.Аз гастролирам и до Франция и Испания и имам на сметката си 870 000 лева до тук...като и лев не съм дал за данъци в БГ където само простите си плащат като попове.
22
11
 
34
 
! Отговори
Пръдливия Ханс преди 11 години
Ех, млади момчета!Че и римлянка да е, какво от това?! Ти знаеш ли какви хубави *** има? Аз навремето с една Фанка... Раздават се 100% *** и дават навсякъде, от батьо си да знаеш! А сега по темата - много ми хареса мнението на Но.25, който казва, че Лазаринка е искала да работи, но понеже не е намерила работа по нормалния начин се е принудила да работи нелегално. Трудът трябва да се уважава и може би именно това е натежало, когато Федералния съд се е произнасял по нейния случай.
21
8
 
37
 
! Отговори
Неделя преди 11 години
Ех, тия Германци какво бързи съдебни процеси имат. Това в Родината щеше поне 10 години да се точи.
20
8
 
35
 
! Отговори
от 30 преди 11 години
... реват и ни наричат просяци, престъпници и ***, понеже не са видял, че има и бели българи.
19
13
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Лазаринка да не е някоя "римлянка" и то от тези с многото права. Аз живея от 14 години в Германия. Тук си взех образованието, тук и работих докато учих и още нито съм ламтял за помощи нито съм оставал без работа и никгоа не съм и работил на черно. Не съм взел и немско гражданство. Много мои връстници са като мен. Но социалните *** като Лазаринка само това чакат. Да забременеят и да реват на държавата за помощи. После националистично настроените палячовци като Фараж и онзи холандски ***..
18
9
 
46
 
! Отговори
Пръдливия Ханс преди 11 години
Уважаеми сънародници,не мислете, че германците са толкова дотолкова смотани и съдилищата им са дотолкова смешни, че коя да е *** да може да ги изработи както си поиска.Аз подозирам, че има и още нещо в случая, някаква фактология, която ДНЕС.бг пропускат, която обаче се е оказала ключова по делото, за да отсъдят в полза на Лазаринка. Както някой по-долу каза у немецко си имат федерален съд, който външно прилича на нашите съдилища, ама не съвсем...
17
11
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Е, няма такава наглост!
16
9
 
43
 
! Отговори
до 19 преди 11 години
Напровив, щом става въпрос за моите данъци, мисля, че имам право да решавам как и за какво/кого да се харчат!
15
11
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Дали е *** или не, в случая е без значение,защото *** поведение е заразително и се превърна в запазена марка за българите в чужбина!Това , за съжаление, е вече *** манталитет на българите...
14
12
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
След този случай очаквайте хората които искат помощи в Германия да нарастат в пъти, ще последват протести от стана на съвестните данъкоплатци. Не е правилно човек който не гражданин на Германия, неплатил и цент осигуровки и данъци в бюджета да иска да взима. Този случай само ще накара политиците да променят законите.
13
9
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако има националистически партии, трябва да се погрижат тази новина да стигне до възможно най-голям брой ***.
12
8
 
35
 
! Отговори
tatarin преди 11 години
В България съм.
11
12
 
50
 
! Отговори
standartenfuhrer преди 11 години
КЪДЕ СИ АДОЛФ, КЪДЕ СИ ?!
10
8
 
46
 
! Отговори
WASILISQNISGERMANI преди 11 години
ЗАПАДНЯЦИТЕ ЯСНО ХОРТУВАТ....НЕ ИСКАТ БЪЛГАРИ.....НИКЪДЕ НЕ СПОМЕНАВАТ ***.....
9
13
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
българка е!
8
8
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Кога ще има гето в Бг ,КАКТО Е В ДЕМОКРАТИЧНА ----АМЕРИКА ,....НИЩО ПО-РАЗЛИЧНО !
7
11
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
римлянка
6
10
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Остава и да е българка !Българите не са толкова нахални ,САМО *** ИЗПОЛЗВАТ---ПРАВАТА СИ ,НА 100%!
5
11
 
63
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
кога за Бога, ще започнат да вписват в личните ни карти етническата ни принадлежност?Писна ми циганорите, мързеливи и чакащи само на помощи, да ни излагат по цял свят и да затварят вратата и за работни и съвестни граждани на РБ...БЪЛГАРИ!?!?

Спонсорирани публикации